"Çifte Minare'de restorasyon kurul kararıyla yapıldı"

"Çifte Minare'de restorasyon kurul kararıyla yapıldı"

Vakıflar Genel Müdürü Ertem:- "Medresenin restorasyonu, ilgili koruma kurulu ve bilim heyetinin kararları doğrultusunda gerçekleştirildi"- "Akan yağmur sularının zemine, sıçrayan suların da duvarlara vereceği zararları ortadan kaldırmak için yağmur suları

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Erzurum'daki Çifte Minareli Medrese'de restorasyonun, ilgili koruma kurulu ve bilim heyetinin kararıyla yapıldığını belirterek, tarihi yapıya zarar vermemesi için yağmur sularının tahliyesinin sac borularla yapılmasının uygun görüldüğünü, bunların renginin binanınkine uygun hale getirileceğini bildirdi.

Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un simgesi olan Anadolu'daki en önemli Selçuklu eserlerinden Çifte Minareli Medrese'nin çatısında biriken suların tahliye için döşenen borulara yönelik eleştirilerin "haksız" olduğunu söyledi.

Medresenin restorasyonunun, ilgili koruma kurulu ve bilim heyetinin kararları doğrultusunda gerçekleştirildiğini vurgulayan Ertem, geçen yüzyıllarda "çörten" (Çatı sularını bina duvarından uzaklaştırmak için ahşap, taş veya betondan yapılan dışarı doğru uzanan oluk düzeneği) çatının orijinal halinin değiştiğine dikkati çekti.

Yapının sudan korunabilmesi için kurulun ve bilim heyetinin kararı doğrultusunda bir çatı sistemi yapıldığını aktaran Ertem, "Akan yağmur sularının zemine, sıçrayan suların da duvarlara zarar verdiğinin görülmesi üzerine hem zeminde hem de duvarda meydana gelecek zararları ortadan kaldırmak için yağmur sularının tahliyesinin borularla yapılmasını uygun gördük." diye konuştu.

- "Tahliye boruları PVC değil sac"

Kullanılan malzemenin de iddiaların aksine PVC değil, sac olduğuna dikkati çeken Ertem, "Erzurum'un iklim koşulları nedeniyle sac malzemeden üretilen yağmur borusu ve olukların içine rezistanslar yerleştirilmiş olup, amaç biriken kar suyunun kolaylıkla tahliyesinin sağlanmasıdır." dedi.

Ertem, tahliye borularının bu sistem sayesinde donmayacağını söyledi.

Kullanılan tahliye borularının sayısı veya rengiyle ilgili eleştiriler üzerinde düşünülebileceğini ancak çalışmanın bilimselliği ve işlevi üzerindeki tartışmaları kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Ertem, konuya ilişkin kurul ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bir revize proje hazırlandığını açıkladı.

Ertem, tahliye borularının rengiyle alakalı eleştiriler için "(Taş yapının rengine uygun değildir) eleştirisi varsa rengiyle alakalı zaten bir çalışma yapacağız. Binanın rengine uygun şekilde koyulaştıracağız" değerlendirmesinde bulundu.

- "800 yaşındaki eserin uzun yıllar korunması amaçlandı"

Tarihi yapıda 2011 yılından itibaren devam eden restorasyon çalışmalarında 800 yaşındaki eserin uzun yıllar korunabilmesinin amaçlandığını ve orijinal haline en yakın uygulama yapıldığını ifade eden Ertem, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, 26 bin tane çini montajı yapılmıştır. Yok olan, kırılan çinilerin tamamı İznik’te üretilerek yerine takılmıştır. Mevcut çinilerin, yerinde restorasyonu yapılmıştır. Sadece minaresinde 15 bin çini bulunmuş ve bunlar koruma altına alınmıştır. Her sütunda Allah lafzı ortaya çıkartılmıştır. Vakıf eserin taş temizliği ve çimentolu derzlerden arındırılması sağlanmış, Ulu Camii tarafındaki yol ile olan teması kesilerek yapının rutubetten arındırılması önlenmiş, Çifte Minareli Medrese’nin hava alması sağlanmıştır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler