Antalya Büyükşehir Belediyesi bütçe tahsilatında birinci

Antalya Büyükşehir Belediyesi bütçe tahsilatında birinci

İmar ve Yapı Derneğinin araştırmasına göre Antalya Büyükşehir Belediyesi, bütçe tahsilat performansıyla Türkiye birincisi oldu- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel:- "Kapısında haciz olan bir belediyeden ödemesini her hafta online yapan, esnafa, per

ANTALYA (AA) - İmar ve Yapı Derneğinin araştırmasına göre Antalya Büyükşehir Belediyesi, bütçe tahsilat performansıyla Türkiye birincisi oldu.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, İmar ve Yapı Derneği tarafından, "Belediyeler Arası Bütçe Kullanım Performanslarının Resmi Veriler Doğrultusunda Değerlendirme ve Ödüllendirme Projesi" kapsamında tüm belediyeler üzerinde yapılan değerlendirme tamamlandı.

Buna göre Antalya Büyükşehir Belediyesinin, 2015'te 800 milyon lira olarak öngörülen bütçe tahsilatı, 1 milyar 25 milyon lira olarak gerçekleşti. Tahsilatın bütçeye oranı yüzde 128 oldu. Bu rakam, Antalya Büyükşehir Belediyesinin Türkiye birincisi olmasını sağladı.

Tahsilatın bütçeye, harcamanın ödeneğe, yatırımın toplam harcamaya, personel giderinin toplam harcamaya oranı kategorilerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen genel bütçe gerçekleşmesinde ise Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin en başarılı üçüncü belediyesi olarak belirlendi.

- "Finans yönetimindeki başarı hikayesinin sonucu"

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bütçe gerçekleşmesinde üçüncü sıraya yerleşmelerinin finans yönetimindeki başarı hikayesinin sonucu olduğunu belirtti.

Antalya gibi büyük nüfuslu şehirlerde bütçe gerçekleşmesinin nadir olarak yüzde 100 olduğunu ifade eden Türel, şunları kaydetti:

"Antalya Büyükşehir Belediyesi tahsilat oranında da Türkiye birincisi. Neden? Göreve geldik, 50 milyon tahakkuk, 30 milyon tahsilat vardı. Gayretle çalıştık bugün tahsilat 45 milyona geldi. Kapısında sürekli haciz olan bir Büyükşehir Belediyesine kimse mal satmak istemiyordu. Mal satan da parasını 'Nasıl olsa alamayacağım' diye üç misli fiyat çekiyordu. Biz geldik, hizmet sektöründeki alımlarımızda yüzde 10-15 tasarruflar oldu. Biz göreve gelmeden önce akaryakıt yüzde 12 karla alınıyordu. Bu işi yapan 3-5 firma var. Akaryakıtı satan aynı, akaryakıt aynı. Bugün yüzde 12'lik kar yüzde yarıma düşmüş. Kapısında haciz olan bir belediyeden ödemesini her hafta online yapan, esnafa, personele borcu olmayan bir belediyeye geldik."

Türel, 2009-2014 arası ihtiyaç fazlası personele ödenen rakamın 500 milyon lira, 2013 yılında kesinleşen gider bütçesinde taşeron dahil toplam ödenen personel giderinin 181 milyon lira olduğunu bildirdi.

- "60 milyon lira belediye kasasında kaldı"

Geçen yıl sınırların gelişmesine rağmen taşeron dahil toplam personel giderinin bütçe içinde yüzde 38'e düştüğüne dikkati çeken Türel, 2017 bütçesinde taşeron dahil personel giderinin yüzde 21'e düşeceğini, artık azalan bir personel gideri olduğunu belirtti.

Türel, "2014 öncesi iptal edilen yatırımlar için ödenen tazminat 114 milyon lira. Bugün bizim raylı sistem birinci etabını yapan yüklenici firmayla yaptığımız uzlaşma sonucu 60 milyon lira belediye kasasında kaldı." ifadesini kullandı.

Tasarruf edilen kaynakların yatırıma aktarıldığını vurgulayan Türel, Büyükşehir Belediyesinin bütçe performansındaki başarısının, Fitch tarafından da iyi not verilmek suretiyle teyit edildiğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler