Almanya’da gazeteci dernekleri istihbarat yasa tasarısını eleştirdi

Almanya’da gazeteci dernekleri istihbarat yasa tasarısını eleştirdi

Almanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Überall: "Alman Dış İstihbarat Teşkilatının Almanya dışında basın ve ifade özgürlüğü ilkesini gözardı etmesi kabul edilemez"- Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği Müdürü Mihr: "Alman siyasetçilerin, istihbarat teşkilatl

BERLİN (AA) – Almanya’daki gazeteci dernekleri, Federal Meclis’te cuma günü görüşülecek Federal Dış İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) faaliyetlerini düzenleyen yasa tasarısını, yabancı gazetecilerin ülke dışında izlenmesine olanak sağladığı gerekçesiyle eleştirdi.

Almanya Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Başkanı Frank Überall, yaptığı yazılı açıklamada, "BND yasasında" yapılacak reformla önceki yasada yer alan ve zaten yetersiz olan gazetecilerin korunmasına ilişkin özelliklerin de ortadan kaldırılacağını belirtti.

"Alman Dış İstihbarat Teşkilatının, Almanya dışında basın ve ifade özgürlüğü ilkesini gözardı etmesi kabul edilemez" ifadesini kullanan Überall, Federal Meclis'in buna dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Alman milletvekillerinin geçmişte ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) Almanya'daki faaliyetlerine kızdığına işaret eden Überall, "BND yasasına 'evet' diyen milletvekilleri yurt dışında gazetecilerin izlenmesini ve takip edilmesini de onaylayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporter Ohne Grenzen) Derneği Müdürü Christian Mihr de Almanya'da tüm istihbarat yasalarında gazetecilerle ilgili istisnai kuralların yer aldığını, ancak kabul edilmesi öngörülen yeni yasa tasarısında gazetecilerin dinlenmesine karşı herhangi bir emarenin bulunmadığını söyledi.

Özellikle AB üyesi olmayan ülkelerde gazetecilerin istihbarat servisinin hedefinde olacakları yönünde uyarıda bulunan Mihr, "Alman siyasetçilerin, istihbarat teşkilatlarımıza yabancı gazetecilerin izlenmesine izin vermek istemeleri bir skandaldır." ifadesini kullandı.

Mihr, Alman hükümetinin, basın özgürlüğünü Almanya için özel bir hak olarak gördüğünü ve ülke dışında bulunla ilgilenmediğini savundu.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Dış İstihbarat Servisi’nin görevinin Almanya'nın güvenliği için önemli olan yurt dışındaki bilgileri toplamak olduğuna işaret ederek, bu yeni yasayla istihbarat servisinin faaliyetlerini kısıtlamadan sağlam bir hukuki çerçevenin verilmesinin sağlanacağını söyledi.

Seibert, yasada belirli meslek grupları için özel düzenlemelerin bulunmadığını da kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :