Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Belgelerle Adım Adım Konya

image002-012.jpgKonya ilk defa, sonradan Alâeddin Tepesi adı verilen höyük üzerinde teşekkül etmeye başlamış ve muhtelif dönemlerde dalga dalga genişleyerek ovaya yayılmış, uğradığı birçok değişikliklerden sonra günümüzdeki durumuna gelmiştir.

 

            Bu arada pek çok tekkeler, zaviyeler, türbeler, medrese ve camiiler inşa edilmiş, ama bilinçli ya da bilinçsiz bir tahribatla günümüze kadar pek azı ayakta kalabilmiş. Çoğunun yeri kaybolmuş, unutulmuş gitmiş. Bu nadide eserleri, daha doğrusu ecdadımızın gelecek nesle bıraktığı tarihi mirasımızı sahiplenme adına günümüz aydınlarının payına daha çok gayret etmek, çalışıp çabalamak bunları gün yüzüne çıkartmak düşüyor. Yerel yönetimlerin ise bu tür faaliyetlerde ilim adamlarının arkalarında durması ve onların önlerini açarak yeni çalışma alanları oluşturmaları lazım muhakkak.

            Meram Belediyesi geçtiğimiz günlerde bu konuda bir çalışmaya imza atarak Belgelerle Adım Adım Konya adlı eserin yayınlanmasına vesile oldu.

Kitabın takdim bölümünde Meram Belediye Başkanı Fatma Toru;         “Konya, bir başkent olarak, saray ve köşklerinde sultanlara ev sahipliği yapmış, medreselerinde ilim adamları yetiştirmiş, kervansaraylarında misafirler ağırlamış bir şehirdir. Konya buram buram tarih kokan bir şehirdir.

Ecdadımızın ortaya koyduğu medeniyeti ve bu medeniyetin eserlerini gelecek nesillere tanıtmak ve aktarmak şehrin yöneticileri açısından bir sorumluluk. Bu vesileyle şanlı tarihimize damga vuran, ışık tutan ve aydınlatan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum” demekte; eserin önsözünde ise kıymetli araştırmacı yazar Mehmet Ali Uz;

“Bu çalışmamızda tarihi bütün yazılı kaynaklar (bugüne kadar yazılmış kitap, dergi, makale, madde ve Konya Şeriye Sicili kayıtları), tarihi fotoğraflar, mahalle halkının ileri gelenleri ile yapılan görüşmeler ve mahallince yapılan incelemeler esas alınmıştır.

image004-012.jpg

Konya her adımda bir tarihi eseri bağrında barındıran kadim ve gizemli bir şehirdir. Bunların bütün bilgi ve belgeler ışığında bu eserle birlikte ortaya çıkarılması bir ilktir. Konya ile ilgili bu çalışmamız yıllarca sürdü ve pek çok bilinmeyen eser ve yerinin ortaya çıkarılmasına vesile oldu.

Gayemiz: ‘Hafızasını kaybeden şehir’ konumuna düşen Konya’ya yeniden hafıza kazandırmak ve eski Konya’yı bütün ihtişam ve güzelliğiyle unutturmamaktır.” Şeklinde konuşuyor.

Belgelerle Adım Adım Konya adlı bu eser, ismine uygun olarak adım adım Konya’yı izlemiş ve yıllarca süren çalışmalar sonucunda kaleme alınmış. Ve bu arada da pek çok bilinmeyen eser ve yerinin ortaya çıkarılmasına vesile olmuş. Mevlâna’nın evi ve medresesi, Kadı Hürremşah Türbe ve Darülhuffazı’nın yeri bunlardan birkaçı.

 

Konya ilk defa Alâeddin Tepesi’nde kurulmaya başlanmış ve gittikçe ova boyunca uzanmaya başlamış olduğu için Mehmet Ali Uz ve Muhammed Doğan çalışmalarına Alâeddin Tepesi ve çevresinden başlamışlar.

 

Eserde Selçuklu dönemi öncesi ve sonrası Konya’sını okuyucusuna tanıtıldıktan sonra, Alâeddin Tepesi ve çevresi, Araboğlu Makası, eski belediye binası ile hükümet binası arasındaki bölge, İplikçi Camii ile Hükümet binası arasındaki bölge, Alâeddin  Tepesi’nden Şerafeddin Camii’ne  ve kuzeyindeki bölgelerdeki tarihî yapı ve medreseler, Misk-i Emir Tekkesi, Yağlıtaş Tekkesi, Dedemoğlu Mahallesi, Çiftemerdiven Mahallesi, Şeyh Sadreddin Külliyesi, Karatay Medresesi, Zindankale Çevreleri ile buralardaki türbe, medrese, kabristan, camii ve diğer tarihi yapılar tek tek ele alınmış.

Bu yapılarla alakalı tarihi bilgilerinin yanı sıra, krokileri, belgeleri, ulaşılmış olan tüm bilgiler ayrıntılı olarak kitaba dahil edilmiş. Eski ve yeni fotoğrafları ile okuyucusunun karşılaştırma yapmasına fırsat verilmiş.

image005-007.jpg

Belgelerle Adım Adım Konya’nın tasarımı Ahmet Aka’ya ait. Kapak tasarımı da oldukça güzel, kağıt kalitesi ve net fotoğraflarla, ayrıntılı, yoğun emekli bilgi içeriği ile evinizin kütüphanesinde kaynak eser olarak rafta yerini alabilecek kalitede bir eser.

 

Uzun yıllarını ve mesailerini bu yolda harcayarak, bilinmeyenleri de ortaya çıkarıp aydınlatmayı başaran Kıymetli yazarlarımız Mehmet Ali Uz ve Muhammed Doğan’ı tebrik ediyor, bu güzel eserin yayına hazırlanmasını sağlayıp, Konyalıların hizmetine sunan Meram Belediyesi’ne ve Fatma Toru’ya teşekkürlerimi sunuyorum.

Selametle, ihsanla kalınız.

image008-007.jpg

 

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

Yayın Tarihi: 2016

Yayınevi:  Hakimiyet İletişim yayıncılık

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 248

Temin Adresi:  Meram Belediyesi

Yazar Hakkında

1935 yılında Konya’da doğumlu. Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra, 1958’de Konya İmam Hatip Ortaokulu’ndan ve 1961’de de Konya Lisesi’nden mezun oldu. 1967 yılında Hukuk Fakültesini bitirdi. 25 yıl avukatlık ve 3 yıl da noterlik yaptı. Konya İmam Hatip Lisesinde “hukuk bilgisi”, 7 yıl Konya Akşam Lisesi’nde “edebiyat ve kompozisyon”; 20 yıla yakın Selçuk Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi’nin bazı bölümlerinde  “iş hukuku” derslerine girdi.

Avukatlıktan emekli olduktan sonra Konya Kültürü ile ilgilenmeye başladı ve bu konuda çalışmalar yaptı.

Hamle ve Konya Postası Gazetelerinde günlük yazılar yazdı. Bir yılı aşkın bir süre Konya Postası Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttü.

Konya’da Türk Ocağı ve Yeşilay Derneğinin şubelerinin kurucuları arasında yer aldı. On beş yılı aşkın bir süre Konya Aydınlar Ocağı başkanlığını yürüttü. Yirmi yılı aşkın Konya Yeşilay Derneği Başkanlığında bulundu.

Konya Aydınlar Ocağı, Konya Yeşilay Şubesi, Türkiye Yazarlar Birliği üyesi... Halen Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanlığını, Merhaba Gazetesi Köşe Yazarlığını, yine Merhaba Gazetesi Akademik Sayfaların yönetmenliğini sürdürmekte.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.