Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 87 sanığın yargılandığı davada tanıklar dinlenildi- Tanık Sedat Barın:- "Gemide cep telefonları toplatıldı. Tüm televizyon yayınları kapatıldı. Sadece, 'TRT izlenecektir' şeklin

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 87 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Davaya müdahil olan Başbakanlık adına avukat Halit Çokan da duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da izledi.

Duruşmada, darbe girişimi sırasında seyre çıkarılan TCG Oruçreis Gemisi'nde sözleşmeli ikmal er olarak görev yapan Sedat Barın, tanık olarak ifade verdi.

- "Gemi 2. Komutanı 'araziye el koyduk' dedi"

O gece komutanların devir teslim töreni olduğunu, bitiminde ise terör saldırısı olacağı gerekçesiyle tüm gemilerin acil seyre kaldırıldığını anlatan Barın, "Gemide subay büfecisi olarak görevlendirildim. Komutanlara sık sık servis yaptım. Gemide cep telefonları toplatıldı. Tüm televizyon yayınları kapatıldı. Sadece, 'TRT izlenecektir' şeklinde anons yapıldı. TRT'den olayları izledik. Sıkıyönetim mesajı okundu. Darbe olduğunu anladık." diye konuştu.

Subay salonunda sadece TRT'nin izlendiğini, bazı personelin endişeli olduğunu, bazılarının ise olup bitenleri anlamaya çalıştığını belirten Barın, "Ben o sırada komutanlara pizza servisi yapıyordum. TCG Oruçreis İkinci Komutanı Binbaşı Özgür Gencer geldi. Kendisi içkiliydi. Televizyondan tankların Boğaz Köprüsü'nde olduğunu görünce 'Araziye el koyduk.' dedi. Kendisinde o akşam bir endişe görmedim." ifadelerini kullandı.

Söz alan sanık Gencer, "Araziye el koyduk." şeklinde bir cümle sarf etmediğini ileri sürerek, "Tanık Barın, normalde ikmal sözleşmeli erdir ancak yeterli personel olmadığı için subay büfesinde görevlendirdik. Kendisi asli görevine dönmeyi istiyordu. Ben bu talebini kabul etmeyince bana husumet besledi. Bana kumpas kurdu, iftira attı." şeklinde konuştu.

- "ByLock çıkan hattı kayınbiraderinin üzerine çıkarmış"

Eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ile firari eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ı, İstanbul Tuzla İlçesi Mimar Sinan Mahallesi Selim Sokak'ta kiraladığı Kiptaş 2. Etap Konutları'ndaki dairede sakladığı ve ihtiyaçlarını karşıladığı belirtilen, daha önce İstanbul Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'nda albay öğretmen olarak görev yapan tutuklu sanık Kamil Altın'ının kayınbiraderi Hasan Uzam da duruşmada tanıklık yaptı.

Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abisi" konumunda olduğu iddia edilen, "Sabri" kod isimli eski öğretmen albay Kamil Altın'ın kayınbiraderi Hasan Uzam, Söke 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nden Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Tanık Uzam, eniştesi Altın'ın yaz tatillerinde sık sık kendisine geldiğini, gezip dolaştıklarını belirterek, "Eniştem bana, kendi adıma GSM hattı alıp, kendisine vermemi istedi. Hattı iş yerinde özel işlerde kullanacağını, internete bağlanıp, gazete falan okuyacağını söyledi. Ben de eniştem olduğu için aklıma kötü bir şey gelmedi, üzerime kayıtlı hattı satın alarak ona verdim. Hattı ben hiç kullanmadım. Faturalarını da eniştem ödüyordu. Hatta ByLock yüklendiğinden ve kullanıldığından haberim yok." ifadelerine kullandı.

Eniştesinin kullandığı telefon hattında Bylock çıktığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığını anlatan Uzam, Aydın Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını söyledi.

Sanık Altın ise o gün üzerinde kimliğinin olmadığını, ehliyetinin de eski olması nedeniyle GSM hattını kayınbiraderi adına çıkardığını ileri sürdü.

Altın, önceki savunmasında, kayınbiraderinin aldığı GSM hattını kendisinin kullandığını, bu hatta ByLock programı çıkmasıyla ilgili iddiaları avukatı ile görüştükten sonra yanıtlayacağını söylemişti.

Duruşma, diğer tanıkların dinlenilmesiyle devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :