Erken seçim söylentileri arasında Konya’da siyasilerin hedefi onlar oldu

Erken seçim söylentileri arasında Konya’da siyasilerin hedefi onlar oldu

Erken seçim söylentileriyle devam eden süreç hızla ilerlerken siyasi parti liderleriyle ilgili iddialar ve ittifaklardaki ilişkiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Tüm bu ortamın içinde belki de geleceği belirleyecek bir nesil de yetişerek geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçimler 2023’te yapılacak” söylemlerine rağmen erken seçim söylentileri bir türlü sonlanmıyor. Özellikle muhalefet kanadında dünyayı saran ekonomik krizlerin Türkiye’deki yansımalarının dillendirilmediği gün yok. İktidar ise yeni ortaya çıkan ekonomik modelle sorunların uzun soluklu bir şekilde durdurulacağı savunmasını yapıyor.

HER GÜN YENİ TARTIŞMA VE İDDİA

Siyasette belki de tarihin en ilginç dönemleri yaşanıyor. Bir yanda millet ittifakı diğer yanda cumhur ittifakı birbirlerine iddialarını sıralıyor. Bu iddialardan en çarpıcı olanları ise millet ittifakı içinde oluyor. Terör örgütü PKK’yla ilişkili milletvekilleri ve siyasetçileri içinde barındırdığı defalarca ortaya konan HDP’yle ittifak içinde olduğu bilinen millet ittifakında henüz bir çatırdama görülmedi. O kadar ki sadece seçimi kazanabilme odaklı yapılan söylemler de süreçte ittifak partilerinin safları sıklaştırdığını ortaya koyuyor.

TERÖRE HARCANAN PARA HİÇ KONUŞULMADI

40 yıla yakın bir süredir Türkiye’de devam eden terörle mücadele faaliyetlerinde son 20 yılda ortaya çıkan belgeler ve bilgiler tarihte ilk kez bu dönemde ortaya çıktı. Terörle mücadelede asker içine yerleşmiş kripto ajanlar, dış istihbarat birimlerine bilgi akışı sağlayan ordu mensuplarının yanı sıra iç karışıklık çabasındaki birçok siyasi de devletin kurumları tarafından açıkça ortaya kondu. Devletin önemli kaynakları da bu mücadele sırasında harcandı.

ŞİRİN GÖRÜNME ÇABALARI YERİNİ ESKİ TÜRKİYE’YE BIRAKTI

Bazı siyasi liderler bu dönemde kendilerine “amca, dede” gibi lakaplar takarak hem genç seçmene şirin görünme çabasına girişti hem de kendi koltuklarını sağlama alma mücadelesinde yeni bir sayfa açmış oldu. Genç seçmen ise siyasetin bir gününün aslında çok uzun bir zaman olduğunu da bu dönemde net bir şekilde görmüş oldu. Anketlerde tutmadığı anlaşılan lakapların yerini eski Türkiye günlerini andıran söylemler aldı.

KONYA STABİL YOLUNA DEVAM EDİYOR

Konya’da siyaset ise bazı muhalif partilerin kısa süren asılsız ihbarlarıyla devam ediyor. Sosyal medyada şahıs bazında ilerleyen muhalif partilerin bir ya da iki tanesi zaman zaman hızlı çıkışlarıyla çalışmalar yürütebiliyor ancak yine bunlar da pek ilgi görmüyor. Zaman zaman açık alanlarda üye çalışması yapan söz konusu partiler istediklerini alabilmekte de zorluk çekiyor.

İktidar partisi safında da yoğun gündem hiç bitmiyor. Şehrin 31 ilçesinde hemen her bölgesinde aktif olarak gündemi takip eden AK Parti, her kesimin sözünü dinliyor ve hızlı iletişim kanallarını en verimli şekilde kullanmaya devam ediyor.

2 BAKAN AVANTAJI

Son Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yerel yönetimler seçimlerinde AK Parti’ye rekor desteğiyle adından söz ettiren Konya kabineye 2 bakanla girerek çok önemli bir avantajı eline geçirdi. Özellikle son dönemlerde bu durumu iyiden iyiye avantaja çeviren Konya’nın tabir yerindeyse bir dediği iki edilmiyor.

konya-yas-dagilimi.jpg

2023 SEÇİMLERİNDE KONYA

Tüm siyasi partilerin umudunu bağladığı kesim ise gençler. Tarihte bilim kuşağı veya Z kuşağı olarak bilinen Z kuşağı Türkiye tarihini değiştirecek nesil olarak görülüyor. Türkiye’de yapılacak ilk seçimde Konya’da hali hazırda 184 binden fazla genç bulunuyor. Toplam 1 milyon 503 bin seçmeni olan Konya bir sonraki seçime 1 milyon 700 binden fazla seçmenle girecek. Bu da Konya’da dengelerin bir miktar değişmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Türkiye’de 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde 59 milyon 354 bin seçmenden 51 milyon 188 bin 524’ü oy kullandı.

TÜRKİYE GENELİNDE SONUÇ NE OLDU?

2018 yılındaki seçimlerde oyuna sahip çıkan vatandaşlar adeta sandığa akın etti. Tüm zamanların en yoğun katılımlı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan en yakın rakibine 11 milyon fark atarak 26 milyon 325 bin 188 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilmişti. Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce de 15 milyon 336 bin 861 oy alarak seçimi ikinci tamamlamıştı.

SON SEÇİMDE KONYA’DA NE OLDU?

Son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Konya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a rekor destek çıktı. 1 milyon 341 bin oyun 971 bin 856’sı Erdoğan’a giderken Muharrem İnce, 179 bin oy çıkarabildi. Meral Akşener ise 107 bin 905 oyda kalırken Selahattin Demirtaş’a 29 bin, Temel Karamollaoğlu’na 18 bin 931 bin oy çıktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum