Demans Riskinde Dikkat Çeken D Vitamin Eksikliği

Demans Riskinde Dikkat Çeken D Vitamin Eksikliği

D vitamin eksikliğinin demans riskini artırdığına dair yapılan araştırma sonuçlarına göre, uzmanlar erken yaşlardan itibaren önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

14 yıl süren bir araştırma, D vitamini eksikliğinin demans riskini artırdığını ortaya koydu. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bu çalışma, Alzheimer ve damar kaynaklı demans dahil olmak üzere çeşitli demans türlerinde D vitamini eksikliğinin rolünü vurguluyor.

Çakmak Erdem Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, gençlerden yaşlılara kadar herkesin D vitamini eksikliği konusunda bilinçlenmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle unutkanlık, sürekli uyuma isteği, vücutta ağrılar gibi belirtilerin D vitamini eksikliğine işaret ettiğini vurguluyor.

Dr. Eryiğit, beslenme alışkanlıklarının da önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle yağlı balıkların ve omega-3 takviyelerinin D vitamini açısından zengin olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, güneşten yeterince faydalanmanın da önemine dikkat çekiyor ve güneşlenirken koruyucu kullanmanın doğru olmadığını, doğrudan güneşe maruz kalmak gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar ayrıca D vitamini takviyelerinin bilinçsizce kullanılmasının tehlikeli olabileceğini ve mutlaka bir doktora danışmadan alınmaması gerektiğini vurguluyor. Tedavinin serum düzeylerine göre belirlenmesi gerektiğini de ekliyorlar.

Son olarak, hem zihinsel hem de bedensel egzersizin demans riskini azaltmada önemli olduğu vurgulanıyor ve her gün en az 45 dakika güneşte kalmanın önemi üzerinde duruluyor.

Bu bilgiler ışığında, D vitamininin öneminin daha geniş kitlelere yayılması ve demans riskinin azaltılması için bilinçli önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.