Arap ülkelerinin Türkiye'ye yatırımı hız kesmedi

Arap ülkelerinin Türkiye'ye yatırımı hız kesmedi

Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Başkanı Attar: - "Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 2003 yılında 9 milyar dolardı, bugün itibarıyla 46 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 2017 yılında 70 milyar dolar olacağı öngörülüyor"- "Darbe girişimi

İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Başkanı Sabuhi Attar, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında 2003 yılında 9 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin bugün itibarıyla 46 milyar dolara çıktığını belirterek, "Bu rakamın 2017 yılında 70 milyar dolar olacağı öngörülüyor." dedi.

Attar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin kuvvetli olduğunu ve iş birliği çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt başta olmak üzere, birçok Arap ülkesiyle iş birliği içinde olduğunu anlatan Attar, ilişkilerin terör olayları nedeniyle zaman zaman düşüşe geçse de kesilmediğini ifade etti.

Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olayları ve 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bütün ülkelerde olabileceğine işaret eden Attar, terörizmin bütün dünyanın sorunu olduğunu vurguladı. Attar, "Yalnız Türkiye değil, Arap ülkeleri de bu durumları yaşıyor. Ticaret, yatırım, sanayi dediğiniz zaman yanında istikrar olması lazım. İstikrar olmadığı takdirde yatırımlar yavaşlar. Bu tür dönemlerde iş adamlarımızla daha fazla iş birliğine ve yol göstermeye çalışıyoruz ki bu tempo düşmesin. Daha fazla proje üretmeye çalışıyoruz." dedi.

- "Türkiye'de yıllardır oturmuş bir demokrasi var"

Attar, darbe girişiminden sonra Arap ülkelerinin Türkiye'ye yatırımlarının hız kesmediğini belirterek, "15 Temmuz günü Arabistan'dan gelen dostlarımız vardı. 'Biz buradan ev alacağız, yatırım yapacağız.' diyorlardı. O gün darbe girişimi oldu. Bana 'Ne yapalım' diye sordular. 'Bu iş 2 saat sonra biter. Rahatlıkla evinizi alın. Hiçbir şey olmaz.' dedim. Ertesi gün aradılar, 'Nasıl bu kadar çabuk bitti.' diye sordular. Türkiye'nin dinamiği ve sağlamlığı yıllardır var olan bir şey, oturmuş demokratik bir sistem var. Darbe girişiminden 1 hafta sonra Suudi Arabistanlı arkadaşlarımız İstanbul'dan ev aldı." diye konuştu.

Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lidere ve güçlü siyasetçilere sahip olduğunu ifade eden Attar, "Bir ülkenin güçlü bir lideri varsa, bu ülke kolay kolay yıkılmaz. Çünkü irade sahibi olurlar, riskli durumları nasıl yöneteceklerini bilirler. Biz buradan çıkarak böyle tespitler yapıyoruz. Hiç kimse Türkiye'ye zarar veremeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yatırım için Körfez ülkelerinden yoğun talep var"

Türkiye'ye yatırım için Körfez ülkelerinden yoğun talep olduğunu bildiren Attar, yatırımcının güvenli liman aradığını, tercihinin de Türkiye olduğunu söyledi.

Arap ülkelerinin Türkiye'deki yatırımlarının çoğunlukla inşaat alanında gerçekleştiğini belirten Attar, turizm, gıda ve tekstil alanında da çalışmalar yapıldığını anlattı. Attar, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında 2003 yılında 9 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin bugün 46 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekerek, "Bu rakamın 2017 yılında 70 milyar dolar olacağı öngörülüyor." dedi.

- "Türkiye riskli dönemlerde iyi yönetiliyor"

Birçok ülkeyi yatırım için güvenilir bulmadıklarını dile getiren Attar, "Türk lirasını konuşuyoruz, ama avro daha çok battı. Türkiye riskli dönemlerde iyi yönetiliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döviz bozdurma çağrısını "doğru karar" olarak nitelendiren Attar, "Her ülkenin kendi ekonomisini en iyi ve en istikrarlı hale getirmesi gerekiyor. Bu ülke eğer başka para birimine değer veriyorsa, o yatırım değil. Bu bir aracı. Bugün dolardan zarar görüyorsak altına gidelim. Yatırımcı değerlendirmesini en iyi şekilde yapar." dedi.

Dernek olarak amaçlarının, Türk ve Arap dünyasının buluşmasını sağlamak olduğunu söyleyen Attar, iki ülke firmaları arasında daha fazla iş birliği gerektiğini de sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :