Eritre Bağımsızlığının 24. Yılını Kutluyor

Eritre Bağımsızlığının 24. Yılını Kutluyor

Eritre, Etiyopya'dan kazandığı bağımsızlığının yıl dönümünü kutluyor."Bağımsızlık günü" dolayısıyla bugünün resmi tatil olarak kutlandığı Eritre'de, başkenti...

Eritre, Etiyopya'dan kazandığı bağımsızlığının yıl dönümünü kutluyor.

"Bağımsızlık günü" dolayısıyla bugünün resmi tatil olarak kutlandığı Eritre'de, başkenti Asmara'da bu çerçevede bir haftadır çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Eritrelilerin yoğun bulunduğu ABD, Suudi Arabistan, İsrail ve İtalya başta olmak üzere bir çok ülkede de "Bağımsızlık günü" törenleri gerçekleştiriliyor.

Eritre Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama, Küba lideri Raul Castro ve Avusturalya Genel Valisi Peter Cosgrove ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkenin "24. bağımsızlık yıl dönümü"nü birer mesajla kutladı.

Etiyopya'ya karşı 1961'den 1991'e kadar 30 yıl "bağımsızlık savaşı" veren Eritre Halk Kurtuluş Cephesi kuvvetleri, 24 Mayıs 1991 tarihinde Asmara'yı Etiyopya askerlerinden almıştı. Bu gelişmeden sonra 1993 yılında yapılan referandumda oy verenlerin yüzde 99.79'u bağımsızlıktan yana oy kullandı. Referandumun ardından Etiyopya, Eritre'den çekildi. Söz konusu ülke 30 Mayıs 1993'te de BM üyesi oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı