"Bursa Siyahı" üreticisi düşük fiyattan şikayetçi

"Bursa Siyahı" üreticisi düşük fiyattan şikayetçi

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Ekim:- "Çiftçilerimiz, zaten 2,5 lira maliyeti olan bu inciri 2 lira ya da 2,5 liraya vermekten şikayetçi. Bunun yanında toplama, depolama ve kasalama masrafları var ve şuanda çiftçi zarar ediyor"- "Bu yüzden sürekli telefon

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Dünyanın en kaliteli inciri olarak kabul edilen ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatı yapılan "Bursa siyahı"nda, bu sezon gerçekleşen fiyatlar üreticiyi memnun etmedi.

Sezonu 2-2,5 liradan açılan ve ardından 3,5 liraya kadar yükselen incirin kilogram fiyatının maliyeti karşılamadığını ifade eden Bursalı üreticiler, kilogram fiyatının 5-6 lirayı bulmasını istiyor.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyah incirin, Bursa'nın 26 köyünde üretilen nadide ürün olduğunu söyledi.

Bu yıl incir fiyatlarının üreticinin beklentisinin altında olduğunu vurgulayan Ekim, "Bizim de bu yüzden sürekli telefonlarımız çalıyor. İhracatçılarımız ve firmalarımızla istişare halindeyiz. Bugün incirin fiyatı 3,5 liraya kadar çıktı. Beklentimiz 6-7 liraya kadar çıkması." dedi.

Geçen yıl yaklaşık 25 bin ton civarında üretim yapıldığını anlatan Ekim, şöyle konuştu:

"Bu incirin yüzde 80'i ihracat olduğu için katma değeri çok yüksek bir ürün. Bu ürünün ihracatı olmadığı zaman da büyük sıkıntılar oluyor. İç piyasada ve dış tüketimde çok bilinen bir ürün değil. Büyük illerimiz dışında çok bilinmeyen ve tüketilmeyen bir ürün. Bu konuda tanıtım noksanlığı olduğunu düşünüyorum ve önümüzdeki dönemlerde bu incirimizin iç piyasada tanıtılması konusunda çalışmalar yapacağız."

Bursa siyah incirinin üretim maliyetinin 2,5 lira olduğunu belirten Ekim, "Çiftçilerimiz, zaten 2,5 lira maliyeti olan bu inciri 2 lira yada 2,5 liraya vermekten şikayetçi. Bunun yanında toplama, depolama ve kasalama masrafları var. Şuanda çiftçi zarar ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Avrupa'nın tatilde olması bize dezavantaj olarak yansıdı"

Avrupa ülkelerinin tatilde olması nedeniyle yurt dışı talebinin az olduğunu anlatan Ekim, şöyle devam etti:

"Bursa siyahını çoğunlukla Avrupa ülkelerine gönderiyoruz ancak onların şuanda tatilde olduğu söyleniyor ve talepte bulunmuyorlar. Bu da bir sıkıntı yaratıyor. İç piyasada da Antalya gibi turizm bölgelerine gönderiyorduk ancak şimdi orada da bir durgunluk var. İklim şartlarından dolayı bu yıl incirler bir hafta erken olgunlaştı. Avrupa'nın tatilde olması bize dezavantaj olarak yansıdı. İncirimizin bir Rus pazarı da vardı ancak bu uçak krizi sonrası ihracat olmadı. Şimdi Cumhurbaşkanımızın yeni çalışmaları oluyor. Bunun incire de olumlu yansımaları olacağını düşünüyoruz. Rusya nüfus olarak büyük bir pazar, yolculuk açısından da kısa bir mesafe."

Ekim, ortalama 5-6 liranın çiftçiyi tatmin edecek fiyat seviyesi olduğunu belirtti.

- İncir üreticisi Erdoğan-Putin görüşmesinden umutlu

Çağlayan Mahallesi'nde 40 yıldır üreticilik yapan Mehmet Özpayitaht da incir fiyatlarının bu yıl beklentilerinin altında olduğunu söyledi.

Özpaytaht, incir hasadının, bu sene erken başladığına dikkati çekerek, hava sıcaklıkları nedeniyle diğer meyveler gibi incirin de erken olgunlaştığını ifade etti.

Geçen yıl fiyatların 10 liraya kadar çıktığı günler olduğunu hatırlatan Özpayitaht, "Ama bu borsa gibi. İncir piyasası çok hareketli, bugün bakıyorsun 3 lira yarın 5 lira oluyor. Ancak bu yıl düşük başladı, geçen seneki fiyatlar daha güzeldi." diye konuştu.

Özpayitaht, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin ardından başlayan yeni süreçte, Bursa siyahının Rusya pazarında yeniden yerini almasını umduklarını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :