"Gençlerin hayatı IUS ile değişiyor"

"Gençlerin hayatı IUS ile değişiyor"

Geçen yıl Bosna Hersek'te "en iyi vakıf üniversitesi" seçilen Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin yeni rektörü Prof. Dr. Türe:- "IUS, pek çok gencin hayatını değiştirmiştir. (Üniversite) Şu anki öğrenci kitlemizin de hayatında çok güzel değişiklikler

SARAYBOSNA (AA) - KAYHAN GÜL - Bosna Hersek'te Türk girişimciler tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin (IUS) yeni rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, üniversitenin bugüne dek pek çok gencin hayatını değiştirdiğini belirterek, üniversitede 40'a yakın ülkeden öğrenci bulunduğunu söyledi.

Üniversitenin ilk rektörü olan, üç yıl Bosna Hersek'te görev yaptıktan sonra Türkiye'ye giden ardından rektörlüğe atanması nedeniyle ülkeye geri gelen Türe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun bir aradan sonra Saraybosna'ya dönmenin "eve dönmek gibi" olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek'ten 2005 yılında gelen davete ilk "evet" diyenlerden biri olduğunu anımsatan Türe, 1990'lı yıllarda burada yaşanan soykırım ve katliamlar nedeniyle Bosna Hersek'e karşı borçluluk duygusu hissettiğini dile getirdi.

Türkiye'den gelen bir grup akademisyenle 2005 yılının yazında Bosna Hersek'e gelerek okulun kuruluş çalışmalarına başlattıklarını anlatan Türe, Saraybosna'da 2008 yılına kadar çalıştığını ve tam bir takım ruhuyla ilk yılların zorluklarını aşmaya çalıştıklarını aktardı. Türe, 2008 yılında izin alarak geldiği Saraybosna'dan ayrılarak Marmara Üniversitesine döndüğünü ancak aradan geçen 8 yıllık süre zarfından IUS'tan hiç kopmadığını, gelişmeleri sürekli takip ettiğini ifade etti.

IUS'un "çocuğu gibi gördüğü bir üniversite" olduğunu vurgulayan Türe, "Yani burayla ne gönül bağımız koptu, ne de doğrudan dostlarla ilişkilerimiz." dedi.

Türe, bu yıl başında kendisine yeniden bir görev daveti yapıldığını aktararak, IUS'ta rektörlük görevini ikinci kez heyecanla kabul ettiğini bildirdi.

- "IUS büyük mesafe katetti"

Aradan geçen 8 yılda IUS'un çok büyük mesafe katettiğine dikkati çeken Türe, üniversitenin bu süreçte kampüs inşa ettiğini, laboratuvarlar kurduğunu, altyapısını mükemmelleştirip öğretim üyesi kadrosunu ve öğrenci nüfusunu arttırdığını ifade etti.

Türe, bu sürede kurumsallaşan IUS'un akademik mükemmeliyetine yönelik çalışmalar yapacaklarını belirterek, "Akademik mükemmeliyet için iyi bir akademik kadro gerekir. Mevcut kadromuzu büyüteyeceğiz. Hem Bosna Hersek ve Türkiye'den hem de başka ülkelerden değerli akademisyenleri Saraybosna'ya davet edeceğiz." diye konuştu.

Saraybosna'nın eğitim anlamında İstanbul'un minik modeli olduğunu söyleyen Türe, İstanbul gibi Saraybosna'nın da tarihi, kültürü, coğrafyası ve tabiatıyla dünyanın her tarafından öğrencilere, öğretim üyelerine ve turistlere cazip gelen bir şehir olduğunu kaydetti.

Türe, tüm bu nedenler dolayısıyla uluslararası öğrencilerin Saraybosna'ya daha fazla rağbet göstermesini temenni ettiklerini ve bunun için çalışacaklarını, bu kapsamda birincil hedef kitlelerinin Bosnalılar olacağını, bu üniversitenin öncelikle onlar için kurulduğunu vurguladı.

IUS'un çok özel ve stratejik amaçla kurulan, Türkiye'nin de özel ilgi gösterdiği ve en üst düzeyde destek olduğu bir üniversite yapılanması olduğuna işaret eden Türe, "Bunu hem ülke sayısı olarak hem de öğrenci oranı olarak yükselteceğiz." dedi.

Türe, Türkiye'den de ÖSYM üzerinden düzenli öğrenci akışı bulunduğunu ve gerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) gerekse hükümetin ve hayırseverlerin üniversiteye destek olduğunu belirterek, "Bazı isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız da var. Laboratuvarlarını güçlendirdiğimiz mühendislik fakültesinin de artık ÖSYM broşürüne girmesini bekliyoruz. Geçen yıl kurulan ve öğrenci almaya başlayan hukuk fakültemizin de broşüre girmesini ve Türkiye'den öğrencilerin buraya hem mühendislik hem de hukuk eğitim için gelmelerini bekliyoruz." diye konuştu.

- En iyi vakıf üniversitesi

"Güçlü altyapısı ve güzel kampüsünün yanı sıra seçkin konumuyla IUS'un geçen yıl Bosna Hersek'teki en iyi vakıf üniversitesi seçildiğini" hatırlatan Türe, "Bunu sağlayan sadece altyapı, nitelikli akademik kadro ve kampüs değil. Bunu sağlayan, üniversitenin kuruluş ruhundaki yüksek akademik beceriyi öğrencilerine ve mezunlarına kazandırma heyecanı, isteğidir." ifadesini kullandı.

Türe, IUS'un bir vakıf üniversitesi olduğunu ve vakıf ruhuyla kurulduğunu belirterek, kar amaçlı bir kuruluş olmadıklarını ve bunu yüksek bursluluk oranlarıyla ortaya koyduklarını söyledi.

Gerek Türkiye'den gerekse dünyanın başka ülkelerinden Saraybosna'ya gelmeyi planlayan öğrencilere şehri anlatan Türe, "Saraybosna çok ekonomik, yaşanabilecek, yaşam tarzı da kolay bir şehir. Ulaşımı olsun, evlerin bulunması olsun, alışveriş imkanları olsun, iklimi olsun pek çok açıdan Türkiye'den gelenlerin de başka ülkelerden gelenlerin de Avrupa'nın merkezinde bir şehir olmasıyla güzel bir cazibe merkezi." dedi.

Türe, Türkiye'deki vakıf üniversiteleriyle kıyaslandığında hem öğrenim ücretleri hem de yaşam masrafları açısından Saraybosna'nın çok daha ekonomik bir alternatif olduğuna dikkati çekerek, "Burayı bir alternatif olarak düşündükleri takdirde bu hesabı zaten anne-babalar çok kolaylıkla yapacaktır." şeklinde konuştu.

IUS'un her anlamda çok özel bir konumda bulunduğunu aktaran Türe, sosyal faaliyetler açısından Saraybosna'nın, nüfusunun çok üstünde bir potansiyel taşıdığını, yarım milyonluk bir şehir olmasına karşın müzik, spor ve sanat alanlarında çok zengin faaliyetler yürütüldüğünü bildirdi.

- "IUS gençlerin hayatını değiştirdi"

IUS'ta ilk rektörlük yaptığı dönemden itibaren öğrencileriyle irtibatı kesmemeye çalıştığını ve zaman zaman yazıştıklarını söyleyen Türe, aralarında akademisyenliği seçenlerin yanı sıra kariyerine mühendis, psikolog, sosyolog, tarihçi ya da ekonomi uzmanı olarak devam edenlerin olduğunu belirtti.

Türe, "Bu anlamda IUS, pek çok gencin hayatını değiştirmiştir. Onların çok değerli bir dokunuşla hayatlarını değiştirmiştir. Şu andaki öğrenci kitlemizin de hayatında çok güzel değişiklikler yapacak potansiyele sahip. Yüksek lisans ve doktora programlarıyla da akademik kariyere yönelmek isteyenlere yönelik ciddi imkanlar sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

IUS'un güçlü özelliklerinden birinin de uluslararası bir üniversite olarak eğitim dilinin İngilizce olması şeklinde tanımlayan Türe, İngilizce'yi en başında beri ciddiye aldıklarını, büyük yatırımlarla kurulan İngilizce hazırlık okulunun kalitesinden hiç taviz vermedikleri kaydetti.

Türe, IUS'ta İngilizce'yi akademik düzeyde öğrettiklerine işaret ederek, "Konuşmasını, yazmasını, dinlemesini ve çok karmaşık metinleri okuyup anlamasını sağlayancak düzeyde akademik İngilizce kazandırıyoruz. Kazanamayanlar da İngilizce konuşmayı öğreniyorlar." dedi.

Türe, sözlerini, "Saraybosna yaşanması insana çok keyif, huzur ve dinginlik veren bir şehir. Gıdaların en bozulmamışı, ekmeğin en hası, etin en güzeli, havanın en temizi, yeşilin en bolu, nehirlerin en canlısı burada. İnsanları bu güzelliklerden yararlanmaya davet etmek istiyorum." ifadeleriyle tamamladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) matematik bölümden mezun olduktan sonra ABD'de istatistik alanında yüksek lisans ve doktora yapan Türe, aralarında ODTÜ, Bilkent ve Marmara üniversitelerinin de bulunduğu farklı üniversitelerde çalıştı.

Kayıtların devam ettiği IUS'ta, bin 654'ü lisans olmak üzere bin 928 öğrenci eğitim görüyor. 21 farklı bölümde eğitim veren IUS'a bu yıl da 300'e yakın yeni öğrencinin gelmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :