Fransa'da İslam tartışmaları

Fransa'da İslam tartışmaları

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande:- "Aşırıcıların provokasyonları ile yapılan baskılar sonucu cumhuriyetin sınırlarının test edilmesine izin vermeyeceğim. Başarmamız için gereken şey, Fransa İslamı’nın inşasıdır"- "(İslam’ın laiklik anlayışı ile uygun olup ol

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Aşırıcıların provokasyonlarıyla yapılan baskılar sonucu cumhuriyetin sınırlarının test edilmesine izin vermeyeceğim. Başarmamız için gereken şey Fransa İslamı’nın inşasıdır." dedi.

Paris’te düzenlenen "Teröre karşı demokrasi" sempozyumunda konuşan Hollande, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halka hitap etme fırsatı olduğunu söyledi.

Hollande, "Gelecek aylarda ve yıllarda Fransa’nın imajının, ışıltısının, etki alanının bozulmasına müsaade etmeyeceğim." dedi.

Hollande'nin bu sözleri, kendisinin gelecek yıl nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde yeniden aday olacağı şeklinde yorumlandı.

- "Her tarafta Müslümanlar bu teröristlerin kurbanı oldu"

Terörizmin demokrasi karşısında mutlaka yenileceğini kaydeden Hollande, terör örgütü DAEŞ’in tehditlerinin devam ettiğini, bu tehditlerden ve saldırılardan en başta Müslümanların zarar gördüğünü belirtti.

Hollande, "Bize gelmeden önce kendi dinlerini hedef aldılar, her tarafta Müslümanlar bu teröristlerin kurbanı oldu." diye konuştu.

- "Başarmamız için gereken şey, Fransa İslamı’nın inşasıdır"

Son zamanlarda yaşanan tesettür mayosu yasağına ve İslam tartışmalarına değinen Hollande, özellikle aşırı sağın yasağın kanunlaştırılması çağrıları hakkında, "Aşırıcıların provokasyonları ile yapılan baskılar sonucu cumhuriyetin sınırlarının test edilmesine izin vermeyeceğim. Başarmamız için gereken şey, Fransa İslamı’nın inşasıdır." dedi.

İslam’ın laiklik anlayışı ile uygun olup olmadığı tartışmalarını da hatırlatan Hollande, "Benim yanıtım evet, açıkça evet. Müslüman yurttaşlarımızın çok büyük bir çoğunluğu, kamu düzenine zarar vermeden dinlerini uygulayarak her gün bize bunun kanıtlarını sunuyorlar." ifadesini kullandı.

Hollande, laiklik ilkesinin dine karşı devlet anlayışı olmadığına işaret ederek, "Sorun şu, yüzyıl önce kabul edilen laiklik prensibinin İslam ile uygun olup olmadığını bilmek. Şu an Fransa’nın ikinci dini haline gelen İslam’ın inanç ve kanun ayrılığını kabul etmesi mümkün müdür? Benim yanıtım evet." yorumunu yaptı.

Fransa’nın bir kimlikten öte bir fikir ve gelecek olduğuna değinen Hollande, son zamanlarda yaşanan tartışmalar üzerine ülkenin kendinden kuşkuya kapılma ve ayrışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :