Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Kaya:- "Başkanlık sistemini fiilen belediyelerde yaklaşık yarım asırdır uyguluyoruz. Başkanların bu süreçte bildiklerini, uyguladıklarını vatandaşlara en iyi şekilde anlatacaklarına inanıyorum"-

ANTALYA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Erol Kaya, "Başkanlık sistemini fiilen belediyelerde yaklaşık yarım asırdır uyguluyoruz. Başkanların bu süreçte bildiklerini, uyguladıklarını vatandaşlara en iyi şekilde anlatacaklarına inanıyorum." dedi.

AK Parti Genel Merkezince düzenlenen, Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Antalya'nın Kemer ilçesi Beldibi Turizm Bölgesinde bulunan bir otelde gerçekleştirildi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Erol Kaya, 878 belediye başkanıyla 3 günlük değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Toplantıda, belediye başkanlarının çalışmalarının değerlendirilmesi ve tecrübe paylaşımının esas olduğunu ifade eden Kaya, ayrıca başkanların merkezi hükümetten taleplerinin ele alınacağını söyledi. Toplantının referandum sürecine denk gelmiş olmasının kendileri için motivasyon kaynağı olduğunu ve ayrı bir önem arz ettiğini anlatan Kaya, nisan ayındaki halk oylamasını belediyelerin de çok önemsediğini ifade etti.

Kaya, "16 yılda girdiği bütün seçimlerden, gerek genel merkez, milletvekili seçimleri gerek belediye seçimleri, halk oylamaları ve cumhurbaşkanı seçiminden başarıyla çıkan bir teşkilatın mensuplarıyız. Ülkemize çok önemli hizmetler kazandıran, devasa projeler gerçekleştiren AK Parti'nin referandum sonunda da ben çok büyük hizmetler yapacağına inanıyorum. Bu kez hükümet sisteminin daha köklü bir değişimini hep beraber konuşuyoruz. Bu değişimin ülkemizin istiklali, istikbali, istikrarı için çok büyük önem taşıdığını ifade etmek istiyoruz." diye konuştu.

- "Başkanlık sistemi yarım asırdır belediyelerde var"

Anayasa değişikliği konusundaki referandumun Türkiye'yi yeni bir döneme kavuşturacağını dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Aslında bunu en iyi anlayan ve bilen belediye başkanları. Bugün TBMM'de önce biz Meclis üyelerini seçiyoruz, sonra Meclis üyelerinden hükümet oluşturuyoruz, başbakan seçiyoruz. Aslında bu ülkede 1930 yılından 1963 yılına kadar belediyeler de parlamento gibiydi. Önce meclis seçiliyor, meclisin içerisinden de belediye başkanı seçiliyordu. Eğer anlaşamazlarsa dışarıdan bir başkan buluyorlardı. 1963 yılında bunun yetersizliği görüldüğü için yaklaşık 50 yıldır belediye başkanlarını direkt halka seçtirmeye başladık. Aslında başkanlık sistemini şu anda fiilen belediyelerde yaklaşık yarım asırdır uyguluyoruz. Başkanların bu süreçte bildiklerini, uyguladıklarını ben vatandaşlara en iyi şekilde anlatacaklarına inanıyorum. 878 arkadaşımız, dolaşmadık ev, sıkılmadık el bırakmayacaklardır ve herkese bu referandumu en iyi şekilde anlatacaklarına ben onlar adına söz veriyorum."

Türkiye'de bin 397 belediye bulunduğunu, 2002'de merkezi yönetimden mahalli idarelere gönderilen kaynak 3,1 milyar dolarken, 2015'te bunun 15 milyar dolara yükseldiğini belirten Kaya, Başbakan Yıldırım'a seslenerek, "Bu para yetmez daha fazla istiyoruz." dedi.

Yerel yönetimlerin 15 Temmuz'da büyük bir başarıya imza attığını da ifade eder Kaya, "15 Temmuz ülke tarihinin en büyük hikayelerinden biridir. 15 Temmuz aynı zamanda belediye başkanlarımızın da hikayesidir. Darbeye karşı iş makineleriyle, personelleriyle müthiş bir performans ortaya koydular. Ben belediye başkanlarımızın hepsine yürekten teşekkür etmek istiyorum." dedi.

AK Parti hükümetleri döneminde yapılan şehircilik çalışmaları hakkında bilgi veren Kaya, suç oranlarının azıltılması, yatırımcıların şehre davet edilmesi, istihdam artırıcı faaliyetlerde bulunulması, ihtiyaç sahiplerine, yetime sahip çıkılması, gençlere milli ve manevi değerlerin kazandırılması, kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim, sağlık gibi taleplerinin yerine getirilmesi hususlarında belediye başkanlarına önemli görevler düştüğünü kaydetti.

- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Türkiye'nin bütün şehirlerinin birbirinden değerli olduğunu fakat Antalya'nın "ülkenin misafir odası" konumunda bulunduğunu söyledi.

Dünyada 5 yıldızlı tesis sayısında Çin'in ilk sırada bulunduğunu, ikinci sıradaki ülkenin ise Türkiye olduğunu ifade eden Türel, Türkiye'de de en fazla 5 yıldızlı tesisin Antalya olduğunu bildirdi. Antalya'nın turist sayısında yaz aylarında İstanbul'u, nüfusta ise Ankara'yı geçtiğini anlatan Türel, "Antalya'nın bu özelliğinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız her zaman bize yardımcı oluyorlar. Şahsım ve hemşehrilerim adına hepinize teşekkür ediyorum." dedi.

Antalya'da turizm ve ticarete yeni bir soluk getirmek istediklerini anlatan Türel, AK Parti'den önce Türkiye'de ideolojik belediyecilik bulunduğunu, AK Parti belediyeleriyle sosyal belediyeciliğin zirveye taşındığını ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler