Filistin Toprak Günü'nün 41'inci yılı

Filistin Toprak Günü'nün 41'inci yılı

İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Bereke: "Siyonizm kaynaklı ırkçı ideolojinin yanı sıra hükümet de Filistinlilere yönelik baskıyı siyasi kazanım olarak görüyor. Bunların ele başı da Başbakan Binyamin Netanyahu" "Hakkında yolsuz

KUDÜS (AA) - KAYS EBU SEMRA - Filistinliler, her yıl olduğu gibi bu sene de Toprak Günü'nü, İsrail'in bölgede "gerginliği tırmandıran ihlallerinin" gölgesinde andıklarını belirtiyor.

İsrail'in, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm toprağa el koyması üzerine başlayan ve halkın olayı protesto etmek için düzenlediği genel greve askerlerin müdahalesinde 6 kişinin ölümü, yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay 41 yıldır acıyla yad ediliyor.

İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke, AA muhabirine yaptığı açıklamada İsrail'in ihlallerinin her geçen gün arttığını, bu yıl da Toprak Günü'nü bu ihlallerin gölgesinde andıklarını belirtti.

Bereke, İsrail'in hedef gözetmeksizin herkese saldırdığını ifade ederek, "Siyonizm kaynaklı ırkçı ideolojinin yanı sıra hükümet de Filistinlilere yönelik baskıyı siyasi kazanım olarak görüyor. Bunların ele başı da Başbakan Binyamin Netanyahu. Hakkında yolsuzluk şüpheleri bulunan Netanyahu, soruşturmadan kaçmak ve bazı kazanımlar elde etmek için ihlallerini daha fazla artırma yoluna gidiyor." dedi.

Komite bünyesindeki Özgürlükler Komisyonu Başkanı Kemal Hatib de "Bu yıl Toprak Günü'nü, İsrail'in Filistinlilere yönelik haksız uygulamalarını daha önce görülmemiş şekilde artırdığı bir dönemde anıyoruz. Filistinlilere ait arazilere el konulmaya, Arap vatandaşların evleri 'ruhsatsız olduğu' iddiasıyla yıkılmaya devam ediyor. 50 binden fazla kişinin evi yıkım tehdidi altında." diye konuştu.

Bunların yanı sıra İsrail'in bazı kutsal ve önemli mekanları da hedef almaya devam ettiğini aktaran Hatib, şunları söyledi:

"Mescid-i Aksa'ya her gün baskın düzenleniyor. Netanyahu, Ramazan ayından sonra İsrailli milletvekillerine de bu baskınlara katılabilme izni verdi. Hayfa kentindeki Kassam Kabristanı ise üzerine İsrailli şirketlere ait binalar kurulacağı gerekçesiyle yıkım planlarıyla karşı karşıya. Tüm bunlar içinde bulunduğumuz şartların zorluğunu gözler önüne seriyor."

- "Kin ve nefret duygularıyla hareket ediyorlar"

Hatib, "İsrail kurumları ve güvenlik güçleri, Filistinlilere karşı kin ve nefret duygularıyla hareket ediyor. Bu durum her an bir gerginliğin yaşanması ihtimalini doğuruyor." ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri uzmanı Abdulhadi Hanteş de Filistinlilerin arazilerine el koyan İsrail'in buraları "Yahudileştirme çalışmalarına" devam ettiğini belirterek, "Dini duyguları kullanılarak ve maddi imtiyazlar sağlanarak Yahudi yerleşimcilerin el konulan bu arazilere yerleşmesi teşvik ediliyor. Bu şekilde bölgedeki Yahudi nüfusunun artması hedefleniyor." dedi.

İsrail'in Filistin topraklarının büyük bir kısmına el koyduğuna dikkati çeken Hanteş, "Neredeyse Filistin devletinin kurulabileceği bir toprak parçası kalmayacak." görüşünü dile getirdi.

- Toprak Günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiş, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta, "Toprak Günü" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek, kayıplarını anıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :