DEAŞ'ın ''keşif'' davasında 12 sanık tahliye edildi

DEAŞ'ın ''keşif'' davasında 12 sanık tahliye edildi

TBMM bahçesi ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı ile İstanbul Küçükçekmece'deki Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığı iddia edilen sanığın da aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı

İSTANBUL (AA) - Terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturma kapsamında, TBMM bahçesi ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı ile İstanbul Küçükçekmece'deki Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığı tespit edilen sanığın da aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, 12 sanığın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 17 tutuklu sanık, 14 tutuksuz sanık ve sanık avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklar tahliye edilmelerine ilişkin talepte bulunurken, avukatlar müvekkillerinin tahliyelerine ilişkin beyanda bulundu.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Davşan, Duran Gürbüz, Gökhan Kınış, İbrahim Abbussuutoğlu, Lokman Kesik, Orhan Düzenli, Orhan Tekin, Özgür Altun, Sadullah Basağtuğrul, Saim Özsoy, Yunus Emre Doğan ve Fatma Küçük'ün üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliyelerine hükmetti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Karataş, Emin Güneş, Orhan Küçük, Selim Sümeli, Serdar Kerim'in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

- İddianame ve ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan iddianamede, terör örgütü DEAŞ'ın yapısı ve faaliyetleri, Türkiye'deki eylemleri ile söz konusu şüphelilerin örgütle irtibatına yer verildi.

İddianamede, TBMM bahçesi ve AK Parti İl Başkanlığı ile İstanbul Küçükçekmece'deki Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığı öne sürülen sanık Selim Sümeli, Ali Karataş, Emin Güneş, Fatma Küçük, Orhan Küçük ve Serdar Kerim hakkında, ''cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası istendi.

Diğer şüphelilerin de "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Selim Sümeli'nin takibi sırasında 12 Ekim 2016'da İstanbul'dan Ankara'ya gittiği, şüphelinin dikkati çekmeyecek şekilde giyindiği, sakallarını iyice kısalttığı, dosya içerisinde mevcut resimlerde ve tutanaklarda şüphelinin Kocatepe Camisi ve avlusu ile AK Parti İl Başkanlığı civarında keşif amaçlı dolaştığı ifade edildi.

İddianamede, şüpheli Sümeli'nin Ankara'da bulunduğu sürede hiç kimseyle görüşmediği, sadece TBMM bahçesi ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı civarında dolaştığı, şüphelinin aynı günün akşamında İstanbul'a döndüğü aktarılarak, şüphelinin Zeynebiyye Camisi civarında gerçekleştirilmesi planlanan bir eylem için keşif amaçlı dolaştığının, çekilen fotoğraflar ve tutanaklarda tespit edildiği vurgulandı.

Keşfin talimatının Suriye'de DEAŞ adına sorumlu düzeyde faaliyet gösteren ve Türkiye'ye yönelik eylem talimatlarını verdiği değerlendirilen Abu Darda Al Turki kod adlı Metin Ç. ve Ebu Hamza kod adlı Mustafa G. tarafından veriliyor olabileceği değerlendirilen iddianamede, sanık Sümeli'nin eylem yapacak şahıs arayışı içerisinde olduğu, bu amaçla İbrahim D, Şuayip A. ve Abdulsamet Ç. ile irtibata geçtiği kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :