Brüksel'de kadına karşı şiddet toplantısı

Brüksel'de kadına karşı şiddet toplantısı

AB ve BM tarafından düzenlenen "Batı Balkanlar ve Türkiye'de Kadına Karşı Şiddetin Sonlandırılması" programının lansmanı yapıldı- Avrupa Komşuluk ve Genişleme Birimi Batı Balkanlar Direktörü Calavera:- "AB'de yapılan araştırmalar, her 4 kişiden birinin şi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından başlatılan, Batı Balkan ülkeleri ile Türkiye'yi kapsayan kadına karşı şiddetin sonlandırılması programının lansman toplantısı yapıldı.

Brüksel'deki "Batı Balkanlar ve Türkiye'de Kadına Karşı Şiddetin Sonlandırılması" başlıklı toplantıya, Türkiye'den TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu katıldı.

BM Kadın Birimi Bölgesel Direktörü Alia el Yassir, açılışta yaptığı konuşmada, toplantı hakkında genel değerlendirmede bulunarak, AB ve BM'nin Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosovo, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye'ye yönelik başlattığı 3 yıllık programın çok önemli olduğunu ifade etti.

Program için AB tarafından yaklaşık 5,5 milyon avroluk bütçe tahsis edildiğini dile getiren el Yassir, programın söz konusu ülkelerde hukuki düzenlemeler ile kadına karşı şiddetin sonlandırılması noktasında normların uygulanmasını, bu konudaki bilincin değiştirilmesini ve kadınların temsilinin arttırılmasını hedeflediğini kaydetti.

Avrupa Komşuluk ve Genişleme Birimi Batı Balkanlar Direktörü Genoveva Ruiz Calavera, konuşmasında, kadına karşı şiddetin küresel sorun olduğunu belirterek, "AB'de yapılan araştırmalar, her 4 kişiden birinin şiddete maruz kalan bir kadını tanıdığını gösteriyor. Bu endişe verici bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Calavera, kadına karşı şiddettin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin tam olarak uygulanması, bu konuda toplum eğitiminin çok küçük yaşta başlaması gerektiğini vurguladı.

Estonya'nın AB nezdinde Büyükelçisi Kaja Tael, Estonya'nın AB dönem başkanlığını üstlendiği 6 aylık süreçte cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddet konularının öncelikli ele alınacağını belirtti.

Kadına karşı şiddetle mücadele için yerel yetkililer, ulusal hükümetler, uluslararası organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesinin önemine işaret eden Tael, "Tüm ülkelerde farkındalık kültürünün yaygınlaşması yönünde çalışma yürütmek gerekiyor. Dünya genelinde temel sorunlardan biri kadına karşı şiddetin ihbar edilmemesi." şeklinde konuştu.

Tael, Avrupa genelinde şiddete maruz kalan sadece 10 kadından birinin durumu polise bildirdiğinin altını çizdi.

BM Kadına Karşı Şiddet Özel Raportörü Dubravka Simonovic de "Kadına karşı şiddet insan hakkı ihlalidir." dedi.

Simonovic, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında cinsiyet eşitliği, kadının güçlendirilmesi ve kadına şiddetin sonlandırılması konularının ağırlıklı yer aldığı bilgisini paylaştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :