DKİB'den Kazakistan'a ticaret heyeti programı

DKİB'den Kazakistan'a ticaret heyeti programı

DKİB Başkanı Gürdoğan:- "Doğu Karadeniz ihracatçılarının çok kolay ulaşım imkanının bulunduğu Aktau ve Atırau'ya yönelik 25-29 Ekim'de inşaat, yapı malzemeleri ve tüketim ürünleri sektörlerinde ticaret heyeti programı düzenleyerek ihracatçılarımızın bu pa

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 25-29 Ekim tarihlerinde Kazakistan'ın Aktau ve Atırau kentlerine yönelik inşaat, yapı malzemeleri ve tüketim ürünleri sektörlerinde ticaret heyeti programı düzenleyerek, ihracatçıların bu pazara girmesini sağlayacaklarını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, bölge ihracatçılarının alternatif pazarlara açılmalarının sağlanması amacıyla Doğu Karadeniz'e yakınlık avantajına sahip Kazakistan'ın Aktau ve Atırau şehirlerine 21-24 Eylül'de inceleme ziyaretinde bulunduklarını belirtti.

Doğu Karadeniz'den Kazakistan'ın Atırau ve Aktau illerine Gürcistan-Azerbaycan Hazar denizi geçişinden karayoluyla 2 günde, Gürcistan Kazbegi Lars Kapısı güzergahından Rusya Federasyonu üzerinden karayoluyla 3 günde ulaşımın sağlandığını ifade eden Gürdoğan, söz konusu illerin, bölgede var olan petrol yatakları potansiyeli, halkın alım gücünün yüksekliğine bağlı yoğun inşaat projelerinin yürütülmesi nedeniyle ihracatçılar ve yapı ve inşaat malzemeleri sektörü için önemli bir pazar olduğunu yerinde yaptıkları incelemelerle tespit ettiklerini vurguladı.

Gürdoğan, yerel yetkililerle yaptıkları görüşmelerde de Türk ürünlerine çok yüksek ilgi olduğu ve yetkililer tarafından Türk iş adamlarının bölgeye davet edildiğine dikkati çekerek, görüşme yaptıkları Aktau ilinin yer aldığı Mangistau Bölge Valiliği yatırımlardan sorumlu bölge vali yardımcısının, Türk iş adamlarının bölgelerinde yer almasından büyük memnuniyet duyduğunu, bölgeye yatırım yapacak iş adamlarına bedelsiz arazi yanında vergi teşvikleri gibi bir çok teşvik verdiklerini, Trabzon'a gelerek yatırımcılara bölgelerindeki yatırım imkanları hakkında bilgilendirme yapmak istediklerini belirttiğini bildirdi.

Özellikle Aktau Limanı'ndan Gürcistan Batum'a ulaşan demiryolu ile Batum ve Poti limanlarına yük taşıyan vagonların boş geri dönüş yapması nedeniyle navlun maliyetlerinin çok düşük olduğu, Batum'dan yüklenen bir vagonun maksimum 2,5-3 günde Kazakistan'a ulaşması yanında Kazakistan'ın bu bölgesine Batum'dan tarifeli uçak seferlerinin de olmasının bölgeye ulaşımda ihracatçılara büyük fırsatlar sunduğunu kaydeden Gürdoğan, piyasada yaptıkları yerinde araştırmada inşaat ve yapı malzemelerinde Türkiye menşeli hiçbir ürünün raflarda yer almadığını, var olan ürünlerin ise çok kalitesiz olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Gürdoğan, bu kapsamda Doğu Karadeniz ihracatçılarının çok kolay ulaşım imkanının bulunduğu Aktau ve Atırau'ya yönelik 25-29 Ekim'de inşaat, yapı malzemeleri ve tüketim ürünleri sektörlerinde ticaret heyeti programı düzenleyerek ihracatçıların bu pazara girmesini sağlayacaklarına işaret etti.

Düzenlenecek programın devlet yardımları desteği kapsamına alındığını da ifade eden Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Heyete katılım sağlayan ihracatçılarımız ulaşım ve konaklama giderlerinin sadece yüzde 40'ını ödeyecek. Çok önemli bir organizasyon olacak bu heyete tüm bölge ihracatçılarını katılım sağlamaya davet ediyoruz. Ticaret heyeti programı kapsamında ihracatçılarımız Aktau ve Atırau bölgelerinde faaliyet gösteren Kazakistanlı iş adamlarıyla ikili görüşme yapacak. Pazar ve satış yerlerine yapılacak inceleme ziyaretlerinde de ürünlerinin tanıtımının yapılması imkanı sağlanacak ve bu sayede de iş bağlantılarının kolaylıkla kurulabilecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :