Anayasa değişiklik teklifi komisyonda

Anayasa değişiklik teklifi komisyonda

CHP Grup Başkanvekili Özel: - "Kalitesiz, hızlı, yarınları düşünmeden, bir kişiye uygun anayasa yapmanın maliyeti, 12 Eylül 2010 referandumu tecrübesiyle, 15 Temmuz'dan daha ağır olur"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Kalitesiz, hızlı, yarınları düşünmeden, bir kişiye uygun anayasa yapmanın maliyeti, 12 eylül 2010 referandumu tecrübesiyle, 15 Temmuz'dan daha ağır olur." dedi.

AK Parti'nin Anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri, TBMM Anayasa Komisyonunda sürüyor.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifinin görüşmelerinde, mekansal sorunların ortadan kaldırılması, toplumun bilgilendirilmesinin sağlanması, zaman sınırının koyulmaması gerektiğini söyledi.

"Bu değişiklik, zamansız, özensiz, tabansız ve hadsiz bir teklif" ifadesini kullanan Özel, "Bugün konuşulması gereken akan kanı durdurmaktır. Güvenlik sorununu, çökmüş olan dış politikayı konuşmamız gerekir." diye konuştu.

Özel, bugünkü durumun en basit deyimle "siyasi nankörlük" olduğunu öne sürerek, "Bu düzenleme, Türkiye demokrasisinin en zorlu gecelerinden birisinde Meclisin arkasında duranlara, onları seçenlere vatandaşlara düpedüz saygısızlıktır." görüşünü savundu.

OHAL uygulamasına yönelik eleştirelerde bulunan Özel, "Tavrımız net. Bu yetkilerle Genel Başkanımız donatılsa da bunun diktatörlük evrileceğine hiçbir CHP'linin kuşkusu yok. Kemal Kılıçdaroğlu da olsa başkanlık sistemine karşıyız." dedi.

- "Oyları tartarlar..."

Kalitesiz ve hızlı bir anayasa yazma süreciyle karşı karşı olunduğunu belirten Özel, "Kalitesiz, hızlı, yarınları düşünmeden, bir kişiye uygun anayasa yapmanın maliyeti, 12 eylül 2010 referandumu tecrübesiyle, 15 Temmuz'dan daha ağır olur." değerlendirmesinde bulundu.

Özel, şöyle devam etti:

"Bazı seçimlere vardır, oyları sayarlar. Belediye Başkanı, muhtar, milletvekili seçimlerinde oyları sayarlar ama bir ülkenin yönetim şeklini, bir ülkenin rejimini tartışmaya açıyorsanız, orada oyları tartarlar. Çift kefeli bir teraziden bahsederler. İki taraf kefeye yüreğini koyar. 'Çok inanıyoruz, onun tarafındayız, biz bu değişikliği onun için yaparız, halktan söker alır geliriz, siz filanca partiyi sağlam tutun' diyenlere şunu söylüyoruz, bu sefer kefenin öbür tarafında bir başka kurucu genel başkan, bir başka başkomutan, o başkomutana yürek vermiş başkalarının yüreği ve havalanında kot üstüne kefen giyenler değil Çanakkale'de, Anafartalar'da toprak altında kefensiz yatanların partisi ve ona inanan Cumhuriyetçiler, milliyetçiler, Atatürkçüler, vatanseverler yüreğini koyar. O tartıya çıkmaya hazırsanız hodri meydan. Biz bu tartıya çıkarız ve bu rejim değişikliğini size yaptırmayız."

Özel'in bu sözleri komisyon toplantısında kısa süreli tartışma yarattı. AK Parti'li bazı milletvekillerinin "Bu, tehdittir, millete meydan okumaktır" sözlerine Özel, "Millete değil size meydan okuyorum." karşılığını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Özel'in konuşmasını "çok manasız ve yersiz bulduğunu" belirterek, "Kefen giyen insanlar millet iradesine el koymaya kalkan, elinde silah olan çeteye karşı bu kefeni giydi." dedi.

Özel, sözlerinin, 15 Temmuz akşamına değil, Gezi olaylarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gittiği illerde yapılan karşılamalara ilişkin olduğunu söyledi.

Öte yandan, görüşmeler sırasında, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin ile bazı CHP'liler arasında da kısa süre karşılıklı sataşma yaşandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :