C Vitamini: En Çok Hangi Besinde Var? Nasıl Alınır? Eksikliğinde Neler Olur?

C Vitamini: En Çok Hangi Besinde Var? Nasıl Alınır? Eksikliğinde Neler Olur?

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kemik ve diş sağlığını korur. Yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacı 90 miligramdır. Peki C vitamini en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunur?

C vitamini, suda çözünen bir vitamindir. Vücutta üretilmediği için dışarıdan alınması gerekir. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, yaraların iyileşmesi, kemik ve diş sağlığının korunması, kan damarlarının sağlıklı olması gibi birçok önemli işlevde rol oynar.

C vitamini en çok turunçgiller, kivi, çilek, brokoli, domates, biber gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Bu besinlerden düzenli olarak tüketmek, günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir.

Yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacı 90 miligramdır. Hamile ve emziren kadınların günlük C vitamini ihtiyacı ise 120 miligramdır.

C vitamini eksikliğinde, bağışıklık sistemi zayıflar, yaralar geç iyileşir, diş eti kanamaları görülür, kemik ve diş sağlığı bozulur, kan damarları zayıflar ve kolayca yaralanır. Ayrıca, C vitamini eksikliğinde, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler de görülebilir.

C vitamini eksikliğini önlemek için, aşağıdaki besinleri düzenli olarak tüketmek gerekir:

- Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurt, limon
- Kivi
- Çilek
- Brokoli
- Domates
- Biber

Ayrıca, C vitamininin vücutta emilimini artırmak için, bu besinleri çiğ veya pişirmeden tüketmek önemlidir.

C vitamini eksikliği olan kişilerin, doktor tavsiyesi ile C vitamini takviyesi alması gerekebilir. Ancak, sağlıklı kişilerin, C vitamini takviyesi almasına gerek yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.