Dünya Süt Günü

Dünya Süt Günü

TZOB Başkanı Bayraktar- "Hayvancılıktaki yüzde 39 payı ve 24,3 milyar liralık üretim değeriyle süt sektörü, ülkemiz için vazgeçilmez bir konumdadır"- "Perakende süt, peynir, yoğurt fiyatları artarken, her şeye zam gelirken, 3 yıla yakın bir süredir çiğ sü

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılıktaki yüzde 39 payı ve 24,3 milyar liralık üretim değeriyle süt sektörünün Türkiye açısından vazgeçilmez bir konumda olduğunu belirtti.

Bayraktar, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sütün insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin olduğunu ifade etti.

Düzenli süt tüketiminin bebeklikten yaşlılığa kadar bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimine çok ciddi katkı sağladığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı bireylerin günlük olarak tüketmesi gereken süt miktarını; çocuklarda, ergenlik çağındakilerde, gebelerde, emziren kadınlarda, menopoz sonrası kadınlarda 3-4 su bardağı, yetişkinlerde 2 su bardağı olarak önermektedir. Bütün bunlara rağmen, ülkemizde içme sütü tüketim alışkanlığı yaygın değildir. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar, Türk halkının, sütü su, çay ve gazlı içeceklerden daha az tükettiğini göstermektedir."

Bayraktar, sütün tüm yaş gruplarında tüketimin artırılması için kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini de belirterek, "Süt tüketimini artırmak için önemli bir enstrüman olan okul sütü programı; tüm yıla yayılmalı, okulların açılmasından kapanmasına kadar sürdürülmelidir. Ortaokullara, liselere de yaygınlaştırılmalıdır. Peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmelidir. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarda süt ve süt ürünleri tüketimi artırmalıdır. Üniversite yurtlarında, askeri birliklerde, cezaevlerinde, çocuk esirgeme kurumlarında süt ve süt ürünleri tüketimi özendirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Çiğ süt fiyatları sürdürülebilir değil"

Son dönemde çiğ süt fiyatlarındaki gelişmelerin, üreticiyi zorladığını vurgulayan Bayraktar, süt hayvancılığının et hayvancılığının da temelini oluşturduğunu belirtti.

Hayvancılıktaki yüzde 39 payı ve 24,3 milyar liralık üretim değeriyle süt sektörünün Türkiye açısından vazgeçilmez bir konumda olduğunu kaydeden Bayraktar, "Perakende süt, peynir, yoğurt fiyatları artarken, her şeye zam gelirken, 3 yıla yakın bir süredir çiğ süt fiyatlarının doğru dürüst artmaması süt hayvancılığı yapan çiftçimiz için çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Temmuz 2014'de 1 lira 15 kuruş olan fiyat, şu anda 1 lira 21 kuruş olsa da kesintilerle birlikte üreticinin eline ortalama 1 lira 7 kuruş geçmektedir. Hatta bazı bölgelerde üreticinin eline geçen fiyat 90 kuruşa kadar iniyor. Bu sürdürülebilir değildir." ifadelerini kullandı.

Et ve Süt Kurumunun (ESK) piyasa istikrarı açısından önemine de değinen Bayraktar, Kurumun müdahale kurumuna dönüştürülmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Piyasada istikrar sağlamadan sektöre aktarılacak kaynağın istenilen yerlere ulaşamayacağına dikkati çeken Bayraktar, "Hayvancılık sektöründe acil tedbir alınması gerekiyor. Devletimiz, bu sektörde dünya malını yurdun malı olmaktan çıkarmalı, yerli malını yurdun malı olmasını sağlamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :