Artan Sıcaklıklar Vücut Isısını Yükseltiyor: Beslenmenizi Ona Göre Yapın

Artan Sıcaklıklar Vücut Isısını Yükseltiyor: Beslenmenizi Ona Göre Yapın

Uzman Diyetisyen Hande Güngör, sıcak havalarda artan vücut ısısının beyin ve hayati organlarda kalıcı hasara yol açabileceğine dikkat çekerek, sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem, vücut ısısında yükselmeye neden oluyor. Bu süreçte metabolizma denge kurmaya çalışsa da, yalnızca terleme yoluyla bu dengenin sağlanması mümkün olmuyor. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Hande Güngör, sıcak havalarda sağlıklı beslenmenin hayati önem taşıdığını belirtti.

"Aşırı sıcaklarda şişmanlık, yüksek ateş, kalp hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, alkol kullanımı ve bazı ilaçlar terlemeyi etkileyerek vücut ısısının daha fazla yükselmesine neden olabilir" diyen Güngör, bu durumun beyin ve diğer organlarda kalıcı hasara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Sıvı tüketimi hayati önemde

Yeterli sıvı tüketiminin yaz aylarında olmazsa olmaz olduğunu belirten Güngör, "Günlük en az 12-14 bardak su içilmeli. Susuzluk hissi olmasa bile bu miktara ulaşılmalı" dedi. Kafeinli, alkollü ve şekerli içeceklerin sıvı kaybını artırdığını vurgulayan Güngör, "Su dışındaki sıvı ihtiyacında süt, meyve suları, bitki çayları ve sade maden suyu tercih edilmeli" önerisinde bulundu.

Sıvı tüketiminde doktor kontrolü gerektiğini hatırlatan Güngör, idrar söktürücü ilaç kullanan ya da sıvı alımı kısıtlanan kişilerin mutlaka hekimlerine danışması gerektiğini söyledi.

Mineral kaybı yerine konmalı

Yazın terlemeyle birlikte sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin önemli oranda kaybedildiğini belirten Güngör, bu kayıpların telafisi için beslenmede bazı gıdalara ağırlık verilmesini önerdi.

"Peynir, zeytin, kuruyemiş, süt ürünleri, muz, patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve badem gibi gıdalarla mineral dengesi sağlanabilir" diyen Güngör, ayrıca mevsim meyve ve sebzelerinin su ihtiyacının karşılanmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

Su içeriği yüksek gıdalar serinletiyor

Yaz mevsimine özgü, su içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Güngör, "Karpuz, kavun, salatalık, marul, kabak, limon, çilek, üzüm gibi gıdalar hem sıvı ihtiyacını karşılar hem de serinletir" ifadelerini kullandı.

Ancak çok soğuk ve buzlu içeceklerin mide rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulunan Güngör, bu tür ürünlerin yavaş ve küçük porsiyonlarla tüketilmesini önerdi.

Kızartmalardan uzak durun, hijyene dikkat edin

Yazın sağlıklı beslenme için yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Güngör, "Bitkisel sıvı yağlar tercih edilmeli, yemekler haşlama, ızgara veya buharda pişirme yöntemleriyle hazırlanmalı" dedi.

Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Güngör, çabuk bozulabilen gıdaların bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Gıda zehirlenmelerine karşı hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Sebze ve meyve tüketimini artırın

Son olarak, yaz boyunca bol sebze ve meyve tüketilmesinin, vücut direncini artırarak sağlıklı bir yaz geçirilmesine katkı sağlayacağını ifade eden Güngör, "Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı, gıda güvenliği ön planda tutulmalı" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.