Dünya Akciğer Kanseri Günü

Dünya Akciğer Kanseri Günü

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl:- "Bu kadar insanın ölümüne yol açması ve bu zararlarından dolayı sigaranın kitle imha silahı olarak değerlendirilip ona göre mücadele edilmesi gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye'de de 120 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sigaranın kitle imha silahı olarak değerlendirilip ona göre mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Erdöl, "Dünya Akciğer Kanseri Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, küresel anlamda tütüne bağlı ölümlerin sayısı göz önüne alındığında sigaranın, "insanlığın gördüğü en büyük kitle imha silahı" olduğunu ifade etti.

Sigara nedeniyle her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye'de de 120 bin kişinin yaşamını yitirdiğini aktaran Erdöl, "Dünyada her yıl 38 bin kişi de çevresindekilerin içtiği sigaranın zararlı etkileri nedeniyle hayatını kaybediyor. Ayrıca, dünyada kanser nedeniyle ölümlerin yüzde 30’u sigaradan kaynaklanıyor. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 87’sinin nedeni de sigaradır. Bu kadar insanın ölümüne yol açması ve bu zararlarından dolayı sigaranın kitle imha silahı olarak değerlendirilip, ona göre mücadele edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Erdöl, sigaranın 7 binden fazla zararlı madde içerdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kanserojen bir madde olan polonyum, füze yakıtı olan metanol, akü metali olan kadmiyum, böcek öldürücü olan DDT, gaz odaları zehri olan hidrojen siyanür, oje söktürücü olan aseton, bağımlılık yapan nikotin, fare zehri olan arsenik, tuvalet temizleyicisi olan amonyak, güve kovucu olan naftalin ve diğer yüzlerce zehir sigarada bulunur. Sigara insanlık tarihi boyunca üretilmiş en etkili kitle imha silahıdır. 20. yüzyılda 100 milyondan fazla kişinin ölüm nedeni sigaradır. Nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar nedeniyle yaşanan toplam ölümler sigaranın verdiği zararla mukayese bile edilemez. Sigara bağımlılığı tüm ülkeler için ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Ayrıca, sigara ekosistemin de dengesini bozuyor. Her yıl üretilen, 6 trilyon sigara izmariti toksik çöp şeklinde deniz ve okyanuslara karışarak, deniz yaşamı için ağır bir tehdit oluşturuyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :