Çavuşoğlu-Dimitrov ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Dimitrov ortak basın toplantısı

Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov:- "Türkiye küresel anlamda hem güvenlik sorunları ile mücadelede hem de dünya üzerinde sakinleştirici etki açısından büyük bir yük taşımakta" - "Dış politikadaki odağımız, ülkenin NATO ve AB'ye entegrasyonu üzerine olac

ÜSKÜP (AA) - Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, "Türkiye, küresel anlamda hem güvenlik sorunları ile mücadelede hem de dünya üzerinde sakinleştirici etki açısından büyük bir yük taşımakta." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Makedonya'da mevkidaşı Nikola Dimitrov ile gerçekleştirdiği ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dimitrov, düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinde kurulan yeni hükümetin ardından dışişleri bakanlığı düzeyindeki ilk ziyaretin Türkiye tarafından gerçekleştiğini ifade etti.

Bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılında bulunulduğunu hatırlatan Dimitrov, bu ziyaretin iki dost ülke ve toplumları arasındaki mükemmel ilişkilere işaret ettiğini söyledi.

Dimitrov, Makedonya'daki hükümetin öncelikleri hakkında Çavuşoğlu'nu bilgilendirdiğini aktararak, "Dış politikadaki odağımız, ülkenin NATO ve AB'ye entegrasyonu üzerine olacak. Bu sadece bu kurumların üyeleri olmak istediğimiz için değil, aynı zamanda bu kurumların sahip olduğu değerleri yaşamak istediğimiz içindir. Bizim önümüzdeki yol, Makedonya için olumlu bir resim oluşturmak, bölgedeki kalıcı istikrar ve refaha katkı sağlayacak, iyi komşuluk politikasını ilerletecek iyi ilişkiler kurmak olacaktır." diye konuştu.

İki ülkenin, sınır komşusu olmasa da çok iyi ilişkilere sahip olduğunu kaydeden Dimitrov, Makedonya'nın NATO'ya üyelik yolundaki sürekli desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Türkiye'nin sığınmacı krizi ile olan mücadelesindeki kilit rolüne de değinen Dimitrov, Türkiye'nin çok sayıda sığınmacıyı ülkesine kabul eden bir ülke olduğunu aktardı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geçtiğimiz günlerde düzenlediği resmi ziyaret hakkında konuşan Dimitrov, Makedonya'nın geçici referans olan "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" adıyla NATO'ya üyeliği konusunda bir engelin bulunmadığını ifade etti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ile ilgili bir soru üzerine Dimitrov, "Türkiye, Makedonya'da bulunan 6. büyük yatırımcı. Geçen yıla kıyasla yüzde 10'un üzerinde bir artış var. Hukukun üstünlüğü, net resim ve sistemin öngörülürlüğü, ekonomik refah ile yakından alakalı bir durum." dedi.

Terörle mücadele konusundaki bir soruya cevaben Dimitrov, "Türkiye küresel anlamda hem güvenlik sorunları ile mücadelede hem de dünya üzerinde sakinleştirici etki açısından büyük bir yük taşımakta. Her iki görüşmede de istihbarat birimleri düzeyindeki iş birliğinin çok verimli ve yüksek seviyede olduğu sonucuna vardık. Bu her şartta da böyle devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :