Beyoğlu'ndaki "omuz atma cinayeti"ne ilişkin yeni dava

Beyoğlu'ndaki "omuz atma cinayeti"ne ilişkin yeni dava

İstiklal Caddesi'nde, "omuz atma" nedeniyle Ayhan Kaya'nın bıçaklanarak öldürüldüğü kavgaya müdahale etmedikleri iddiasıyla 2 polisin "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına başlandı

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde "omuz atma" nedeniyle 28 yaşındaki Ayhan Kaya'nın bıçaklanarak öldürüldüğü kavgaya, olay yerinde olmalarına rağmen müdahale etmedikleri iddia edilen 2 polisin "görevi kötüye kullanmak" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, sanıklar Mücahit Ö. ve Ali T. ile avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Mücahit Ö, olayın yaşandığı yere yakın bir mekanda yemek yediğini, bağrışma seslerini duyduğunu, olayın bir anda yumruklu kavgaya dönüştüğünü belirterek, şunları anlattı:

"Olay yerine komiserler vardı. Komiserimle göz göze geldim. Telsizle konuşuyordu, müdahale etmememi işaret etti. Bu nedenle takviye ekip istemiş. O arada herhangi bir bıçak görmedim. Bıçaklama o sırada olmuş, görütünlerde de görüleceği üzere. Kavga büyüyünce bıçağı gördüm. Diğer polis memuru arkadaşım Ali T. elinde silahla 'Polis' diye bağırdı. Ali T. ve güven timindeki arkadaşlarla birlikte olaya müdahale ettik.''

Olayı görüp müdahale etmemesinin mümkün olmadığını aktaran sanık polis memuru, bilirkişi raporunun da doğru olmadığını öne sürerek, beraatini talep etti.

Sanık Ali T. savunmasında, bilirkişi raporunu kendisinin de kabul etmediğini belirterek, olay gününe ilişkin şunları söyledi:

''Olay günü, kavganın olduğu yerde görevli değildik. Tarlabaşı istikametinde görevliydik. Komiserimizin anonsu üzerine olay yerine gittik. 5-6 kişilik gruplar birbirlerine bağırıyordu. Alkollüydüler. Üzerilerinde bıçak gibi benzer şeyler yoktu. Olay yerinde görevli komiserimiz, benim yanıma geldi. 'Şu anda müdahale edilecek bir durum yok, birşey olursa anonsla çağırırım, kendi bölgenize geçin.' dedi. Takviye anonsunu duyunca olay yerine gittik. Gittiğimizde bıçaklanma olayı olmuştu. Silahımı çekerek olaya müdahale ettim. Şahıs bıçağı cebine koyduğu için silah kullanmadan şahsı etkisiz hale getirdim.''

Diğer davanın sanıklarının beyanlarının çelişkili olduğunu ve alkollü oldukları için olayı hatırlamadıklarını iddia eden sanık polis memuru, ''Ancak bizim orada olup olaya müdahale etmediğimizi hatırlamaları olağan değildir." dedi.

Mahkeme, olay tarihinde komiser yardımcısı olan iki görevli polis ile olay yerinde bulunan 4 kişinin tanık sıfatıyla ifade vermeleri için yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Süreç

İstanbul Ccumhuriyet Başsavcılığı'nca Ayhan Kaya'nın, 4 Temmuz 2015 akşamı, İstiklal Caddesi'nde 3 kişi tarafından dövülüp bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin 3 sanık hakkında dava açıldı.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Aralık 2016'da, sanıklar Ferdi İnci, Hasan Düman ve Cihan Arslan'ın ''kasten öldürme'' suçundan ayrı ayrı müebbet hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkileri ve samimi savunmalarını sanıklar yararına takdiri hafifletici indirim nedeni olarak kabul eden mahkeme heyeti, hapis cezasının 25'er yıla düşürülmesine hükmetti.

Kavgaya geç müdahale ettikleri öne sürülen Güven Timleri'ne bağlı 7 sivil polis hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, iki polis hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açılırken, 5'i hakkında takipsizlik kararı verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :