Doğu Karadeniz ihracatında artış

Doğu Karadeniz ihracatında artış

Doğu Karadeniz'den 2017'nin ilk ayında gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 arttı- DKİB Başkanı Gürdoğan:- "Bölgemizden yapılan ihracatın 2016 yılında düşüşle kapanmasına rağmen, 2017 yılında ülke ortalamasının dahi üzerinde

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz'de, bu yılın ocak ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 arttığı bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden Ocak 2017'de 130 milyon 268 bin 165 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.

Yörede geçen yıl ocak ayında ise 107 milyon 250 bin 64 dolar ihracat yapıldığını anımsatan Gürdoğan, bu yıl ocak ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 arttığına dikkati çekti.

Gürdoğan, ocak ayı ihracatının ürün sıralamasında, 83 milyon 131 bin 303 dolar ihracatla fındık ve mamullerinin birinci, 20 milyon 807 bin 411 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci sırayı aldığını belirtti. Gürdoğan, üçüncü sırada ise 15 milyon 90 bin 344 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin yer aldığını kaydetti.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz'den Ocak 2017'de 67 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, yöreden en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bölgemizden yapılan ihracatın 2016 yılında düşüşle kapanmasına rağmen, 2017 yılında ülke ortalamasının dahi üzerinde bir artışla ihracatın gelişim göstermesi bizleri ziyadesiyle memnun ettiği gibi ayrıca umutlandırmıştır. Özellikle Rusya Federasyonu'na yönelik ihracat kısıtlamasının bir kısım ürünlerden kalkmış olması, diğer yasaklama kapsamında bulunan domates, salatalık ve biber ürünlerinden de ihracat yasağının kalkması için girişimlerimizin etkin şekilde sürmesi ve hükümetimizin de bu konuda çaba göstermesi, önümüzdeki aylarda da ihracatımızın artış trendini sürdüreceğini göstermektedir."

Özellikle Rusya Federasyonu ile ilişkilerde hızlı şekilde yaşanan iyileşmeler ve iş adamlarına bu ülkeye yönelik vizelerin de kaldırılacak olmasının, ihracatçıları ümitlendirdiğini vurgulayan Gürdoğan, "Ancak sayın Cumhurbaşkanı'mızın bankaların kredi ve faiz oranları konusunda yaptığı ikazlarına rağmen maalesef bir kısım devlet bankalarının kredi musluklarını ihracatçıya kapatması, mevcut kredilerinde uzatma yapmayarak faiz artırmaları, piyasa şartlarının çok üzerinde faiz talep etmeleri ve kredileri geri çağırmaları ihracatçılarımızın tepkisini çekmekte, finans imkanlarına erişimde yaşadığımız sorunların çözümünü zora sokmaktadır. Bu şekilde davranmaya devam eden devlet bankalarını isim isim, şube şube kamuya ifşa ederek sayın Cumhurbaşkanı'mıza şikayet edeceğiz." ifadesini kullandı.

Gürdoğan, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu idrak ederek, tüm küresel güçlerin Türkiye üzerine oynadığı oyunların farkına vararak, artık herkesin elini taşın altına koyması, ülkenin bekası için her gün şehit verilen bir ortamda, bankaların da yüzde yüz kar etmek yerine ülkesi için çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti., Gürdoğan, şöyle devam etti:

"İhracat olmadığı takdirde, üretim olmadığı takdirde bankalara da gerek kalmayacağını maalesef bankalarımız hala anlamamış bulunmaktadır. Hele hele küresel güçlerin oynadığı oyuna devlet bankalarımızın dahi aynı cenahta katılması ve adeta destek vermesi bizlerin tepkisini çekmektedir. İçinde bulunduğumuz ortamda tüm kesimlerin ülkesine katkı vermeyi bir vatan borcu olarak bilmesi gerekmektedir. İhracatçılarımız bu misyonda ülkesi için sıfır karla hatta zararına ihracat yapmakta ancak bankalar ihracatçımızın önünü tıkamaktadır. Artık her kesimin, hele hele bankacılık sektörünün aklını başına alma zamanı geldiğini hatırlatmak istiyoruz."

Gürdoğan, bürokrasi ayağında yaşadıkları sorunlara hükümetin kısa sürede çözüm bularak ihracatçının önünü açacağına inandıklarını da ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :