Çocuklarda akran zorbalığını önlemenin anahtarı

Çocuklarda akran zorbalığını önlemenin anahtarı

Doç. Dr. Damla Eyüboğlu, çocuklarda zorbalığı engellemenin temelinde iyi ebeveyn iletişiminin yattığını vurguluyor. Akran zorbalığı ve siber zorbalık artışıyla birlikte, aile içi iletişim sorunlarına dikkat çekiyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Çocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Damla Eyüboğlu, çocuklarda akran zorbalığına ve siber zorbalığa karşı koruyucu bir önlem olarak iyi ebeveyn iletişiminin önemine dikkat çekiyor.

Son dönemlerde artan şikayetlerle birlikte, çocukların akran zorbalığı ve siber zorbalıkla karşı karşıya kalmasının önlenmesinde aile içi iletişimin kritik bir rol oynadığını belirtiyor.

Akran zorbalığının, yaşıt çocukların birbirlerine zarar veren saldırgan davranışları içerdiğini açıklayan Eyüboğlu, siber zorbalığın ise tehdit, şantaj ve özel hayatın gizliliğini ihlal etme gibi daha pek çok unsur içerdiğini ifade ediyor.

Zorba çocukların aile yapılarını incelediklerinde genellikle iletişim sıkıntısı yaşandığını gözlemlediklerini belirten Eyüboğlu, bu sorunun öncelikle çözülmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Doç. Dr. Eyüboğlu, siber zorbalıkla ilgili örnekler vererek, tehdit, şantaj, dedikodu yayma, özel hayatın gizliliğini ihlal etme gibi durumların bu kapsamda değerlendirildiğini söylüyor. Kasıt olup olmadığının belirleyici olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, bazen çocukların şaka yaptığını belirtmelerine rağmen, mağdur olan kişinin eğlenip eğlenmediğinin önemli bir ayrım olduğunu ifade ediyor.

Ailelerin çocuklarıyla güçlü bir iletişim ve ilişki kurmalarının zorbalık ve diğer suç unsurlarında ciddi bir koruyucu olduğunu belirten Doç. Dr. Eyüboğlu, "Çocukları oturup dinlemek gerekiyor ama dinlerken öğüt vermekten değil, etkili dinlemekten bahsediyorum. Zorbalığın kendine zarar verme, intihar davranışı ve düşüncesiyle çok bağlantısı var. O yüzden anne ve babaların çocuğu anlayan bir yaklaşımla iletişim kurmaları çok önemli" diyor.

Haber, çocukların ve gençlerin güvenliğini sağlamak için ebeveynlerin sorumluluklarını vurgulayarak, zorbalığı önlemenin ilk adımının sağlıklı bir iletişim olduğunu okuyucuya aktarıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.