Çırak Yetiştirmek Mazi Oldu

Çırak Yetiştirmek Mazi Oldu

Küçük sanayi esnafında yaşanan çırak ve kalfa eksikliğinin her geçen yıl artarak devam etmesi sanayici esnafını zor duruma sokuyor.

Oto tamir sanayi ve tamirhanelerin son 10 yılın en büyük sorunu arasında çırak ve kalfa eksikliği bulunuyor. Özellikle zorunlu 8 yıl eğitime geçilmesiyle başlanan süreç, her geçen gün etkisini artırarak büyümeye devam etti. Konya’da oto tamircilerin bulunduğu Eski Sanayi sitesindeki esnaf, kendi çıraklığını kendisi yaparak çalışmalarına devam ediyor.

cirak-ve-kalfa-sorunu--(8).jpg

Sanayi esnafı yakın gelecekte mesleği devam ettirecek sanatkarların artık eski devirlerde olduğu gibi yetişmeyeceğini belirtiyor. Sanayi sitesindeki 18 yıldır oto kaporta ve boya ustası olduğunu söyleyen  Mehmet Akbaş, son 10 yıldır çırak yetişmediğini söyledi. Sanayi sitesinin en büyük sorunlarından birisi olduğunu dile getiren Akbaş, “Eğitimin zorunlu hale getirilmesiyle artık çırak yetiştirmek ortadan kalktı. Özellikle aileler artık çocuklarını sanayiye yönlendirmiyor. Durum böyle olunca sanayici esnafı da çırak yetiştirmeye eskisi kadar istekli olmuyor” dedi.

cirak-ve-kalfa-sorunu--(6).jpg

AİLELER ÇOCUKLARI YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR

Sanayi’de 20 yıldır şaft ustalığı yapan Mehmet Hasırcı, çırak yetiştirme adetinin neredeyse ortadan kalktığını dile getirdi. Artık çıraklık işlerin kendileri tarafından yapıldığını sözlerine ekleyen Hasırcı, “Sanayide artık çırak diye bir kavram kalmadı. Sanayide çalışacak çıraklar sadece yaz tatilinde 3 aydan kısa bir süre gelip çalışıyorlar. Diğer sene aynı çocuk başka bir dükkanda çalışmaya başlıyor. Bizlerde bunu kabullenmiş durumdayız. Alileler ise çocuklarını eskisi gibi sanayiye göndermiyor. Durum böyle olunca yeni tamirci ustası da yetişmiyor.  Herkes çocuğunu avukat, doktor, bankacı, öğretmen olacak diye okula zorluyorlar. Bize göre ailelerin yaptıkları en büyük yanlış da bu oluyor. Okumaya gelecek bağlayan çocuklar 30 yaşında işsiz kalıyorlar” şeklinde konuştu.

cirak-ve-kalfa-sorunu--(9).jpg

BABALAR OĞULLARINI YETİŞTİRİYOR

Eski sanayi sitesinde oto tamirci ustası olan Osman Dere, artık sanayici babaların oğullarını yetiştirdiğini ifade etti. Yıllardır çırak bulamayan ve çırak çalıştırması zorunlu olan ustaların böyle bir yöntem bulduklarını dile getiren Dere, “Gelecekte tamirci ustası çok değerli olacağını düşünüyorum. Daha önceden her dükkandan 2 veya 3 usta yetişirken artık bu sayı neredeyse sıfırlara geldi. Çırak bulamayan ve zorunlu olarak çalıştırmak isteyen ustalar ise oğullarını yetiştirmeye başladı” diye konuştu.

cirak-ve-kalfa-sorunu--(3).jpg

DEVLET ÇÖZÜM BULMALI

Sanayi esnafının bu sorununa çözüm bulunmasını isteyen pasta cila ustalarından Adnan Yavuz ise devletin bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Meslek lisesi öğrencilerinin kendi bölümlerinde staj yapmaya teşvik etmesi gerektiğini dile getiren Adnan Yavuz, “Sanayi esnafının çırak ve kalfa yetiştiremediği sorunun devlet büyükleri iyi biliyor. Buna bir çözüm üretmeleri gerekiyor. Sanayide çırak yetişmediği takdirde usta da yetişmeyecek demektir. Bunun için meslek liselerindeki ve yüksek öğretim okullarındaki öğrencileri staja göndermeleri gerekiyor. Küçük sanayi esnafı olarak bizlerde çocuklara sahip çıkmalıyız” diye öneride bulundu. Servet R. Çolak - Memleket

cirak-ve-kalfa-sorunu--(14).jpg

cirak-ve-kalfa-sorunu--(16).jpg