Çavuşoğlu AA Editör Masası'na konuk oldu

Çavuşoğlu AA Editör Masası'na konuk oldu

Çavuşoğlu (3), - "Beklentimiz ABD'nin öncelikle bu şahsın (FETÖ elebaşı) başka ülkelere kaçmasına izin vermemesi, yakalaması ve Türkiye'ye iade etmesi. Türkiye'de de hukuk var. Hukuk devletiyiz ve hukuk karşısında da hesabını verecektir"- "Merkezdeki part

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade sürecine ilişkin, "Beklentimiz ABD'nin öncelikle bu şahsın başka ülkelere kaçmasına izin vermemesi, yakalaması ve Türkiye'ye iade etmesi. Türkiye'de de hukuk var. Hukuk devletiyiz ve hukuk karşısında da hesabını verecektir." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Çavuşoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya zirvesinde savunma sanayi alanında işbirliğinin artırılması kararının çıkmasının, Türkiye'nin NATO sistemine uyumlu altyapısında değişiklik yapılacağı anlamına gelip gelmediği yönündeki soru üzerine, Türkiye'nin NATO'nun en önemli müttefiklerinden birisi olduğunu hatırlatarak, "NATO bölgesi dışında, savunma sanayiyle ilgili füze dahil işbirliği yapan ülkeler var, NATO müttefiki var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO üyesi ülkelerle bu konularda işbirliği yapmak istedi. Ama şu anda elde ettiğimiz sonuçlar bizi tatmin etmiyor. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz de son derece doğaldır. Ama biz bunu NATO'ya karşı bir adım olarak değerlendirmiyoruz." yanıtını verdi.

Türkiye'nin aynı anda dört-beş terör örgütüne karşı mücadele verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Bölgedeki gelişmelere baktığımız zaman Türkiye'nin kendi savunma sistemini güçlendirmesi gerektiğini, sadece biz yöneticiler değil vatandaşlarımız değil, tüm objektif bakan uzmanlar değerlendiriyor. O nedenle bizim bu konularda da adım atmamız lazım." dedi.

- Yurtdışındaki FETÖ okullarının kapatılması

Çavuşoğlu, yurt dışındaki FETÖ okullarının kapatılması ve dönüştürülmesiyle ilgili olarak Ankara'nın dost hükümetlerden talepleriyle ilgili soruya cevaben de bazı ülkelerin FETÖ okullarıyla alakalı kendi iradeleriyle karar aldığını hatırlattı.

Somali'nin, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından bu ülkedeki FETÖ faaliyetlerini bakanlar kurulu kararıyla yasakladığını, söz konusu örgüt üyelerinin ülkeyi terk etmesi için bir hafta süre verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, KKTC, Ürdün, Sudan, Libya ve birçok ülkede terör örgütünün okullarının faaliyetlerinin durdurulduğuna dikkati çekti.

Kazakistan ve Pakistan'da FETÖ okulların kapatılması yerine devrinin söz konusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, Pakistan'ın Türkiye ile işbirliği yaparak, bu okullarda eğitimin devam etmesini istediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Pakistan'daki FETÖ okullarında 10 bin civarında öğrencinin bulunduğunu aktararak, "Esasen bizim de Türkiye olarak amacımız bu okullardaki öğrencilerin ve ailelerinin mağdur edilmemesi. Ama terör örgütünden de bu okulların kurtarılması." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde Maarif Vakfı kurulduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu vakıf aracılığıyla FETÖ okullarını devralmak isteyen okullarla işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Dünyanın bütün bölgelerinde FETÖ faaliyetlerini takip ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, ABD'de Teksas Eğitim Ajansının bu okullardaki yolsuzluklarla ilgili soruşturma başlattığını bildirdi. Çavuşoğlu, "Bu aslında ciddi bir adımdır. İlk defa böyle bir adım atıldı. Biz bunları çok yakından takip ediyoruz. Yurt dışındaki misyonlarımızla bu darbe girişimi sonrasında tüm bilgileri, belgeleri muhataplarımıza ulaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "110 ülkeden güçlü destek aldık"

Bakan Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana mevkidaşları başta olmak üzere uluslararası kuruluşların temsilcileri dahil 68 telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bilgisini paylaşarak, büyükelçilerin de cumhurbaşkanı seviyesinde 14, başbakan seviyesinde 23, bakan seviyesinde 216, milletvekili seviyesinde 610 ve üst düzey bürokrat ve yönetici düzeyinde 627 olmak üzere toplam bin 490 resmi temasta bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, darbe girişimine ilişkin bugüne kadar 110 ülkeden güçlü destek aldıklarını vurgularken, Avrupa'dan ise eleştiri, uyarı, hatta tehditler geldiğini ve bunlara gerekli cevapların verildiğini söyledi.

Avrupa'dan Türkiye’ye yönelik tehditlere ilişkin olarak Çavuşoğlu, "Türkiye ile müzakereleri durdururuz. Türkiye'yi AB'ye almayız. Veya acaba (Türkiye'yi) NATO'dan çıkaralım mı? Buna benzer saçma sapan tehditler geliyor." ifadesini kullandı.

- "Avrupa’nın felaketi olur"

Danimarka'da iktidardaki Liberal Partinin sözcüsü Michael Aastrup Jensen'in, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin sonlandırılması gerektiği yönündeki açıklamasını da değerlendiren Çavuşoğlu, Jensen'i tanıdığını belirterek, "Son derece makul bir arkadaştır ve ılımlı bir arkadaştır. Şimdi bu arkadaşın bile bu çizgiye gelmesi esasen Avrupa'daki bu radikal akımların, ırkçı akımların hangi düzeye geldiğinin göstergesidir. Merkezdeki partiler ve siyasetçiler, Avrupa'nın değerlerini savunamazsa ve bu aşırı akımlara karşı güçlü duramazsa o zaman Avrupa'nın felaketi olur. Maalesef Jensen'de de bu zemin kaymasını görüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, dün Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen'in kendisiyle telefonda görüşme talebinde bulunduğunu, Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyaret nedeniyle görüşmenin bugün yapılacağı bilgisini de paylaştı.

- "Artık milletimizden para çalamazlar"

FETÖ'nün sadece Türkiye'de değil bulunduğu her ülke için bir tehdit unsuru olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"(FETÖ'nün) O ülkelerde okullarda özel yetiştirdikleri öğrencileri, o ülkenin silahlı kuvvetleri ve bürokrasisine, yöneticilerin etrafına yerleştirme gibi çok ciddi çabaları var. Bunlara bazı teknik destekler de veriliyor. FETÖ mensuplarına değişik ülkelerde nasıl dinleme cihazı yerleştirilir, odalara ve değişik bölgelere değişik cihazlar nasıl yerleştirilir, bunlar nasıl elde edilebilir, tüm bu konularda özel eğitim aldıklarını da biliyoruz. Buna yönelik istihbarı bilgiler de bizlere ulaşıyor."

FETÖ'ye yönelik devletin diğer kurumlarıyla yürütülen çalışmalara ilişkin de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, FETÖ mensuplarının milletten çaldıkları paraları yurt dışında lobi faaliyetleri ve kampanyalarda kullandığına dikkati çekti.

Söz konusu terör örgütünün İskandinav ülkelerinde ciddi bir mevcudiyetinin bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Buralarda da çok etkili propaganda yapıyorlar. Son paralarını buralara harcıyorlar. Artık milletimizden para çalamazlar." diye konuştu.

- "ABD bunu gördü ve işbirliği yapmak istiyor"

Çavuşoğlu, FETÖ konusunda durumun ciddiyetini ABD'nin artık anladığını düşündüğünü de belirtti.

Bu ülkenin tutumu konusunda Türk vatandaşlarının ciddi bir tepkisi olduğunu, buna bağlı olarak ABD karşıtlığının gittikçe arttığını dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye'deki ABD karşıtlığının artmasından memnun olmadığımı söylediğim için, çok fazla hakarete varan mesaj aldım. Bu, vatandaşın duygusu. Ben vatandaşın duygusunu zorla bastıramam ki. ABD'ye de söyledik, siyasetçi olarak sorumluluğumuzu alıyoruz. Ama siz adım atmazsanız biz bunu durduramayız. O yüzden bunun sorumluluğunu biz siyasetçilere atmayın." diye konuştu.

İadeyle ilgili hukuki belge istenebileceğini, ancak "arkasında bunun olup olmadığını bilmiyorum" denilmesi halinde buna inanmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, zaten tüm bu darbe girişiminde bulunan askerler, sivil kanat, yargının içindekiler ve az da olsa polisin içindekilerin, FETÖ'ye bağlı olduklarını itiraf ettiğini ve ABD'nin bunu görmesi gerektiğini anlattı.

Bu söylemin Türk halkı tarafından da inandırıcı bulunmadığının altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Neye göre istiyoruz? Türkiye'de işlediği darbe, terör suçu. Aramızda suçluların iadesine yönelik işbirliği anlaşması var. Bugüne kadar bu anlaşma uygulanmış. Biz bu konuda yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Liste var elimizde. Türkiye'de insanlara bomba yağdırılıyor, helikopterler, otomatik silahlarla vatandaş taranıyor. Böyle bir kanlı eylem Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç görülmemiş. Dünyada da eşi benzeri az görülmüş bir eylem. Bunu yapan kişi Pensilvanya'da oturuyor. Ondan sonra da Türkler bize müzahir davransın, Amerikan karşıtlığı artmasın. Bu, işin doğasına ters. Biz Amerikalılara çok rahat bir şekilde bunları söylüyoruz. Son zamanlarda Amerika bunu gördü ve işbirliği yapmak istiyor ve Adalet Bakanlığından uzmanlar Türkiye'ye geliyor. Önümüzdeki günlerde üst düzey ziyaretler olacak. Darbe girişimine ilişkin belgeler hazırlandıktan sonra bunu bizzat kendimiz götüreceğiz ve orada muhataplarımıza bir kez daha anlatacağız. Beklentimiz ABD'nin öncelikle bu şahsın başka ülkelere kaçmasına izin vermemesi, yakalaması ve Türkiye'ye iade etmesi. Türkiye'de de hukuk var. Hukuk devletiyiz ve hukuk karşısında da hesabını verecektir."

Çavuşoğlu, ABD istihbaratının dünyada en güçlü istihbaratlardan bir tanesi olduğunu belirterek, dünyada olup bitenleri çok rahatlıkla görebileceğini ve bağlantıların ne olduğunu da rahatlıkla ortaya çıkarabilecek bir yapıda olduğunu söyledi. Bu darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu şüphe götürmez biçimde ABD'nin pekala göreceğini dile getiren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duruma ilişkin ABD Başkanı Barack Obama'ya defalarca bilgi verdiğini de kaydetti.

Fetullah Gülen'in ABD vatandaşı olmadığını bildiklerini, ancak statüsünün ne olduğunu bilmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Green Card dediğimiz oturma izni var mı yok mu bilmiyoruz. Ama isterse vatandaş olsun fark etmez ki hukuk herkes için aynı şekilde işler. O nedenle bu tür adımları atıyorlardır. Bugüne kadar bize bir bilgi vermediler ama ben attıklarını düşünüyorum. Atmaları gerektiğini de düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Dışişleri Bakanlığında 300 kişinin FETÖ ile bağlantısı tesbit edildi"

Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığındaki FETÖ operasyonları ve bakanlığa girişteki bazı sınavların iptali konusunda da, sınavların iptali için yargı kararı gerektiği, araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, FETÖ mensuplarının bakanlığa sızmasına yardımcı olan kişilerle ilgili işlemlerin yapılarak, bu kapsamda ilk kararda iki büyükelçi dahil 88 kişinin bakanlıkla ilişiğinin kesildiğini ve çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

İhbarlar ve listeye alınan bazı kişilerle ilgili bilgilerin gelmeye devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, bunların hepsinin titizlikle değerlendirildiğini söyledi.

Şu ana kadar Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 300'ün üzerinde kişinin örgütle bağlantısının tespit edildiğini, bu sayının artacak gibi göründüğünü ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Bunların hepsini titizlikle değerlendiriyoruz ki, hata yapmayalım. Yani kurunun yanında yaş da yanmasın. Varsa bağlantılarını, değişik kriterleri araştırıyoruz. Bu kriterleri ortaya koyuyoruz. O kriterler çerçevesinde bir karar veriyoruz. Tabii ki burada vicdan önemli, haksızlık yapmamak lazım."

Bakanlığı "devletin havzası" sözüyle niteleyen Çavuşoğlu, bu sebeple FETÖ terör örgütü mensuplarının bakanlıkta görev almasının çok tehlikeli ve riskli olduğunu bildirdi.

- FETÖ elebaşı Gülen'in üçüncü ülkelere kaçacağı iddiası

Mevlüt Çavuşoğlu, "elebaşının farklı ülkelere kaçacağına dair istihbarat var mı? Kanada, Güney Afrika ve Mısır'ın adı çok geçti. Özellikle Mısır çok konuşuluyor. Bu ülkelerle elebaşı konusunda temas oldu mu?" sorusuna cevaben şu ifadeleri kullandı;

"Mısır'ın anlayışı 'düşmanımın düşmanı benim dostumdur' anlayışıdır. Aslında FETÖ'nün anlayışı da öyle. O nedenle PKK ile, yurt dışında Türkiye aleyhtarı ne kadar diaspora veya başka gruplar, ülkeler varsa onlarla yakın işbirliği ve dayanışma içinde olmuştur. Hatta maddi destek de vermiştir."

BM'nin yapacağı darbe karşıtı açıklamaya, Mısır'ın "demokratik seçimle iş başına gelmiş iktidar" ifadesinden dolayı engel olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, darbeyle yönetimi ele geçirenlerin bu tepkisinin doğal olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Mısır'ın FETÖ ile ilişkilerini artırma gayretini ya da FETÖ'nün Mısır ile ilişkilerini artırma gayretini görüyoruz ama FETÖ elebaşının Mısır'a gideceği yönünde herhangi bir somut bilgi yok." dedi.

Kanada, Güney Afrika gibi ismi geçen ülkelerle temasların olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu ülke yetkililerinin FETÖ elebaşından bu yönde bir talebin olmadığını söylediklerini aktardı.

Çavuşoğlu, "Bunlar sadece öne çıkan ülke isimleri ama esas itibariyle ABD eğer vermeye karar verirse, FETÖ elebaşının kaçma girişimi olabilir. Bu sebepten ABD'ye böyle bir uyarıda da bulunuyoruz. Hatırlatma yapıyoruz. Kaçmasın. Zaman geldiğinde, işlemler tamamlandığı zaman da bize iade edin diyoruz" ifadelerini kullandı.

-Yunanistan'a kaçan darbeci askerler

"Yunanistan'a kaçan darbeci sekiz askerin iadesine ilişkin yeni gelişme var mı? Darbecilerin Yunan avukatları darbecilerin o geceki faaliyetlerine dair herhangi bir delil bulunmadığını iddia ediyor. Türkiye bu konuda gerekli kanıtları sundu mu?" sorusuna ise Çavuşoğlu, gerekli bilgi ve belgelerin Yunan makamlarına ulaştırılarak, iade talebinde bulunulduğunu ve Adalet Bakanlığının çalışmaları sürdürdüğünü ifade etti.

Yunanistan ile siyasi temaslarda bulunulduğunu belirten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştüğünü hatırlattı.

Çavuşoğlu, Marmaris'te Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan darbecilerin de, Yunan adalarına kaçma planlarının öğrenildikten sonra gerekli tedbirlerin alınarak bu kişilerin yakalandığını bildirdi.

Darbe gecesi bu sekiz darbeci askerin, askeri helikopterle Yunanistan'a kaçtıklarını anımsatan Çavuşoğlu, bunların darbe girişiminde dahli olan askerler olduğunun açık şekilde görüldüğünü belirtti.

Darbeci askerlerin Yunanistan'dan siyasi sığınma talep ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın genel anlayışını biliyoruz. Darbe yapan, darbe girişiminde bulunan kişilere siyasi sığınma hakkı verilmez. Beklentimiz Yunan mahkemelerinin bu teröristlere, darbe girişimcilerine siyasi sığınma hakkını vermemesi ve Türkiye'ye iade kararı vermesidir." dedi.

Bulgaristan'daki bir FETÖ mensubunun iade durumuyla ilgili de Çavuşoğlu, "Abdullah Büyük adlı bir FETÖ mensubunun Bulgaristan'a siyasi sığınma talebi, Bulgar makamları tarafından reddedildi. Bulgar makamları iade kararı verdi ve şu anda Türkiye'ye getiriyoruz." ifadesini kullandı.

Yunanistan'dan da aynı yaklaşımı beklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Darbecilere prim vermemek lazım. Yunanistan darbeden çok çeken bir ülkedir. Darbenin ne olduğunu çok iyi bilir. Aynı şekilde DHKP-C ve PKK'lılarla ilgili de Yunanistan ile iyi bir işbirliğimiz var. Bize iade ettikleri var. O bakımdan Yunanistan'a bugüne kadarki işbirliğinden dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Yunanistan ile Ege gibi konularda da çözüm için adımların atıldığını dile getiren Çavuşoğlu, "Hala çok ciddi görüş ayrılıklarımız, hukuki ve siyasi pozisyonlarımız var. Ama en azından gerginliğin artmaması için karşılıklı anlayış var. Bu konularda işbirliğimiz iyi. Yunanistan'dan beklentimiz bu sekiz haini iade etmesidir." dedi.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı da konuşmasının sonunda Bakan Çavuşoğlu'na 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü'nde darbe karşıtı gösteri yürüyüşü sırasında AA Foto Muhabiri Elif Öztürk'ün çektiği fotoğraf ve Çavuşoğlu'nun Kısıklı'daki demokrasi nöbetinde vatandaşlara hitabını gösteren fotoğrafı hediye etti.

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :