Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Atina'da

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Atina'da

Gabriel:- "(Türkiye ile) Daha etkin şekilde iletişim kurmanın ve müzakerede bulunmanın yollarını bulmalıyız"- Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias:- "Türkiye, Avrupa yolunda devam edip etmeyeceğine karar vermeli"

ATİNA (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin NATO üyesi ve Avrupa'nın komşusu olduğunu anımsatarak, "Daha etkin şekilde iletişim kurmanın ve müzakerede bulunmanın yollarını bulmalıyız." dedi.

Gabriel, Atina temasları kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile görüştü.

Gabriel, düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine dair soru üzerine, Türkiye'nin NATO üyesi ve Avrupa'nın komşusu olduğunu hatırlattı.

Ancak Türkiye'nin AB üyeliğine yakın olmadığını savunan Gabriel, "Ancak, her ne kadar durum zor olsa da hiçbir şekilde iletişim kanallarını kapatmamalıyız ve düşmanca tavırlar içine girmemeliyiz. Daha etkin şekilde iletişim kurmanın ve müzakerede bulunmanın yollarını bulmalıyız." diye konuştu.

Sığınmacı mutabakatı kapsamında AB'nin Türkiye'deki sığınmacılara mali yardım sağladığını belirten Gabriel, mutabakatın uygulanmaya devam etmesinin Türkiye'nin de çıkarına olduğunu söyledi.

Büyük bir göçmen akımı karşısında Yunanistan'ın bu yükü kaldırmak zorunda kalacağını anlatan Gabriel, Almanya'nın Yunanistan'a desteğinin devam edeceğini kaydetti.

Gabriel, Yunanistan'daki ekonomik krizle ilgili soru üzerine, "Yunanistan büyük bir yükün altında. Siyasetçiler, ülkeyi bu güç durumdan kurtarmak için zor kararlar almak zorunda. Her konuda hemfikir olmak manasına gelmese de Yunan halkına büyük saygı duyuyorum." dedi.

Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkmasına ilişkin tartışmaların geride kaldığını anımsatan Gabriel, "Yunanistan olmadan istikrarlı bir Avrupa'dan söz edemeyiz." diye konuştu.

Yunan Bakan Kotzias da Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili soru üzerine, "Biz demokratik ve Avrupalı bir Türkiye istiyoruz. Sorun Avrupa'nın değil Türkiye'nin sorunu. Türkiye, Avrupa yolunda devam edip etmeyeceğine karar vermeli." ifadelerini kullandı.

Kotzias ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin kesilmesi değil, müzakerelerin devamı yönünde tavır aldıklarını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :