Ciltte kaşıntı ve kızarıklık neden olur? Hangi hastalıkların belirtisi?

Ciltte kaşıntı ve kızarıklık neden olur? Hangi hastalıkların belirtisi?

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, soğuk alerjisi veya soğuk ürtikerinin soğuk havalarda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlarla ilişkilendiğini belirtti.

Soğuk Alerjisi Nedir?

Uzm. Dr. Hasan Alakbarov, soğuk alerjisinin genetik yatkınlık gibi faktörlere bağlı olarak soğuk hava veya soğuk suyla temas sonucu ortaya çıkan alerjik bir reaksiyon olduğunu açıklıyor. Her cinsiyet ve yaş grubunda görülebilen bu hastalığın belirtileri arasında kaşıntılı kızarıklıkların yanı sıra şiddetli durumlarda deri altında şişme (anjiyoödem) ve nefes darlığı gibi şikayetler bulunuyor.

Belirtiler ve Etkilenen Alanlar

Uzman, soğuk alerjisinin belirtilerinin soğukla temas eden deri bölgelerinde kaşıntılı kızarıklıklar, şişme ve nefes darlığı olduğunu ifade ediyor. Eller, yüz ve dudaklar gibi soğukla temas eden bölgelerde özellikle etkili olan bu alerjinin nemli ve rüzgârlı havalarda daha alevlenebileceğini belirtiyor.

Önleme Yöntemleri

Dr. Alakbarov, soğuk alerjisinin önlenmesi için alerjiye yatkın kişilerin soğuktan kaçınmalarının önemli olduğunu vurguluyor. Kalın ve kapalı giysiler giymek, soğuk suda yüzmekten kaçınmak, aşırı soğuk içecekler tüketmemek gibi basit önlemlerin atakların sıklığını ve şiddetini azaltabileceğini belirtiyor.

Tedavi ve İlaçlar

Tedavide genellikle antihistaminik ilaçların kullanıldığını belirten uzman, şiddetli reaksiyon gösteren hastalara sürekli yanlarında taşımaları için otoenjektör önerildiğini söylüyor. Bu ilaçlar sayesinde belirtilerin hafifletilebileceğini ifade ediyor.

Uzman Hekimden Destek

Dr. Alakbarov, soğuk alerjisi şüphesi olan kişilerin dermatoloji veya alerji uzmanına başvurmalarının önemini vurguluyor. Hafif belirtilerle kendini gösterse de, bazı durumlarda şiddetli seyir gösterebileceği için uzman hekimden destek almanın önemini vurguluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.