Aksa Enerji, kur riskine karşı tahvil ihracıyla önlem aldı

Aksa Enerji, kur riskine karşı tahvil ihracıyla önlem aldı

Aksa Enerji Üst Yöneticisi Uygun:- "Borçlarımızı Türk lirası lehine çevirmek amacıyla toplam 335 milyon lira tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdik. 2015 yılında net finansal borcumuzun yüzde 68'i döviz cinsinden oluşurken, 2016 yılı üçüncü çeyrek itibar

İSTANBUL (AA) - ZEYNEP DUYAR CANLI - Aksa Enerji Üst Yöneticisi Cüneyt Uygun, dövizde oluşan kur riskine karşı borçlarını Türk lirasına çevirmek amacıyla 335 milyon liralık tahvil ihracı gerçekleştirdiklerini ve döviz bazlı yurt dışı satış anlaşmalarıyla gelirlerini de dövize dönüştürdüklerini belirtti.

Uygun AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket olarak döviz kurundaki dalgalanmalardan daha az etkilenmek için stratejiler geliştirdiklerini söyledi.

Tahvil ihraçlarını kısa dönem döviz cinsi borçların refinansmanında kullandıklarını anlatan Uygun, bu sayede vade ve yabancı para riskinin azaltılmasına yönelik daha sağlıklı bir bilanço yapısı oluşturduklarını dile getirdi.

Yurt dışında inşaatı devam eden 3 santrali bu yıl içinde işletmeye alacaklarını bildiren Uygun, bu santrallerin faaliyete geçmesiyle şirkete döviz bazlı hızlı bir nakit akışı da sağlayacaklarını ifade etti.

Uygun, son dönemde dövizde oluşan kur riskinden en az seviyede etkilenmek amacıyla stratejiler geliştirdiklerini yineleyerek, "Borçlarımızı Türk lirası lehine çevirmek amacıyla toplam 335 milyon lira tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdik. 2015 yılında net finansal borcumuzun yüzde 68'i döviz cinsinden oluşurken, 2016 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla bu oranı yüzde 52'ye düşürdük. Şirket gelirlerimizi de yurt dışındaki santrallerimizle dövize dönüştürüyoruz." diye konuştu.

Bunlara ek olarak, geçen yıl tüm yenilenebilir enerji kaynaklı üretimlerini Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'na vererek dolar bazlı gelirlerini artırdıklarını aktaran Uygun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki santralin satışının da dolar bazında alım garantili olarak devam ettiğini anlattı.

Uygun, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) doğalgaz dağıtım ihalelerine dolar yerine Türk lirasından çıkma kararını olumlu bulduklarını belirterek, "Bunun genele yayılması, tüm yatırımcıların orta-uzun vadede daha öngörülebilir kararlar almasını sağlayacak ve yapılan yatırımların sayısını artıracak." dedi.

- "Yurt dışında yatırımlara devam edeceğiz"

Uygun, şirketin karlılığını artırma ve globalleşme hedefi doğrultusunda, Türkiye'ye ciddi miktarda döviz girdisi sağlayarak ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Yurt dışında yatırımlara bu yıl da devam edeceklerini belirten Uygun, hem Afrika hem de başka kıtalarda yatırım görüşmelerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Uygun, Afrika'daki yatırımlarının bu yıl içinde hızlanacağını ifade ederek, "Bu ay itibarıyla peyderpey devreye alacağımız Gana santralimiz 370 megavat, 2017'nin ikinci yarısında devreye alacağımız Madagaskar santralimiz 120 megavat ve Mali santralimiz ise 40 megavat kurulu güce sahip olacak." diye konuştu.

Şirket olarak dünyanın herhangi bir yerinde temel bir ihtiyaca cevap vermenin ve orada istihdam sağlamanın kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Uygun, şunları kaydetti:

"Bugün yerel bir enerji şirketinden bölgesel bir güce, buradan ise global bir enerji şirketine dönüşmenin memnuniyeti içindeyiz. Tüm yatırımlarımıza ek olarak sosyal sorumluluk projelerimize de devam edeceğiz. Geçen yıl aralıkta satışı tamamlanan Kozbükü hidroelektrik santralimiz gibi, 232 megavatlık kurulu güce sahip rüzgar santrallerimizin işlemlerinin de 2017 yılı başında EPDK, Ekonomi Bakanlığı ve Rekabet Kurumunun onayları sonrası tamamlanmasını bekliyoruz. Bu satışlardan elde edeceğimiz nakit tahsilat ise Aksa Enerji'nin kısa vadeli banka yükümlülüklerinin azaltılmasında kullanılacak."

Aksa Enerji tarafından geçen ay Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada, 2017 yılı için 12,4 teravatsaat satış hacmiyle yıllık 3 milyar lira ciro hedeflendiği belirtilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :