CHP'li Tanrıkulu'ndan kanun teklifi

CHP'li Tanrıkulu'ndan kanun teklifi

Tanrıkulu, denetimli serbestlikte üst sınırın 3 yıla çıkartılması için kanun teklifi verdi

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, denetimli serbestlikte uygulanan 1 yıllık üst sınırın 3 yıla çıkartılması için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu'nun, TBMM Başkanlığına sunduğu Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını öngören teklif, ayrıca denetimli serbestlikte 0-6 yaş çocuklu kadınlar, yaşlı ve engelliler ile kocamış hükümlüler için uygulanmakta olan üst sınırın genel uygulamadaki değişiklikle paralel olarak dört yıla çıkartılmasını da içeriyor.

Teklifin gerekçesinde, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yavuz Yıldırım tarafından Meclis İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu'na verilen bilgiye göre, cezaevlerinin toplam kapasitesinin 180 bin 176 iken 13 Ocak 2016 tarihi itibarıyla cezaevlerinde toplam 179 bin 611 kişi bulunduğu kaydedildi.

Cezaevlerinin doluluk oranları dolayısıyla özellikle açık cezaevlerinde hükümlülerin "kütüphane, atölye gibi yerlerde, lavabo önlerinde, yerlere serilen yataklarda yattığı" belirtilen gerekçede, "Her ne kadar Bakanlık yetkilileri tarafından cezaevlerindeki doluluk oranlarının azaltılması için yeni infaz projeleri üzerinde çalışıldığı kaydedilse de bugüne kadar yeni cezaevi yapmak dışında bir yöntem uygulanamamıştır. Cezalandırmanın amacında bireyin pişmanlık duyması ve yeni suçlara yönelmemesinin öncelendiği düşünüldüğünde cezaevlerinde cezasının gerekli kısmı infaz edilen hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalandırılma kapsamlarının genişletilmesi ceza ve infaz sisteminin amacına da uygun düşmektedir." görüşü savunuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :