Çocukların göz sağlığı için ebeveynlere uyarı

Çocukların göz sağlığı için ebeveynlere uyarı

Pandemi döneminde artan ekran süreleri çocukların göz sağlığını tehdit ediyor. Medipol Üniversitesi'nden uzman, ekran sürelerini sınırlamayı ve mavi ışık filtreli lensler kullanmayı öneriyor.

Son yıllarda pandemi nedeniyle dijital eğitim ve uzaktan öğrenme platformlarının yaygınlaşması, çocukların bilgisayar başında daha fazla vakit geçirmesine yol açıyor. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, bu durumun okul çağındaki çocukların göz sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Özellikle uzun süreli bilgisayar kullanımı ve telefon ekranlarına yakın mesafeden bakmanın, gözlerde yorgunluk, kuru göz sendromu ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, mavi ışık olarak bilinen zararlı ışık türünün, uyku düzenini bozarak göz yorgunluğunu artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Doç. Dr. Sevil Karaman, çocukların ekran süresini sınırlandırarak, düzenli aralıklarla mola vermelerini teşvik etmenin önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca, mavi ışığı filtreleyen ekran koruyucu lenslerin kullanılmasını öneriyor.

Ebeveynlere yaklaşan ilk ara tatili düşünerek şu tavsiyelerde bulunuyor:

- Çocukların ekran sürelerini sınırlayın ve belirli bir ekran zamanı limiti belirleyin.

- Çocukların ergonomik pozisyonlarını koruyarak bilgisayar veya tablet ekranlarıyla olan ilişkilerini gözden geçirin.

- Daha az oturarak ve daha fazla fiziksel aktiviteyle meşgul olmalarını teşvik edin. Bu, obezite riskini azaltabilir.

Ayrıca, Doç. Dr. Karaman, düzenli aralıklarla yapılan göz kontrollerinin çocukların göz sağlığını korumada önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Bu kontroller sırasında göz doktorlarının, çocuklara ekran süresinin göz sağlığına etkileri hakkında bilgi verdiğini ve aynı zamanda muhtemel göz problemlerini erken tespit etmeye yardımcı olduğunu ifade ediyor. Göz doktorları ayrıca, ailelere çocukların ekran sürelerini sınırlama, doğru oturma pozisyonları ve düzenli aralıklarla göz dinlenme egzersizleri yapma gibi önlemler konusunda rehberlik ediyor. Bu sayede, göz sorunları olan miyop, şaşılık ve odaklanma problemleri gibi durumların erken teşhis edilmesi sağlanarak daha ciddi sorunların önüne geçilebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.