Çavuşoğlu-Pacolli ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Pacolli ortak basın toplantısı

Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pacolli:- “Türkiye, her alanda genç Kosova devletini destekliyor. Bunun bilincindeyiz. Ekonomik iş birliği konusunda da Türk yatırımcı ve iş adamları Kosova'da faaliyet gösterdiği için son derece memn

ANKARA (AA) - Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli, “Türkiye her alanda genç Kosova devletini destekliyor. Bunun bilincindeyiz. Ekonomik iş birliği konusunda da Türk yatırımcı ve iş adamları Kosova'da faaliyet gösterdiği için son derece memnunuz.” dedi.

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Pacolli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Genç ülke Kosova'yı ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Pacolli, Kosova'nın Türkiye'nin kalkınma konusundaki yardımlarına da ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Türkiye ile Kosova arasında diplomasi, lojistik, ekonomi, eğitim ve kültür gibi alanlardaki iş birliğinin artırılmasını istediklerini aktaran Pacolli, "Türkiye her alanda genç Kosova devletini destekliyor. Bunun bilincindeyiz. Ekonomik iş birliği konusunda da Türk yatırımcı ve iş adamları Kosova'da faaliyet gösterdiği için son derece memnunuz." diye konuştu.

- "Kosova, Türkiye yanında olduğunda daha güçlü"

Türk iş adamları ve yatırımcıların ülkedeki faaliyetlerinin yanı sıra Kosova'nın Türk ürünlerine aşinalığını dile getiren Pacolli, iki ülkenin inançlarının ortak olmasından dolayı Kosova halkının Türk ürünlerini bildiğini ve sıklıkla kullandığını söyledi.

Pacolli, Kosova'nın ithal ettiği mallar arasında Türk ürünlerinin daha fazla pay alabileceğini kaydetti.

Konuk bakan, iki ülkenin ekonomik iş birliğinin güçlenerek devam etmesi temennisinde de bulunarak, "Kosova, Türkiye yanında olduğunda daha güçlü, gururlu ve onurlu hissediyor." dedi.

Kosova'nın genç bir devlet olarak her alanda kalkınma ve yardıma ihtiyaç duyduğunun altını çizen Pacolli, ülkesinin Türkiye ile diplomatik altyapı alanında da iş birliği yapabileceğini dile getirdi.

Pacolli, dünyadaki en etkili diplomasiler arasındaki Türk diplomasisinin Kosova’nın diplomatik altyapısı ve diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerinin kurulmasında yardımcı olabileceğini ifade etti.

Bakan Pacolli, Kosova’yı tanımayan ülkeler noktasında lobicilik çalışmaları konusunda da Türkiye’den ülkesine destek istedi.

- "Kosova, Türkleri kardeşi görüyor"

Sırbistan’dan 2008'de ayrılan Kosova’nın bu ülkeyle de diyalog konusunda son aşamaya geldiğini söyleyen Pacolli, bu zorlu süreci barış anlaşmasıyla taçlandırmak istediklerini belirtti. Pacolli, Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog noktasında Türkiye’nin de etkili olabileceğini kaydetti.

Kosova ve Arnavutluk arasında enterkonneksiyon yüksek gerilim hattının inşa edildiğini ancak Sırbistan’ın engellemeleri nedeniyle kullanılmadığını ifade eden Pacolli, bu engelin ortadan kaldırılması noktasında da Türkiye’nin desteğini istedi.

Türkiye ile Kosova arasında imzalanan 46 anlaşma bulunduğunu hatırlatan Pacolli, iki ülke arasında iş birliği konusunda “yaratıcı” olunması gerektiğini vurguladı.

Konuk bakan ayrıca, Türkiye’nin Kosova vatandaşlarını Türkiye’de tedavi etmesinden ve Kosovalı öğrencilere eğitim vermesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pacolli, “Kosova, Türkleri kardeşi olarak görüyor. Türkleri her zaman kalbimizi ve kollarımızı açmış bir şekilde karşılıyoruz.” diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :