Bakan Gürlek’ten fon soruşturması açıklaması: Fırsatçı ile iyi niyetli ayrılacak
Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon soruşturmasındaki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, gönüllü iadelerin tek başına hiçbir gerçek veya tüzel kişinin hukuki sorumluluğunu kaldırmayacağını söyledi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun yakından takip ettiği fon soruşturmalarındaki son duruma ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Soruşturmalarda önceliklerinin iyi niyetli yatırımcıların haklarının korunması ve adaletin eksiksiz tecellisi olduğunu belirten Gürlek, fırsatçılar ile iyi niyetli yatırımcılar arasındaki ayrımın hassasiyetle gözetildiğini vurguladı.
"Gönüllü iade delillerin değerlendirilmesine engel değil"
Soruşturmalar kapsamında yapılan gönüllü iadelerin hukuki niteliğine değinen Bakan Gürlek, "Gönüllü iade yapılması, tek başına hiçbir gerçek veya tüzel kişinin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Mağduriyetlerin giderilmesine katkı sağlayan bu iadeler, soruşturmaların yürütülmesine ve delillerin değerlendirilmesine engel teşkil etmez. Önceliğimiz, iade edilen tutarların gerçek hak sahiplerine ulaştırılmasıdır" dedi.
Gürlek, iadelerin kaynağının, zamanının, miktarının ve hak sahiplerine ulaştırılma biçiminin titizlikle inceleneceğini, elde edilen deliller ışığında ilgili kişi ve işlemler hakkındaki iddiaların ayrıca hukuken değerlendirileceğini ifade etti.
Mal varlıklarına koruma tedbiri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalarda mal varlıklarının kaçırılmasını, devredilmesini veya gizlenmesini önlemek amacıyla adımlar atıldığını belirten Gürlek, soruşturma konusu işlemlerle bağlantılı olduğu değerlendirilen gerçek ve tüzel kişilerin mal varlıklarına yönelik koruma tedbirlerinin uygulandığını aktardı.
Adalet Bakanı Gürlek, elde edilecek yeni bilgi, belge ve deliller doğrultusunda hukuki şartların oluşması halinde ilave mal varlığı tedbirlerinin de alınabileceğini kaydetti. İlgili kurumlarla koordinasyon içinde sürecin takipçisi olacaklarını belirten Gürlek, hiçbir hukuka aykırılığın karşılıksız kalmayacağını ve adaletin tecellisi için kararlılıkla çalışacaklarını dile getirdi.
Kaynak: