Büyüme rakamının yankıları

Büyüme rakamının yankıları

KSO Başkanı Zeytinoğlu:- "Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüyerek, son 6 yılın rekoru kırıldı. Üçüncü çeyrekte Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. Büyümede tarihi zirve sevinç yarattı. Bundan sonra en büyük beklentimi

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyümesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Büyümede tarihi zirve sevinç yarattı. Bundan sonra en büyük beklentimiz; güçlü büyümenin yatırıma ve istihdama dönüşmesini görmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 11,1'lik rekor büyümeye yönelik değerlendirmesinde, ekonomik büyümede yaşanan tarihi zirvenin her kesimde sevinç yarattığını belirtti.

Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüyerek, son 6 yılın rekorunun kırıldığını aktaran Zeytinoğlu, "Üçüncü çeyrekte Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. Büyümede tarihi zirve sevinç yarattı. Bundan sonra en büyük beklentimiz; güçlü büyümenin yatırıma ve istihdama dönüşmesini görmektir." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, büyüme rakamının, moralleri düzelten, memnuniyet veren bir büyüme performansı olduğunu vurguladı.

Makine teçhizat yatırımlarında da üçüncü çeyrekte yakalanan artışın sürekliliğini korumasını ve gelecek dönemde devam etmesini umduklarını dile getiren Zeytinoğlu, sanayi üretimi olmadan kalkınmanın olmadığına işaret etti.

- "Büyümeye her sektörden katkı geldi"

Üçüncü çeyrekte büyümeye sanayi, hizmet, inşaat gibi her alandan katkı gelmiş olmasının büyümenin kalitesi yönünden önemli olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Yılın üçüncü çeyreğinde imalat sanayisinde yüzde 14,8, inşaatta yüzde 18,7 ve hizmet sektöründe yüzde 20,7 büyüme kaydedildi. Tarım hariç büyümenin dengeli olduğunu görüyoruz. Sadece tarım sektörü yüzde 2,8 ile düşük bir büyüme sergiledi. Tabii biz tarımı da çok önemsiyoruz ve önümüzdeki yıl Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile tekrar gündemimize gireceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan ihracat yüzde 3,53, ithalat yüzde 3,19 ile net dış ticaretin 0,34’lük pozitif katkısı son derece sevindiricidir. İhracatın üretimden istihdama önemli katkısı olduğunu biliyoruz."

Zeytinoğlu, dayanıklı tüketim mallarındaki üçüncü çeyrek değişim oranının yüzde 31,1 ile oldukça dikkati çekici seviyede olduğunu vurgulayarak, beyaz eşya ile ilgili vergi indirimlerine yönelik teşviklerin işe yaradığını gördükleri belirtti.

- "Büyüme 4. çeyrekte de sürecek"

KSO Başkanı Zeytinoğlu, yılın son çeyreğine ilişkin değerlendirmesinde, "Dördüncü çeyrek öncü göstergeler de ekonomik büyümenin devam edeceğini göstermekte. Geçtiğimiz cuma günü açıklanan sanayi üretim verisi henüz erken olmakla birlikte son çeyrekle ilgili büyüme beklentimize katkı verdi. Yılın son çeyreğinde yüzde 5-6 arası ve tamamında ise yüzde 7 civarı bir büyüme ile yılı kapatacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi istatistiklerine ve yükselen cari açığa dikkati çeken Zeytinoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Cari açıkta dış ticaret dengesinden ötürü ekimde de artış oldu ve yıllık cari açığımız 41,9 milyar dolara yükseldi. Döviz kurunun da cari açığı beslediğini biliyoruz. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler açıkta frenleyici unsur olarak karşımıza çıkıyor. Cari açık her zaman üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Döviz kazandırıcı faaliyetlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Ekim ayında net hata noksanı 3,8 milyar dolar oldu. Net hata noksan kaleminde ekimde dikkati çekici bir artış olduğunu görüyoruz. Bunun sermaye girişi üzerinden açığı azaltıcı etkiye sahip olduğunu biliyoruz ancak açığın finansmanında sürdürülebilirliği açısından doğrudan yatırımlardaki girişleri önemsiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :