Ata tohumları takas şenliğine yoğun ilgi

Ata tohumları takas şenliğine yoğun ilgi

Ata tohumlarının yaşaması ve geleceğe aktarılması adına Ordu'nun Fatsa ilçesinde Belediye, Ziraat Odası ve Organize Yaşam Bölgesi tarafından düzenlenen tohum takas şenliği ülke tarımının geleceği adına umut oldu

Ordu’nun Fatsa ilçesinde bu yıl ikinci defa gerçekleştirilen tohum takas şenliği yoğun ilgi gördü.

Ata tohumlarının yaşaması ve geleceğe aktarılması adına Fatsa Belediyesi, Fatsa Ziraat Odası ve Fatsa Organize Yaşam Bölgesi tarafından adına bu yıl ikincisi düzenlenen tohum takas şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Fatsa ilçesinin Kabakdağı Mahallesi’nde düzenlenen taka şenliğinde farklı illerden gelen katılımcılar da yer aldı.

Programda konuşan Fatsa Kaymakamı Ömer Lüfti Yaran insanların artık ata tohumlarına önem verdiğini ve organik gıdalarla beslenmenin, sağlıklı gelecek kuşaklar açısından önemine değinerek, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Ata tohumlar nesilden nesile taşınıyor

Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan buyana nesilden nesile aktarılan tohumların, çiftçi eliyle sürekli geliştirildiğini ifade eden Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise, “Bulunduğu yerin iklim ve arazi koşullarına çok iyi uyum sağlayan ‘yerel çeşitlerimiz’ bizim tarımsal zenginliğimiz olmuştur. Bu coğrafya ve topraklarda, kendi emeğimiz ve çabamızla, yüzyıllardır bu topraklarda yetiştirilmiş yerel tohumlarımız nesilden nesile taşınıp, bugüne gelmiş, bundan sonra da geleceğe taşınacaktır” şeklinde konuştu.

Ata tohumlarımıza sahip çıkacağız

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da programda yaptığı konuşmada, ‘Dünya Toprak Günü’nde böyle bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Üreticilerimiz için olmazsa olmaz toprak, su ve tohum. Toprağımıza sahip çıkmazsak küresel iklim değişikliği ile beraber verim kaybının yaşanacağı göz önüne alındığında toprağın suyun ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlayabiliyoruz. Toprağımıza sahip çıkacağız aynı zamanda tohumlarımıza da sahip çıkacağız. Tohum olmadan üretim olmaz. Özellikle de ata tohumlarımıza sahip çıkacağız çünkü ata tohumlarımız bizim genetik zenginliğimizdir eğer biz ata tohumlarımıza sahip çıkmazsak bu genetik zenginliğimize sahip çıkmamış oluruz” ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları ve katılımcılar, çiftçilerin stantlarını gezerek hem tohumları incelediler, hem de yöresel ürünler satın alarak çiftçilere destek oldular.

t.jpg

tt.jpgtttt.jpg

tttttt.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.