"Düzenli egzersizle kas ağrılarını engellemek mümkün"

"Düzenli egzersizle kas ağrılarını engellemek mümkün"

Medicana International İstanbul Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Yalçın:- "Haftanın 4-5 günü 30-40 dakika hızlı tempolu yürüyüş, hem kasların zayıflamasını engellemekte hem de yük bindirici egzersiz olarak kemik erime

İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Yalçın, düzenli egzersizle kas ağrılarını engellemenin mümkün olduğunu belirtti.

Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, kasların kasılma görevini üstlendiğini, eğer kasılmazsa kasın hem boyunun kısalacağını hem de zayıflamaya başlayacağını belirtti.

Kaslar düzenli ve düzgün bir şekilde hareket ettirilmediğinde basit günlük bir aktivite esnasında dahi yaralanmalara açık hale gelineceğinin altını çizen Yalçın, şu bilgileri verdi:

"Uzun süre oturup, öne doğru eğilerek, akıllı telefonlarımızla uğraşmak boyun omurgasının etrafındaki kasları çok yoracağı ve zayıflatacağı gibi ileriki zamanlarda boyun düzleşmesine yol açmakta, bu da boyun fıtığı görülme ihtimalini arttırmaktadır. Tıbbi olarak herhangi bir medikal tedavi uygulansa da eğer hasta düzenli egzersiz yapan biri değil ise tedavinin başarı oranı da düşük olmaktadır."

Düzenli egzersiz yapmamanın kas ağrılarını arttırmasının birden fazla sebebi olduğuna işaret eden Yalçın, egzersiz yapmamanın kasın zayıflamasına, fonksiyonunu yerine getirememesine ve kemik yumuşamasına (osteomalazi) neden olduğunu belirtti.

Yalçın, tüm bunların kemik erimesi ile yaygın ve kronik vücut ağrılarına yol açtığını vurguladı.

- "Toplumunun yüzde 90'ında hareketsiz yaşama bağlı D vitamini eksikliği var"

Hareketsiz yaşamın güneşten yeteri kadar D vitamini alamamaya da neden olduğuna dikkati çeken Yalçın, "Yapılan araştırmalarda Türk toplumunun yüzde 90'ında vitamin D eksikliği olduğu saptanmıştır. Vitamin D'nin eksikliğinde kronik yorgunluk, halsizlik, gün içerisinde çabuk yorulma, özellikle omuz kuşağında ve kalça kuşağında yaygın kas ağrıları ortaya çıkmakta. Bu kronik problemler neticesinde de fibromiyalji dediğimiz yumuşak doku romatizması hastalığı oluşmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Son yıllarda fibromiyalji bulgularıyla polikliniğe başvuran hasta sayısında ciddi bir artış olduğuna işaret eden Yılmaz, kronikleşen her ağrının depresyona eğilimi arttırdığını, bunun da ağrının daha da şiddetlenmesine yol açtığını ifade etti.

Yalçın, sigara içme, düzensiz beslenme ve uyku düzeninde bozukluğun da kaslara giden oksijen oranının düşmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve yaygın kas ağrılarının oluşmasına yol açtığını dile getirdi.

- "Günde 30-40 dakika hızlı tempolu yürüyüşle ağrılar engellenebilir"

Yaygın vücut ağrılarına yönelik doktor kontrolünde ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulandığını aktaran Yalçın, şu önerilerde bulundu:

"Ayrıca kuru iğneleme, prp tedavisi, ozon terapi gibi tamamlayıcı tedaviler uygulanabilmekte ancak tedavilerin başarı oranının yüksek olması, problemlerin bir daha olmaması ve ilerlememesi açısından en büyük görev hastaya düşmektedir. Haftanın 4-5 günü 30-40 dakika hızlı tempolu yürüyüş hem kasların zayıflamasını engellemekte hem de yük bindirici egzersiz olarak kemik erimesi riskini azaltmakta ve vitamin D eksikliğine bağlı yaygın vücut ağrılarının olmasını da engellemekte. Yani düzenli egzersizle kas ağrılarını engellemek mümkün oluyor. Bunun dışında pilates, yoga gibi germe egzersizleri, yüzme ve aerobik egzersizler insanlarımızın en kolay yapabileceği sporlardır. Tedavilerin dışında yapılması ve yapılmaması gereken egzersizler ve hareketler için mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :