Az ya da çok değil, yeterli beslenin

Az ya da çok değil, yeterli beslenin

Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, sahurun atlanmasının bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sena Nazlı, Ramazan ayında düzenli beslenmenin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine değinerek sahurun atlanmasının tek öğün beslenmeye yol açtığını ve bunun yetersiz beslenmeye neden olduğunu belirtti.

Nazlı, sahurun yemek yerine kahvaltı tarzında yapılmasını önererek, "Protein içeriği yüksek besinler tüketilmeli. Yumurta, menemen, omlet, peynir çeşitleri tercih edilmeli ancak aşırı tuzlu peynirlerden kaçınılmalı. Zeytin susama yapabileceğinden ceviz veya avokado ile değiştirilebilir. Yeşillik tüketimi susamayı önlerken, tam tahıllı ekmekler lif açısından zengin olduğu için tercih edilmeli. Ayrıca, sahurda bir meyve tüketilmeli ya da şekersiz komposto ve hoşaf tercih edilebilir" dedi.

Tokluk süresini artırmak için yoğurt ve ayranın sahura eklenmesini öneren Nazlı, "Eğer yine de açlık hissediliyorsa, chia tohumu suya ya da yoğurda eklenerek tüketilebilir" ifadelerini kullandı.

İftarda Ani Yüklenmeden Kaçınılmalı

İftar öğünlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Nazlı, "Önden 1-2 bardak oda sıcaklığında su içerek orucu açmalı ve kan şekerini dengelemek için hurma tüketmeliyiz. Çorba ile başlamak önemli, yanında yoğurt ve salata da eklenmeli. Çorbadan sonra 5-10 dakika ara vermek sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarının önüne geçer" diye konuştu.

Yemeklerin dönüşümlü şekilde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Nazlı, "Bir gün etli yemek yediysek ertesi gün sebze, bir başka gün kuru baklagil gibi dengeli beslenmeliyiz. Sadece protein ağırlıklı beslenmek doğru değildir" dedi.

Tahin, Ramazan’da Enerji Kaynağı

Nazlı, Ramazan ayında tüketimi artan tahinin yüksek besin değerine sahip olduğunu belirterek, "Tahin, bağışıklık sistemini güçlendirir, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve yaşlanmayı geciktirir. Kalsiyum içeriği sayesinde kemik ve kas sağlığını korur. Diyabet hastaları için de iyi bir alternatiftir çünkü kan şekerini yükseltmeden uzun süre tokluk sağlar" dedi.

Enerji verdiği için sporcular ve gün içinde yorgunluk hissedenler için ideal bir besin olduğunu belirten Nazlı, sahurda da tahin tüketiminin önerilebileceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.