Gine-Bissau'da siyasi krize çözüm aranıyor

Gine-Bissau'da siyasi krize çözüm aranıyor

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) Komisyon Başkanı De Sousa:- "Bir ülke ebediyen kriz içinde kalamaz. Çözüm burada bu ülkenin insanında, dışarıda mucize bir çözüm yok"

ANKARA (AA) - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) Komisyonu Başkanı Marcel de Sousa, Gine-Bissau Cumhuriyeti'nde süregelen siyasi krizin dışarıdan mucizevi bir şekilde çözülemeyeceğini söyledi.

De Sousa, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gine-Bissau'da yaptığı açıklamada, "Ülke halkının, tek ortak varlığı Gine-Bissau'dur. Bir ülke ebediyen gerilim içinde kalamaz. Dışarıdan da mucize bir çözüm olmadığına göre bu siyasi krize çözüm ancak bu ülkenin kendi vatandaşları tarafından bulunabilir" dedi.

Gine-Bissau Cumhuriyeti'ndeki siyasi krizin çözümüne yönelik bazı adımlar attıklarını, bu kapsamda CEDEAO olarak yeni bir elçi atadıklarını ifade eden De Sousa, "Yeni elçimizi zor bir misyon bekliyor. Bu krizden çıkış için çok çalışması gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

De Sousa, ülkedeki temasları kapsamında siyasi parti liderleri, Başbakan Baciro Dja ve Meclis başkanı ile bir araya geldikten sonra Devlet Başkanı Joze Mario Vaz'a nezaket ziyaretinde bulunacak.

Gine-Bissau'da geçen yıl Devlet Başkanı Joze Mario Vaz ile Başbakan Domingos Simoes Pereira arasındaki sürtüşme bölgede gözlerin bu ülkeye çevrilmesine neden olmuştu.

Vaz'ın "ülkede siyasi kriz çıkararak hükümeti dağıtmakla" suçladığı Pereira'yı görevden almasının ardından Gine-Bissau'nun yakın komşuları Senegal ve Gine devreye girerek, Devlet Başkanını Senegal'e davet etmiş ve çözüm için atılabilecek adımları görüşmüştü.

Devlet Başkanı Vaz, Pereira'nın yerine Baciro Dja'yı atamış, ancak Anayasa Mahkemesi, parti lideri olmadığı gerekçesiyle Dja'nın bu göreve atanmasını anayasaya aykırı bulmuştu. Dja, mahkemenin kararına rağmen başbakanlık görevini yürütüyor.

- Komşuların "darbe" endişesi

Gine-Bissau'daki siyasi belirsizlik, sadece ülke halkını değil komşu ülkeleri de tedirgin ediyor. Portekiz sömürgesi olan ve bağımsızlığını 1974'te kazanan ülkenin tarihinin darbelerle anılıyor olması, krizin devamı halinde askerin yönetime bir kez daha el koyacağı yönündeki kaygıyı güçlendiriyor.

Öte yandan Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO), Gine-Bissau'daki söz konusu krize çözüm için sık sık toplanıyor. CEDEAO, eski Başbakan Pereira görevden alınmadan önce açıklama yaparak, Devlet Başkanı ve Başbakan arasında yaşanan anlaşmazlığa, askerin karışmaması çağrısında bulunmuştu.

Ordu en son 2012'de, Başbakan Carlos Gomes Junior ve geçici Devlet Başkanı Raimundo Pereira'nın Angola ile ülkede yabancı askerlerin varlığını meşru hale getirecek gizli bir askeri anlaşmaya vardıkları gerekçesiyle darbe yapmıştı. Junior'un evine roketli saldırıda bulunan askerler, hükümet binalarını ele geçirmiş, saldırının ardından Başbakan Junior tutuklanmıştı.

Portekiz hükümeti devreye girerek, başbakanla birlikte Devlet Başkanı Pereira'nın derhal serbest bırakılmasını istemiş, eski sömürgesi Gine-Bissau'daki gelişmeleri askeri darbe olarak nitelendirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :