Cerrahi Tekkesi'nin yeni postnişini Konyalı bir isim oldu? İnançer'le 17 yaşında tanışmış! Ahmet Özhan kimdir?

Cerrahi Tekkesi'nin yeni postnişini Konyalı bir isim oldu? İnançer'le 17 yaşında tanışmış! Ahmet Özhan kimdir?

Ömer Tuğrul İnançer'in vefatının ardından, Cerrahi Tekkesi'nin yeni postnişinin Ahmet Özhan olduğu açıklandı. Aslen Konyalı olan Ahmet Özhan (Ahmet Katıgöz) kimdir?

Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden yazar, avukat, muttasavvıf, müzisyen ve Kara ve Karagümrük Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi mütevelli heyeti başkanı ve son postnişini Ömer Tuğrul İnançer, 76 yaşında Hakk'a yürüdü. 5 Eylül günü toprağa verilen Tuğrul İnançer'in cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Cenazede ön safta olan Ahmet Özhan'ın Cerrahi Tekkesi'nin yeni postnişini olduğu duyuruldu.

Cerrahi Tarikatının son postnişini olan İnançer'in vefatı sonrası, 'yeni lider kim olacak' sorusu da sorulmaya başlanmıştı. Konu, Mustafa Özel tarafından açıklığa kavuşturuldu.

Tarikatın yeni postnişininin 17 yaşından beri Cerrahi Tarikatı'na mensup olan Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan olduğu açıklandı. İnançer'in vefatı öncesinde katılım gösteremediği günlerde de meşkleri Ahmet Özhan'ın yönettiği ifade edildi.

oz.jpg

Ahmet Özhan, Ömer Tuğrul İnançer ile 17 yaşındayken Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde tanışmıştı.

Ahmet Özhan, Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin son postnişini olan Ömer Tuğrul İnançer’in uzun yıllar talebeliğini ve vekilliğini yaparken İnançer’in dergâhta bulunmadığı zamanlarda meşki yöneten isimdi. Özhan, bir röportajında 17 yaşından beri Ömer Tuğrul İnançer’in talebesi olduğunu belirterek “Ağırbaşlı, düşünceli, ölçülü, dengeli yani yaratılıştan öyle doğmuştu o. Bütün hayatımın umutlarımı, evlenmemi, ayrılmamı, her şeyimi ona söylerdim. Ondan sonra o ne lazımsa yapardı” demişti.

Resim

CERRAHİLİK NEDİR? NE ZAMAN KURULDU?

Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biridir. Cerrahilik tarikatının kurucusunun ismi Nureddin Cerrahi'dir. Tarikat Cerrahpaşa semtinde gelişmiştir.

Cerrahiler’in Karagümrük’teki Canfeda Camii Sokağı’nda bulunan dergâhı, Sultan III. Ahmed tarafından 1703 yılında Nureddin Cerrahi için yaptırıldı. Tekkede tevhidhane, türbe, erkekler ve kadınlar bölümü bulunuyor.

Toplantılara Japonya, İtalya, İngiltere ve ABD’deki müritler de zaman zaman katılıyor. Cerrahi Dergâhı’nın takipçileri arasında Gökhan Özoğuz, Mazhar Alanson, Hasan Kaçan, Kadir Çöpdemir, Ahmet Özhan ve Ali Taran gibi isimlerin olduğu iddia edilmişti.

1703 tarihinde kurulan Cerrahilik tarikatının sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup toplam 21 şeyhi olmuştur. Tarikatın son postnişini Ömer Tuğrul İnançer'di.

Resim

AHMET ÖZHAN KİMDİR?

Ahmet Özhan, 26 Ağustos 1950 tarihinde Şanlıurfa'da dünyaya geldi. Aslen Konyalı olan Ahmet Özhan'ın gerçek adı Ahmet Katıgöz'dür.

1960'lı yılların sonlarında İstanbul Belediye Konservatuvarı ve Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde müzik eğitimi aldı. İlk profesyonel sahne deneyimi 1968 yılında Bebek Belediye Gazinosu'nda yaşadı.

1998 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı alan Ahmet Özhan, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun kuruluşunda yer aldı. Bir iftar yemeğinde Muzaffer Ozak ile tanışan Ahmet Özhan, manevi bir dünyaya daldı.

Topluluk çalışmalarını Konya Mevlana ihtifallerinin yanı sıra, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali gibi etkinliklerde verdiği klasik ve tasavvuf müziği konserleriyle sürdürdürdü. ‘Meşk’ ismini verdiği tasavvuf albümleri projesinin ilkini 2006 yılında çıkardığı ‘Ramazan İlahileri’ albümüyle başlattı.

Mevlâna’yı anmak için Konya’da düzenlenen Şeb-i Aruz törenlerine katılan Özhan’a 2013 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu tarafından Çanakkale Konservatuvarı’nın önerisi ile fahri doktora unvanı verildi.

Özhan, üniversitenin bu alanda fahri doktora verdiği ilk sanatçı oldu.

1976-1985 yılları arasında Hale Soygazi ile, 1986-2013 yılları arasında Hatice Hanım ile evli kaldı. İkinci evliliğinden 'Fatma Özgül' ve 'Özcan' isimlerinde iki çocuğu olan Ahmet Özhan, 2013 yılında ise Filiz Akbulut’la evlendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.