Enerjide "yeni nesil özelleştirme" dönemi

Enerjide "yeni nesil özelleştirme" dönemi

Özelleştirme İdaresi Başkanı Bostan: - "Çayırhan-B linyit sahası ile başlayacak özelleştirme çok farklı nitelikte, belki 'yeni nesil özelleştirme' diyebileceğimiz bir çalışma. Açık eksiltme yöntemiyle fiyat yarıştırılarak gerçekleştirilecek özelleştirme,

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Ankara'nın Çayırhan bölgesindeki rezervlerin Türkiye'de ilk defa yapılacak "açık eksiltme" usulüyle ihale edileceğini belirterek, "Çayırhan-B linyit sahası ile başlayacak özelleştirme çok farklı nitelikte, belki 'yeni nesil özelleştirme' diyebileceğimiz bir çalışma. Açık eksiltme yöntemiyle fiyat yarıştırılarak gerçekleştirilecek özelleştirme, yatırımcılara farklı fırsatlar ve teşvikler sağlayacak bir metod olacak." dedi.

Bostan, AA muhabirine, enerji sektöründe son yıllardaki özelleştirme faaliyetleriyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği içinde yürüttükleri linyit sahalarının özelleştirilmesi konusundaki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Elektrik dağıtım sektöründe 12,7 milyar liralık özelleştirmenin tamamlandığını ifade eden Bostan, elektrik üretiminde ise 2014'ten bu yana 6 bin megavat gücünde 10 termik santralin ve 640 megavat büyüklüğünde 64 hidroelektrik santralinin özelleştirilmesinden 11 milyar dolarlık kaynak sağlandığını aktardı.

Bostan, elektrik kurulu gücünün yüzde 75'inin de özel sektöre ait olduğuna dikkati çekerek, "Son 13-14 yıllık döneme bakıldığında enerji yatırımlarının büyük ölçüde özelleştirmelerle beraber özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bu hem piyasanın liberalleşmesi hem de maliyet yönetimi ve arz güvenliği açısından çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bir çalışma, koordineli olarak sürdüreceğiz." diye konuştu.

- Enerjinin rotası

Enerjide yerli kaynak oranını artırmanın birinci öncelikleri olduğunu ve bakanlığın da bu yönde bir rota çizdiğini belirten Bostan, "İkinci öncelik ise arz güvenliğini artırmak. Son olarak da hem üretici hem tüketici olmak üzere enerjiyi kullanan tüm tarafların uygun piyasa koşullarında elektrik satın almasını sağlamak diyebiliriz. Ülkemizin yerli elektrik üretim kaynakları var, çeşitli coğrafi alanlarda ciddi büyüklüklerde kömür rezervleri mevcut ve bu linyit sahalarının enerji üretimi karşılığında belli sürelerle yatırımcının ilgisine sunulması, yerli kaynakların enerji üretiminde katkı sağlaması açısından ciddi bir fırsat diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

- Çayırhan'da 700-800 megavatlık kapasite

Yerli kaynakların değerlendirilmesine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği içinde olduklarını vurgulayan Bostan, şöyle devam etti:

"Çayırhan sahası için 3 Ekim itibariyle ilana çıktık. Çayırhan-B linyit sahası ile başlayacak özelleştirme çok farklı nitelikte, belki 'yeni nesil özelleştirme' diyebileceğimiz bir çalışma. Açık eksiltme yöntemiyle fiyat yarıştırılarak gerçekleştirilecek özelleştirme, yatırımcılara farklı fırsatlar ve teşvikler sağlayacak bir metod olacak. Bu sahada yaklaşık olarak 700-800 megavatlık bir kapasite öngörüsüyle özelleştirme sürecini başlattık. Enerji Bakanlığının açıkladığı elektrik satışına konu baz bir fiyat üzerinden yatırımcıların yarıştırılacağı ihaleyi, 21 Kasım'da son tekliflerin alınmasının ardından hızla sonuçlandırmayı planlıyoruz. Amacımız 2017'nin başından itibaren yeni sahaları da yatırımcılara sunup, Türkiye'nin linyit rezervelerinin daha verimli kullanılmasını sağlayarak, yatırımcı ve kamu açısından fayda sağlamak."

- Asya'dan ilgi yoğun

Çayırhan'ın gelecek dönemde çıkılacak ihaleler için de örnek teşkil edeceğinin altını çizen Bostan, "Bundan sonraki süreç için de Enerji Bakanlığı ile çalışıyoruz. Bakanlığın yönlendirmesiyle beraber yatırımcılara açılacak yeni sahaların özelleştirmeleri yerli kaynakların değerlendirilmesi açısından çok büyük bir adım. Ülkemizin önümüzdeki dönem için çizdiği enerji politikaları açısından da umut verici bir gelişme. Gerçekleştirilecek ihalelere yerli ve yabancı ilgisi bekliyoruz, özellikle Asya bölgesinden yatırımcılar linyit potansiyelimizi yakından izliyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Yatırımcılarla toplantı

Bostan, linyitteki çalışmaları yerli ve yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek anlatacakları bir dizi toplantı yapacaklarını belirterek, "Haftaya İstanbul'da yatırımcıların karşısına çıkmayı planladık. Daha sonra da çeşitli şehirlerde sahalara ilişkin tanıtım toplantıları yapmayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların hepsini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli şekilde yürütmekteyiz." dedi.

- "Dünya Enerji Kongresi fırsatlar sunacak"

İstanbul'da 9-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek, 23. Dünya Enerji Kongresi'ne de değinen Bostan, bu toplantının Türkiye'de bu yıl yapılan en önemli uluslararası organizasyon olduğunu ifade etti.

Bostan, kongrenin yabancı yatırımcı ve piyasaların dikkatinin çekilmesi açısından İstanbul'da yapılmasının çok önemli bir fırsat olduğuna işaret ederek, "Biz de Özelleştirme İdaresi olarak geçmişte enerjide yaptığımız özelleştirmelerle ilgili bilgi verme fırsatı bulacağız, hem de bu linyit sahalarının özelleştirme çalışmalarıyla ilgili geleceğe dönük vizyonumuzu paylaşacağız. Dolayısıyla, bizim açımızdan da hem oraya katılan paydaşlara bilgi verme hem de yatırımcıya ulaşma açısından fırsat olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

- İhale süreci nasıl işleyecek?

Elektrik Üretim AŞ ile yatırımcı arasında imzalanacak Elektrik Satış Anlaşmasında (ESA) geçerli olacak "elektrik enerjisi satış fiyatı"nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenmesi sonrasında, yatırımcılar açık eksiltme yöntemiyle yarıştırılacak.

İhaleyi kazanan yatırımcı ile ESA ve İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi imzalanacak ve yatırımcının kuracağı santralde üreteceği elektrik, ESA’da belirlenen süre boyunca kamu tarafından satın alınacak.

Kamu-özel sektör iş birliği modeline dayanan bu projeye ilişkin ihalede yabancı yatırımcılar, Türkiye'de bir şirket kurarak söz konusu linyit sahası ihalelerine katılabilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :