"Bu film keşke benim uydurduğum bir hikaye olsaydı"

"Bu film keşke benim uydurduğum bir hikaye olsaydı"

Türkiye'ye sığınan Suriyeli yönetmen Rauf Ali, bir kısmını ülkesinde çektiği ve Türkiye'de tamamladığı "Seer" isimli filmiyle Suriye'de yaşanan özgürlük mücadelesi ve dramları tüm dünyaya anlatmayı amaçlıyor- Yönetmen Ali:- "Dünyadaki herkese Suriye'de ya

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Suriye'nin Halep kentinden 2 yıl önce Türkiye'ye sığınan yönetmen Rauf Ali, Suriye'de çekimlerine başladığı ve Türkiye'de tamamladığı "Seer" isimli filmiyle, ülkesinde yaşanan dramları ve özgürlük mücadelesini tüm dünyaya anlatmak istiyor.

Lübnan'da sinema eğitimi alan Suriyeli yönetmen Rauf Ali, ülkesinde sinema ve dizi setlerinde çalışmaya başladıktan bir süre sonra kendi filminin yönetmenliğine soyundu.

Savaşın ve uçakların gölgesindeki Suriye'de filminin çekimlerine başlayan Ali, Halep'te şartlar zorlaşınca Türkiye'ye sığındı. Savaşın yaşattığı dramları ve ülkesindeki özgürlük mücadelesini tüm dünyaya anlatabilmek için çıktığı yoldan tüm imkansızlıklara karşın dönmeyen Ali, sığındığı Türkiye'de bir yandan halı fabrikasında çalışırken bir yandan da filmini tamamladı.

Seer isimli bir erkek çocuğunun Şam'da yaşadığı mahallenin duvarına "özgürlük" yazmasıyla başlayan film, rejim askerlerinin çocuğu öldürmesiyle Suriye'de başlayan mücadeleyi anlatıyor.

Ali, şimdi festivallere gönderdiği filmiyle tüm dünyanın gözlerini Suriye'deki drama çevirmesini arzuluyor.

Yönetmen Rauf Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın Suriye'de yaşanan acıları görmesini istediğini söyledi.

Suriye'deki savaşın çocuklarının duvara yazı yazmasıyla ateşlendiğini aktaran Ali, bu olayın ardından Suriye'de başlayan savaşı filme almaya karar verdiğini ifade etti.

Suriye'de uçak sesleri ve bombardımanlar altında filmini çekmeye başladığını ancak bu süreçte hiç zorlanmadığını anlatan Ali, "Bu filmi Şam'da çekmeye başladığımda hiç zorlanmadım çünkü biz artık savaşa alışmıştık. Bir yerde çatışma yaşanırken başka bir yerde çatışma olmuyordu. Ben bu filmi çekerken uçaklar üstümüzden geçiyordu. Hiçbir şeyden korkmadık, sadece çektik. Dünyadaki herkese Suriye'de yaşanan savaşın nasıl başladığını anlatmak istedim." diye konuştu.

- "Gelecek nesil özgürlük mücadelemizi bilecek"

Suriye'yi anlattığı filminin bir kısmını savaşın gölgesinde çektiğini, kalanını da Türkiye'de tamamladığını belirten Ali, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim yüreğimizde korku olsaydı bu savaş başlamazdı. Ölümü her zaman hissediyorduk ama ne olursa olsun mesajımı tüm dünyaya göstermek istiyordum. Bu film gelecek nesillere de aktarılacak. Onlar da bizim özgürlük mücadelemizi bilecek. Bundan önce de 'Harap Ettiğiniz Yeter' ve 'Savaşın Gözyaşları' adlı iki filmim var. Son çektiğim Seer'i film festivallerine göndererek Suriye'de yaşanan dramları tüm dünyaya anlatmak istiyorum. Yaşanan savaşı bitirmek için film çekmekten başka elimizden hiçbir şey gelmiyor. Sadece bunu yapabiliyoruz. Orada ölümün altında da çalıştık."

Tek amacının Suriye'de acı çeken insanları anlatmak olduğunu dile getiren Ali, "Suriye'de hiçbir şey eskisi gibi olamayacak. Kimse savaştan önceki eski hayatına dönemeyecek. Keşke çektiğim bu film benim uydurduğum bir hikaye olsaydı." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :