Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Eğitimde kalite kongresi

02–04 Aralık 2011 tarihlerinde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 3. Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi yapıldı. Yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen ve eğitimcinin iştirak ettiği bu kongrede birbirinden değerli bildiriler sunuldu ve tartışmalar yapıldı. Şeb-i Arûs törenlerinin arifesinde icra edilen bu bilgi şöleni, Hz. Mevlana’nın öğretisini anlama bakımından önemliydi. Hz. Mevlana’nın eserlerinde insan ve eğitimi, karakter gelişim eğitimi, değerler eğitimi ve manevi etkileşim gibi birçok başlık altında konular masaya yatırıldı. Hiç kuşkusuz bu bilimsel aktivite, hem Hz. Mevlana’yı tanımak ve hem de büyük oranda ahlaki erozyonun yaşandığı bir dünyada merhemin ne olması gerektiği sorusuna güzel bir cevap oldu.

Hiç kuşkusuz başarılı bir şekilde geçen bu kongrenin kahramanlarını tanımak gerekir. Bu kahramanların başöğretmeni, Başak Koleji Genel Müdürü Değerli dostum ve kardeşim Ramazan Aksoy’a tebriklerimi iletmek isterim. Bu kongrenin gerek fikir ve gerekse organizesinde onun büyük emekleri vardır. İşin mutfağında o var, çünkü. Hele bu sempozyumda gerek onun ve gerekse bizim öğrencilerimizin başarılı bir şekilde katkı vermiş olmaları beni derinden etkiledi ve sürura boğdu. Demek ki nesillere yatırım boşa gitmezmiş. Özellikle Sayın Aksoy kardeşimiz yıllardan beri değerler eğitimi üzerinde çalışmalarda bulunuyor. O, sadece işin teorik boyutlarıyla ilgilenmiyor, kadim geleneğimizden öğrendiklerini çağdaş bir üslupla öğrencileri üzerinde uyguluyor. Bu konuda onun müktesebatı hayli zengin. Umarım bu birikimden hem bakanlık ve hem de eğitim camiası istifade eder.

Bir Çin atasözünde şöyle denilir: “Bir yıl için plan yapıyorsanız tohum ekin. On yıl için plan yapıyorsanız ağaç dikin. Bin yıl için plan yapıyorsanız insan ekin. Eğitim yoluyla insanlar ekilir ve bin yıllar inşa edilir.” Ülkemizin yeniden tarihteki adalet ve kerim devlet idealine ulaşmasını istiyorsak nesillerin eğitimine yatırım yapmamız gerekmektedir. Burada nasıl bir eğitim sorusu oldukça anlamlıdır. İşte yıllardır bunun acısını ve sancısını çeken bir eğitim gönüllüsü, Ramazan Aksoy. Eğitimde Kalite Kongresinin 3.sünü gerçekleştirmiştir. Unutmayın uluslar arası böyle bir organizasyona imza atan şahsiyet idealist bir öğretmen. Benim imkânım olsa, gönlü bu topraklar, bu toprakların evlatlarının eğitimi için sevdalı ve karakterli nesillerin yetişmesi yolunda gecesini gündüzüne katan bu özverili öğretmenimizi ve idarecimizi ülke eğitimine katkıda bulunması için en stratejik yerlere getiririm. Bizde maalesef yetişmiş insan kıymeti tam olarak takdir edilemiyor. Hâlbuki takdir etmek, bir erdemliliktir.

3. Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi’nin bana göre takdir edilmesi gereken bir başka yanı da kongreden önce “bildirilerin” kitap olarak basılıp dağıtılmasıdır. Bu işi üslenen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek Bey’i tebrik ediyorum. Konya’mızda bulunan bütün ilçe belediyelerimiz kültür faaliyetlerine büyük katkı veriyorlar. Ayrıca bu yıl içinde düzenlenen Uluslararası Sadreddin Konevi sempozyumuna destek veren Meram Belediyemizin’nin Sayın Başkanı Dr. Serdar Kalaycı ve Selçuklularda Bilim ve Düşünce sempozyumuna büyük destek veren Selçuklu Belediyemizin Değerli Başkanı Uğur İbrahim Altay Bey’leri de yürekten tebrik ediyorum. Bu tür Uluslararası sempozyumların Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlarımızın himayelerinde yapılması bizim için bir övünç kaynağı olmuştur. İnsanımızın midesini düşündüğümüz kadar, kafa ve gönüllerinin doyurulmasını da düşünmemiz gerekmektedir. Bundan sonra da bu tür fikri ve kültürel etkinliklerin himaye edilmesi en büyük arzumuzdur. Hem ilimiz, hem ülkemiz ve hem de insanlığa büyük hizmet edecek faaliyetlerdir, bunlar.

Öte yandan bize dağıtılan kongre programında Konya milletvekilimiz ve Dışişleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ahmed Davutoğlu’nun “Kadim Medeniyetlerin Eğitim Anlayışı ile Modern Eğitim Anlayışının Karşılaştırılması” konulu bir konuşma yapacağı yazıyordu. Maalesef zatıâlileri yurt dışında olduğu için kongreye katılamadılar. Biz kendisinden en kısa zamanda bu başlık altında bir konferans vermesini rica ediyoruz. Çünkü onun Konya’ya bir sözü var. Bir konuşmasında, Konya’nın, en önemli kültür ve ekonomi merkezi olmasının yanında, aynı zamanda metafizik ve maneviyat çekim merkezi olacağı müjdesini vermişti. Umarım bu sözlerini yerine getirirler.

Ben bir defa daha 3. Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi’ni düzenleyen bu işin gerek mutfağında ve gerekse organizasyonunda yer alan, emek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyor, bu tür bilimsel şölenlerin artarak devam etmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum