Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

İBB Genel Sekreteri Baraçlı:-"Mülteci gençlerin yerel yönetimlerle bağ kurmalarını sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Mültecilerin yaşam kalitesini artırarak üretime katkı sunmalarını sağlamak istiyoruz. Onların kendi evinde olduklarını hissetmelerini

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, mülteci gençlerin yerel yönetimlerle bağ kurmalarını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Mültecilerin yaşam kalitesini artırarak üretime katkı sunmalarını sağlamak istiyoruz. Onların kendi evinde olduklarını hissetmelerini arzu ediyoruz." dedi.

Dünya İnsanlık Zirvesi (DİZ) kapsamında düzenlenen "Gençlik Yan Etkinliği"nde konuşan İBB Genel Sekreteri Baraçlı, dünyanın belirli bölgelerinde bir trajedi yaşandığını ve DİZ'in yapılmasının en önemli nedeninin de bu trajediye yönelik çözüm önerilerini hayata geçirmek olduğunu söyledi.

Baraçlı, dünyada bir tarafta insanların hayat mücadelesi verdiğini, açlıkla uğraştığını ve şehirlerin yıkıldığını ifade ederek, bu durumun fırsatçı terör örgütlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu dile getirdi.

Bir yanda ise inanılmaz bir bolluk olduğunu ve israf yapıldığını bunun da obeziteyi artırdığını aktaran Baraçlı, diğer yanda ise yetersiz beslenmeden kaynaklı hastalıkların yaşandığı bir dünyanın var olduğunu kaydetti.

Baraçlı, savaş nedeniyle eğitimsiz kalan gençlerin gelecek için önemli bir sorun oluşturacağına dikkati çekerek, "BM verilerine göre 2015'te 59,5 milyon zorunlu göçe maruz kalmış insan var. Bunun 19,5 milyonu mülteci, 10 milyonu da vatansız insan. Bu çok kritik bir rakam. 2011'de başlayan Suriye kriziyle 11 milyon Suriyeli evini terk etti. 2,9 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci Türkiye'de yaşıyor. Dünyanın en çok mülteci çeken ülkesi olarak Türkiye başta geliyor. Bununla ilgili olarak, gerek hükümetimiz gerek de yerel yönetimler olarak bizler mültecilerin evsizliğini önleyecek tedbirleri almaya çalışıyoruz."dedi.

Baraçlı, Türkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyon mültecinin güvenlik, gıda, eğitim, sağlık, barınma ve istihdam gibi birçok ihtiyacı bulunduğunu, bu ihtiyaçların giderilmesi için sürekli projeler ürettiklerini dile getirdi.

-"İnsanlığa hizmet etmek için hepimize çok büyük görevler düşüyor"

Suriye krizinin yakın zamanda çözülmesini arzu ettiklerine işaret eden Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu çözüm yakın bir zamanda görünmüyor onun için de şehrimizde sürekli olarak tedbirlerimizi hızlı bir şekilde artırıyoruz. İhtiyaçları giderilmediğinde mülteciler çaresiz kalıyor. Bu çaresizlik de onları tehlikelere karşı savunmasız bırakıyor. Terör örgütleri, insan kaçakçılığı, dilencilik gibi kavramların mültecilerin olduğu yerlerde artarak devam etmesi insani olarak hepimizi üzüyor. Suriye'deki durumdan en çok etkilenen ülkemiz bir açık kapı politikası uyguladı ve mülteciler için yaklaşık 10 milyar dolar para harcadı. Bu dünyanın göz ardı edemeyeceği bir rakam. Biz ülke olarak eli açık bir mantıkla bu yardımları yerine getirmek arzusundayız. Hiçbir zaman insanlığa kapılarımızı kapatmayacağız vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önemli olan insana ve insanlığa hizmet edebilmek."

Baraçlı, 500 bin mültecinin İstanbul'un iki yıllık nüfus artışına tekabül ettiğini vurgulayarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için birçok projeye imza attıklarını söyledi.

Son üç yılda İSMEK'te 2 bin 294 Suriyelinin 113 ayrı branşta meslek edinme eğitimi aldığına dikkati çeken Baraçlı, eğitim verilen Suriyelilerin büyük çoğunluğunun ise 30 yaşın altında olduğunu belirtti.

Mülteci gençlerin yerel yönetimlerle bağ kurmalarını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Baraçlı, "Mültecilerin yaşam kalitesini artırarak üretime katkı sunmalarını sağlamak istiyoruz. Onların kendi evinde olduklarını hissetmelerini arzu ediyoruz. BM verilerine göre, dünyadaki mültecilerin yüzde 51'i 18 yaşın altında. Bu kritik rakamı dünyanın geleceği açısından göz ardı etmemeliyiz. Bu gençlerle ilgili çok sayıda proje üretmemiz gerekiyor. Geleceği imha değil inşa etmek istediğimiz için bu gençlerin kayıp nesil olmasını önlemeliyiz. Girişimciliği ve inovasyonu bu gençlere öğreterek dünyaya kazandırmalıyız. Bu dünyada insanlığa hizmet etmek için hepimize çok büyük görevler düşüyor." şeklinde konuştu.

- "Bir çoğu desteği nereden alacağını bilmiyor"

İnsani Gelişme Vakfı (‎İNGEV) Genel Sekreteri İklim Büke Okyar da Türkiye'de 2,7 milyon Suriyeli mülteci olduğunu hatırlatarak, bunların yüzde 10'unun kamplarda yaşadığını geri kalanın ise daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak için büyük şehirlere gittiğini ifade etti.

Okyar, vakıf olarak Suriyeli genç mültecilerle ilgili bir araştırma yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araştırma çok kapsamlıydı. 378 Suriyeli genç mülteciyle görüşme gerçekleştirdik. Yüzde 17'si bekardı. Yüzde 87'si çok kötü koşullarda yaşıyordu. Yüzde 33'ü bir evde en az 8 kişi ile yaşıyordu. Yüzde 57'si Türkçe bilmiyordu. Yüzde 3'ü mesleki eğitim almıştı. Mültecilerin, devlet ve STK'ların yaptığı yardımların farkında olmadığını gördük. Ciddi bilgi eksikliği var. Farkındalık bilinç düzeyi çok düşük. Birçoğu desteği nereden alacağını bilmiyor. Genç mültecilerin yüzde 35'i ülkesine dönmek istiyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde mülteciler ile ev sahibi toplum arasında iletişim sağlamanın tamamıyla yerel yönetimlere düştüğünü fark ettik. Yerel yönetimler ile özel sektör bu anlamda birlikte çalışmalı inovasyon ve girişimciliğe yatırım yapmalı. "

Okyar, büyük şehirlerde yaşayan genç mültecilerin ihtiyaçlarını gidermek için STK ve vakıfların da ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini kaydetti.

Dünya İnsani Zirvesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :