CHP Grup Başkanvekili Özel:

CHP Grup Başkanvekili Özel:

"Anayasa Komisyonunda, dokunulmazlıklara yönelik teklifi anayasaya uydurmak için mücadele vereceğiz"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Anayasa Komisyonunda, dokunulmazlıklara yönelik değişiklik teklifini, anayasaya uydurmak için mücadele vereceklerini belirtti.

Özel, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinin, gelecek haftaya kaldığının anımsatılması üzerine Özel, CHP olarak 15 yıldır sürdürdükleri tavrı son 1,5 ay, son 15 gün, son 1,5 saattir sürdürdüklerini söyledi.

Özel, "Son 15 yıldır sürekli çelişkili tavır içinde olan AK Parti'nin, bugün bunu farklı bir gereklilikten dolayı mı önümüzdeki günlerde yeniden çözüm süreciyle ilgili bir takım temasların yaşanacağı söylendiğinde, bunu öngörüşmeler sırasında bir pazarlık kozu olarak bekletmesinden mi bir başka nedenden mi olduğunu bilmiyoruz." diye konuştu.

Dokunulmazlıklara yönelik anayasa değişikliği teklifi görüşülürken, önergeleriyle bunu anayasaya, çağdaş, demokratik kriterlere, evrensel değerlere, hukuka, anayasaya, vicdana uygun hale getirmek için çaba harcayacaklarını vurgulayan Özel, milletvekillerini, eski ve yeni bakanları kapsayacak, anayasanın eşitlik ilkesini ihlal etmeyecek bir değişikliği destekleyeceklerini bildirdi.

-"Gecikme, temaslara olanak sağlamak için olabilir"

Özel, komisyon toplantısının ertelenme gerekçesini bilmediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili çok sayıda neden olabilir. Eylül 2012'de dönemin BDP milletvekilleri, yol kesen, kimlik soran PKK militanlarıyla, PKK'lı teröristlerle bayramlaştıklarında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Bu 8'inin dokunulmazlığı derhal kaldırılacak' deyip, bu tehditi masada tutarken, PKK ile istikşafi görüşmeleri yürütüp, 3 Ocak 2013'te de 'Bu sürecin sona ermesi için baldıran zehiri içmem gerekiyorsa içeceğim' dedi. Sonra dokunulmazlık tartışmasını bir daha ağzına almadığını biliyoruz. Bugün de benzer çabada olabilirler. Bu yöntem geçmişte işlemişti. Erdoğan'ın geçmiş pratiğinde, Kürt siyasi hareketini dokunulmazlıklarla tehdit ettikten sonra onlarla ve Cemil Bayık, Abdullah Öcalan ile görüşmeleri sürdürdüklerini biliyoruz. AKP ve Erdoğan'ın geçmiş pratiğinde bu var. Bu yüzden bu gecikmeler, bu temaslara olanak sağlamak için de olabilir. Şaşırmayız.

Bir ülkede akademisyenler, gazeteciler, üniversite öğrencileri, düşünen, fikrini açıklayan herkes adeta düşünce suçundan dolayı içerdeyse, toplum da yeterli tepki göstermekte geri duruyorsa varsın anamuhalefet partisi lideri, grup başkanvekilleri, milletvekilleri de yargılansın. Eğer içeri atacaklarsa bizi de atsınlar. Bu bir demokrasi bedeliyse ödensin. Ama ülkenin insanları, bu iktidarın adım adım ülkeyi nasıl faşizme götürdüğünü de görsünler."

Özel, CHP milletvekillerinin hiçbirinin, partinin uzun yıllardır dile getirdiği dokunulmazlık tutumunun karşısında yer almadığını bildirdi.

AK Parti'nin teklifinin dokunulmazlıkları kaldırma değil, bir kereye mahsus fezlekeleri anayasal gereklilikler olmadan yargıya yollama teklifi olduğunu belirten Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir başbakan var, bu sahte kabadayı çıkıyor, 'hodri meydan' diye bağırıyor. Dönüyor, Genel Başkanımıza 'Korktun mu?' diyor. Genel Başkanımızın 38 dosyası var, ilk günden beri aynı şeyi söylüyor. Beyefendinin şu an dosyası yok, bakanlarının var. Ama Türkiye'nin dört bir yanında kendisinin terör örgütüne yardım ve yataklık yaptığıyla ilgili suç duyuruları var. Fezlekeler hazırlanıyor olabilir. Hodri meydan diyor ama kendisi yok, 'Dokunulmazlık bana, yargı yolu sana' diye anamuhalefet liderine sesleniyor. O yüzden bu sahte kabadayı tavrını, arkadaşlarımız deşifre etmek istiyorlar, buna tepkilerini gösteriyorlar.

O partide, şu partide kaç fire olur sorusu, anayasaya aykırıdır. Çünkü bu konularda partiler grup kararı alamazlar. Öncelikle Anayasa Komisyonunda, bunu anayasaya uydurmak için mücadale vereceğiz. Çıkan metni bütün milletvekilleri görecek. Bütün milletvekillerinin kendi dünya görüşü, mensup olduğu siyasi partinin bugüne kadarki tutumu, siyasi partilerinin programı, metin ve vicdanlarıyla baş başa, gizli oy kullanacaklar. "

CHP'nin 23 Nisan'da vereceği resepsiyona ilişkin bir soruya ise Özel, "Sarayın TBMM'deki taşeronu, Meclis Başkanlık Divanını dahil toplamadan, resmi karar almadan, kendi talimatıyla 'ben yaptım oldu' diye resepsiyonu iptal ediyor. Bu kararı tanımamız mümkün değil. CHP olarak bu bayramı, bayramın gerçek sahipleriyle ülkenin dört bir yanından gelen çocuklarımızla kutlayacağız. Meclisin avizeli, güzel, şıkır şıkır altın tabaklı salonunda değiliz. Meclis Başkanı Sayın Kahraman'ın himmetine de ihtiyacımız yok." karşılığını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :