Doktorlar Bile İnanamadı: Genç Kadının Yumurtalığından Çıkan Şoke Etti

Doktorlar Bile İnanamadı: Genç Kadının Yumurtalığından Çıkan Şoke Etti

İstanbul’da şiddetli karın ağrısıyla hastaneye başvuran 32 yaşındaki kadının yumurtalığındaki 15 santimlik kistin içinden, tıp dünyasını şaşırtan 5 santimetrelik damak dokusu çıktı.

İstanbul’da tıp literatürüne geçecek nadir ameliyatlardan biri gerçekleştirildi. Şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 32 yaşındaki bir kadının sol yumurtalığında, 15 santimetrelik dermoid kist tespit edildi. Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyonda, kistin içerisinden yaklaşık 5 santimetre büyüklüğünde, damak benzeri sert bir yapı çıkarıldı.

Operasyon; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan ve Dr. Öğr. Üyesi Hazel Çağın Kuzey’in yer aldığı uzman ekip tarafından başarıyla tamamlandı.

"Diş Değil, Anne Karnından Kalan Hücreler"

Sosyal medyada ve toplumda zaman zaman yer alan "yumurtalıktan diş çıktı" haberlerine açıklık getiren Prof. Dr. Murat Arslan, durumun bilimsel arka planını şu sözlerle aktardı:

"Burada olan şey yumurtalıkta diş oluşması değil, anne karnındaki gelişim döneminden kalan hücrelerin farklı dokulara dönüşmesidir. Bu nedenle dermoid kist yapılarının içerisinde saç, yağ dokusu, tırnak, kemik ve diş benzeri yapılar görülebilmektedir."

Bu tür kistlerin yavaş büyüdüğü için yıllarca belirti vermeyebileceğini vurgulayan Arslan, belirli bir boyuta ulaştığında ani gelişen ağrılara ve şişkinliğe yol açabileceğini belirterek kadınların düzenli jinekolojik kontrol yaptırmasının önemine dikkat çekti.

"Meslek Hayatımda İlk Kez Karşılaştım"

Ameliyatı kapalı yöntemle (laparoskopik) gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hazel Çağın Kuzey, karşılaştıkları manzara karşısındaki şaşkınlığını gizleyemedi. Kuzey, "Kistin içerisinden yaklaşık 5 santimetre büyüklüğünde, damak yapısını andıran oldukça sert bir doku çıkardık. Meslek hayatım boyunca bu büyüklükte ve bu kadar belirgin bir damak benzeri yapıya ilk kez rastladım" ifadelerini kullandı.

Genç Hastanın Yumurtalık Rezervleri Korundu

Hastanın 32 yaşında olması nedeniyle operasyonun büyük bir titizlikle planlandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Hazel Çağın Kuzey, gelecekteki doğurganlık potansiyeli için kritik bir başarıya imza attıklarını belirtti.

Operasyon sırasında sadece kistin alındığını söyleyen Kuzey, "Hastamızın yumurtalık dokusunu korumaya özen gösterdik. Rezervlere hiçbir zarar vermeden ameliyatı bitirdik. Amacımız hem mevcut hastalığı tedavi etmek hem de hastamızın annelik şansını korumaktı" diyerek operasyonun başarıyla neticelendiğini müjdeledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.