Doç. Dr. Murat Kayacan

Doç. Dr. Murat Kayacan

Bir kermes tecrübesi

Muş ilinde faaliyet gösteren Has-Der adlı dernek 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Muş Öğretmenevinde “Suriye halkıyla dayanışma kermesi” düzenledi. Bu yazıda Allah rızası için yapılan bu etkinliğe dair izlenimlerimi aktaracağım.

Kermesin hazırlık aşaması epeyce bir organizasyon gerektirdi. Yiyeceklerden oluşan ürünlerle sınırlı bir kermeste ön planda olan sekiz on hanımın aslında arka planda dörder beşer destekçisi daha vardı. Yoksa bu sevabı işlemek neredeyse mümkün değil. Bu nedenle bu kapasitenin varlığından emin olunduysa böyle bir hayır işine girişmek gerekiyor.

Etkinlikte satışa sunulacak ürünlere fiyatlar konuldu ki hayır yapmak için bile gelinmiş olsa, infak edilecek miktarı belirleme konusunda hayırseverlerin içi rahat olsun. Ürünler yok pahasına satışa sunulmadı. Emeğe saygı gösterildi. Zaten yemekleri hazırlayanların da onları satın almaya ve yemeye gelenlerin de niyeti ortaktı: Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı Esed zulmüne karşı onların yanında yer almak!

Kermeste bazıları bebekli ev hanımları, çalışan hanımlar, ortaöğretim, lise ve üniversite öğrencileri, öğretmen ve öğretim elemanları birlikte çalıştı, hizmet etti ve bu hayırlı çabaya destek verdi. Amaç aynıydı ve gün Suriye halkının derdiyle dertlenme günüydü. Orada görünmeyen isimsiz kahramanlar ise “hayırlarını” vesile olanlar aracılığıyla kermes mekânına ilettiler. “Yapılan iyiliği kul bilmese de Yaratıcı biliyor!” şuuru adeta somutlaştı.

Kermeste satışa sunulan yemekler farklı mutfakları da bir araya getirmiş oldu: Gelenler hem Türklere hem Kürtlere hem de Araplara has yemekleri bir arada bulmuş oldular.

Bazı üniversite öğrencileri evde yemek yapmakla uğraşmaktansa, kermese gelip bol bol harcama yaparak ev yemekleri yemenin ve aynı zamanda infak etmenin keyfini sürerlerken, bir kısmı da tek böreklik parasıyla gelip infakta bulundu, yanında çay alacak parası yoktu.

Kermesi ziyaret edenlerden bir kısmı da SODES projesi kapsamında müzik eğitimi alıp yirmi dilde şarkı söyleyen bir öğrenci grubuydu. Grup bir yandan kermesteki yemeklerden yiyerek Suriyeli kardeşlerine katkı sağladı. Ardından da Bosna katliamını anlatan Boşnakça bir şarkıyı hayırseverlere dinlettiler.

Kermes yeni  tanışıklıklara aracılık etti. Değişik kurumlarda çalışan ve sevap kazanmak isteyen hayırseverler ortak sorunlara ve çözüm yollarının neler olabileceğine dair fikir alışverişlerinde bulundular. Birbirlerine kartlarını, mail adreslerini verenler de oldu. Gelenlerin bir kısmı da yaptıkları ilmi araştırmalarda elde ettikleri sonuçları kısa süreli sohbetlerde birbirlerine aktardılar.

Dernek ve sendika temsilcilerinden ve üyelerinden gelenler de bu hayırlı çabaya fiilen destek vermiş oldular. Allahu Teala bu kermese tüm katkıda bulunanların hayırlarını kabul etsin.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Hayır-hasenat içerikli kermes, amaçlanan hayırdan daha fazlasına aracılık etmektedir. Allahu Teala böyle kermeslere katkı sunanları beklemedikleri nimetlerle karşı karşıya getirmektedir. Ahirette de kat kat nimetle onları ödüllendirmesi umulur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum