Enerjide Türkiye-Avrupa işbirliği tam gaz

Enerjide Türkiye-Avrupa işbirliği tam gaz

Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Canete: - "Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki enerji işbirliği devam ediyor"- "Bu işbirliğini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değil, özellikle Güney Gaz Koridoru projesi her iki taraf için de büyük önem t

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Avrupa Birliği (AB) Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, Türkiye ve AB arasındaki enerji işbirliğinin devam ettiğini belirterek, "Bu işbirliğini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değil, özellikle Güney Gaz Koridoru her iki taraf için de büyük önem taşıyor." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında, Türkiye-AB arasındaki enerji ilişkileri üzerine AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Canete, yaşanan gelişmelerin işbirliğini etkilemeyeceğini dile getirdi.

Canete, Türkiye ve AB'nin enerjide önemli ortak projeleri olduğuna işaret ederek, "Çin'de 29 Haziran'da düzenlenen G20 Enerji Bakanları zirvesinde yaptığımız toplantıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru projesine olan bağlılığını ve tamamlanması konusundaki kararlılığını yineledi. Biz de bu durumdan oldukça memnunuz. Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki enerji işbirliği devam ediyor. Bu işbirliğini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değil, özellikle Güney Gaz Koridoru projesi her iki taraf için de büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Güney Kafkas Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru ile Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz 2 yatağından çıkarılacak doğalgazın, Türkiye ve Avrupa'ya aktarılması planlanıyor. Güney Gaz Koridoru projesinin toplam maliyetinin 45 milyar doları bulması bekleniyor.

Güney Gaz Koridoru'nun en önemli parçalarından biri olan TANAP'ın başlangıç kapasitesi 16 milyar metreküp olacak. Söz konusu kapasitenin 6 milyar metreküpünün 2018'de Türkiye'ye sevkiyatının başlaması planlanırken, 10 milyar metreküplük kapasitenin de 2020 itibarıyla Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılması hedefleniyor.

Azeri enerji şirketi SOCAR'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve İngiliz BP'nin yüzde 12 hisseye sahip olduğu TANAP'ın maliyetinin ise 9,2 milyar dolar seviyesinde olacağı hesaplanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :