
Adem Alemdar
Etliekmek kaç para olursa memnun olursunuz?
Hoca merhum, oğlu ile bir köye gidiyormuş. Oğlunu eşeğe bindirmiş. Bazı kimseler görüp:
— Hey gidi zamane gençleri, ağzının ilmiyle şu ihtiyar babasını yayan yürütüyor da kendisi rahat rahat eşeğe binip gidiyor, demişler.
Çocuk:
— Bak baba! sana ısrar etmedim mi? Haydi artık inat etme, şu eşeğe bin, demiş.
Hoca eşeğe binmiş. Biraz gitmişler. Bir kaç kişi tesadüf edip:
— Ayol senin kemiğin kartlaşmış, hem işte geldin işte gidiyorsun. Bu taze fidanı bu kadar zahmete koşup da kavurmak layık mı? derler.
Hoca tutar, çocuğu da arkasına bindirir. Birkaç adım gider gitmez, birilerine daha tesadüf ederler. Bunlar da bakıp:
— Amma insafsızlık ha! Bir eşekçiğe iki kişi birden biner de uzun yola gider mi? Bakın şu herife, hoca da olacak! derler.
Hoca artık kızıp eşekten kendi de oğlu da inerler. Önlerine katarlar. Çok geçmez bittesadüf birkaç adama rast gelirler.
— Allah Allah! Bu ne budalalık. Eşek önlerinde bomboş hoplaya sıçraya koşsun da kendileri bu sıcakta toza toprağa bulanarak kan ter içinde yayan yürüsünler. Dünyada ne şaşkın adamlar var!
Dediklerini işitince Hoca oğluna dönerek demiş ki:
— Lakin yahu! Bu halkın dilinden kurtulabilen varsa ona aşkolsun. Ne yaparsan yap, herkesi memnun edemezsin. Sen yalnızca Allah'ı memnun etmeye bak...
10 yıl aşık zamandır işlettiğimiz Damla Restoran'da yeni yıl yaklaşırken etrafımızdaki lokantalar fiyatlarını zamlamaya başladılar. 200'den 220 TL'ye çıkardı hemen hepsi...
Biz de bir süredir kârı mârı bir yana bırakıp milleti şaşırtalım ciddi bir indirim yapalım dedik..
Kış gününde restorana sırf pahalı diye gidemeyen hemşehrilerimizin gönlünü kazanalım dedik...
Etrafımızdaki tüm restoranların 220 TL'ye sattığı etliekmeği 100 TL'ye satmaya, 425-500 TL aralığında satılan tiridi 250 TL'ye, yağ somununu 120 TL'ye, iskenderi 250 TL'ye indirdik..
Sağolsunlar pek çok müşterimiz memnun oldu, teşekkür ettiler..
Kapının önünden geçen bir aile bizim fiyat listemize burun kıvırarak geçip giderken "ne eti bakalım" diyerek arkamızdan konuşuyordu, duyduk. Lâ havle dedik...
Başka biri yemeklerin içeriğini kısdığımızı söylemiş girmeden, görmeden, yemeden...
İnsanları memnun etmek ne kadar zor!
Şuraya yazayım da kayıtlara girsin. Kuzu etini de dana etini de tüm kargas olarak İlket firmasından faturalı olarak alıyoruz. Sebzelerimizi Hal'den İsmail Hamarat firmasından alıyoruz. Tereyağımızı karşı komşumuz Berberoğlundan alıyoruz. Yoğurdumuzu Aygın'dan, ayranımızı Eker'den alıyoruz...
Boykot ürünlerini dükkanımıza sokmadığımız için yerli marka Sarıyer kola satıyoruz. Pek çok su markasının boykot kapsamında olmasından dolayı hem kaliteli hem de milli Badem Pınarı markasını satıyoruz.
Aldığımız tüm ürünler, faturalı, yerli ve milli firmalardan hülasa. Hal böyleyken bile sırf çok ucuza sattığımız için burun kıvıranlar, dudak bükenler oluyor. Yaranamıyorsunuz yani...
Son olarak etliekmek fiyatını hesaplayanlara bir maliyet hesabı yapayım şuraya da madem 100 TL'ye kazanıyorsunuz niye şimdiye kadar 200'e satıyordunuz diyenlere cevap olsun..
Fırının başında 3 kişi maaş alıyor, fırında meşe odunu yanıyor, en az 100 gr et, domates, biber, soğan ile 200 gr'lık bir harç oluyor. Üç çeşit un ve maya... Komi ve garson vasıtasıyla masanıza geliyor. Masaya meze ve baharatlar oluyor. Masa batıyor, ıslak mendil, peçete veya sabun ve su kullanılıyor. Tabak batıyor, bulaşıkçı deterjan ve sıcak su ile elektrikli bulaşık makinesinde yıkıyor, kuruluyor, istifliyor..
Sonra kasaya gelip kredi kartı çekiyorsun ve %10 vergiye gidiyor. Banka da %3 civarı komisyon alıyor.
Dükkanın kirası, stopajı, elektriği, gazı, suyu, aidatı derken...
Etliekmeğin bize birim maliyeti 100 TL'ye varıyor neredeyse. Bu şekilde para kazanmıyoruz! Biz kampanya yapalım da gönül kazanalım demiştik. Hâlâ da diyoruz, beğenmeyenler iki misli ödeyerek mutlu oluyorlarsa bu da onların sorunu...
Selametle...